29 oktober 2012

FÖRBEREDELSER FÖR KOKBOK TILL FÖRMÅN FÖR HEMLÖSA

Josefi Dahlberg och Ulrika Gabriel
 Förra söndagen skedde stordåd i en matlagningslokal i Bromma. Då samlades nämligen stora delar av hjälpsamma kockar - både professionella och amatörer, för att tillaga de maträtter som kommer att finnas med i årets julklapp Kokbok till förmån för hemlösa.

Det var med spänd förväntan vi gick in i lokalen. Det är inte alla dagar man har professionella kockar som står och tittar över axeln när man lagar mat ;-).
Snart visade sig att det var ett alldeles fantastisk gäng som initiativtagaren Magnus Hansson (Magnus kök) hade samlat ihop. Det blev en dag fylld av skratt, värme, hjälpsamhet och hjärta. En alldeles fantastisk och minnesvärd dag med andra ord.

Maten som tillagades spände från allt ifrån råkostsallad till avancerade kötträtter. Det kommer med andra ord att bli en kokbok som passar alla och vid alla tillfällen. Utöver recepten i boken kommer du också att hitta texter av John Arthur Ekebert - själv uteliggare och med en förmåga att röra och beröra med sina texter.

Josefi river morötter och rödbeta.
Ulrika lagar Energibars 
Alla som deltar i arbetet med Kokbok till förmån för hemlösa gör det för att det är en möjlighet att bidra med sin tid och av sitt hjärta. Boken kommer att säljas, passande nog lagom till jul, och ALL vinst kommer att fördelas mellan Stadsmissionen i Stockholm och Västerås. De kommer i sin tur se till att pengarna kommer att kunna användas på bästa möjliga sätt till personer som lever i hemlöshet.

Kan DU  också hjälpa till?
JA, det kan du! 
Genom att beställa ett exemplar av boken (som kommer att bli en fantastisk skapelse som du kommer ha mycket nytta och glädje av själv) och kanske också genom att passa på att ge bort några exemplar i julklapp till familj, vänner, kollegor, anställda etc.
Du kan läsa om hur du går tillväga för att beställa Kokbok till förmån för hemlösa HÄR.

Underbar laxskapelse som presenteras i boken

Ulrikas Energibars

Proffsfotograf med assistent lägger till rätta
Att laga maten var självklart tidskrävande för de kockar som hade valt att göra lite mer avancerade rätter. För oss som valt att göra Rödbetssallad med slungade chilisolrosfrön och Energibars  - utan socker, mjöl eller nötter, gick själva matlagningen relativt snabbt då vi inte behövde stå och köa vid spisar eller ugnar. Däremot var det fascinerande att se hur en riktigt proffsfotografering av mat fungerar. Det tar tid!!! Det pillades, piffades, vändes, ströddes, lyftes, ljussattes, stänkte och korrigerade. Men så blev också resultatet fantastiskt vilket ni kommer att få se sedan i kokboken.
Bilderna här  på bloggenär inte från någon proffsfotograf ;-).

Vacker sallad som väntar på sitt "tillbehör".

Stilleben
Matlagningsdagen uppmärksammades av en del tidningar och journalister som var på plats. Först ut att publicera ett reportage var DN:
Du kan också se fler bilder på glada kockar och fantastiska matskapelser här:

27 oktober 2012

CASHEWNÖTSBISKVIER

Cashewnötsbiskvier
 I bland är det gott med något litet och sött till kaffet. Jag tänkte på de mandelbiskvier som serverades till nyponsoppa när jag var barn och ville göra en nyttigare och inte fullt så söt variant - och i ett litet och behändigt format.
Jag blandade helt enkelt det goda Cashewnötssmöret med Sötin och äggvita och voila - små, lagom söta och väldigt goda blev det. Då de är bakade på Cashewnötssmör är de ganska feta och därför nöjer du dig med ett par stycken.

Det här behöver du:
6 msk Cashewnötssmör
1 msk Sötin
1 äggvita

Gör så här:
Blanda nötsmöret med sötin. Ta sedan med äggvitan och blanda ordentligt. Forma sedan små bollar i storlek av en liten jordgubbe (ca 20 st) och nyp till dem så att de blir lite toppiga. Grädda i ugn ca 10 - 15 minuter i 180 grader.


Lagom stora mumsbitar



26 oktober 2012

D-VITAMIN - hjälp kroppen att fylla på förråden för bättre immunförsvar och hälsa

Brukar du känna dig trött och kanske nedstämd under vinterhalvåret? Du är inte ensam.
Det idealiska vore att vi lyssnade på kroppen, tog efter naturen och tog det riktigt lugnt under de mörka kalla halvåret. Men det kan bli svårt då vårt samhälle är byggt efter om inte 24 timmars aktivitet, så i varje fall att vi ska vara aktiva i större utsträckning än vad vi egentligen borde.

Tröttheten som drabbar många en bit in på hösten har dels att göra med att vi hormonellt inte hinner "ställa om" när dagen blir kortare. För många handlar det också om att vi har förbrukat vårt förråd av D-vitamin. D-vitamin laddar vi under vår och sommar genom solens. Precis som ett batteri drar vi åt oss "D-vitaminenergi" från solens strålar. Kroppen klarar av att lagra en del som vi kan leva på en bit in på hösten. Beroende på hur mycket du har lyckats "ladda", så klarar du dig kortare eller längre tid in i hösten innan du börjar känna dig trött.

Då vi i Sverige lever i ett land med begränsad möjlighet till att solbada, behöver vi fylla på med D-vitamin. När dessutom denna sommar på de flesta håll var väldigt solfattig blir de extra viktigt för att hjälpa kroppen med att fylla på D-vitaminförrådet. Speciellt viktigt har det visat sig vara för personer med riktigt mörk hy som härstammar från Afrika eller länder runt ekvatorn. De har ännu större behov av att "ladda D-vitamin". Studier har visat att upp emot hälften av befolkningen i Sverige i varierande grad lider av D-vitaminbrist.
Annan problematik som kan uppkomma pga. D-vitaminbrist är: nedsatt immunförsvar, depression, hjärtproblem och värk.
Forskning pågår inom detta område då allt fler börjar få upp ögonen för D-vitaminets betydelse.

Du kan få i dig D-vitamin genom kosten och bör då äta: fet fisk, ägg och kyckling. Det är dock svårt att få i sig tillräckligt genom kosten och då är kosttillskott att rekommendera. Forskare menar att en lämplig dos är 2000 IU/dag. Personer kunniga inom näringslära och vitaminer menar dock att dosen utan problem bör dubblas, alltså upp till 4000 IU/dag.

En mycket innehållsrik och intressant artikel om D-vitamin finns att läsa hos Kostdoktorn.

24 oktober 2012

RAWFOODSOPPA SPRÄNGFYLLD MED NÄRING

Rawfoodsoppa sprängfylld med näring
Här har vi den äran att ännu en gång få presentera en vinnare i vår sopp-tävling. Denna gång är det Josefin Niemi som bjuder oss på en smak- och näringsrik soppa: Rawfoodsoppa sprängfylld med näring.

Så här skriver Josefin:
Eftersom jag aldrig använder recept och går mycket på magkänsla och hur jag mår just den dagen när jag mixar samman allt finns inga exakta mått, men jag ger trots allt en hänvisning ungefär hur mycket jag har använt till just denna som jag tagit bild på. Givetvis förespråkar jag ekologiska produkter för hälsan och miljön.

Raw food soppa sprängfylld med näring
1 morot
2 rödbetor
2-3 cm ingefärsbit 
½ citron
 
Dessa ingredienser kör jag i en juicesaftscentrifug.Juicen använder jag senare i en Blender tillsammans med
 
ca 70 g spenat
½ äpple
10 frysta havtorn
1 mogen avokado
ev. 1 msk linfröolja
ev. 1 msk vetegräs/mighty green/nässelpulver eller annat superfoods om jag behöver extra energi och näring.
2 dl vatten (detta är en smaksak, börja med lite vatten för en mer krämig soppa- mer vatten för en mer smoothiekonsistens)
 
Allt mixas samman i en minut och serveras direkt! Var inte rädd för att förändra, ta bort lägga till, våga vara kreativ i skapa det kroppen behöver och vill ha!
Njut av denna sprängfyllda drink i en lugn miljö för bästa möjlighet för kroppen att ta upp all näring som denna ger. Skön och go känsla lovar jag att man får av denna magiska soppa när höstlöven gulnar.
 
Lycka till!

22 oktober 2012

PROTEINBOLLAR med lakrits och chia

Proteinbollar med lakrits och chia
Jag vill direkt passa på att utfärda en varning, för dessa godsaker är sjukt goda och lätt beroendeframkallande. Som tur är är de också relativt nyttiga då de innehåller proteinpulver (Whey-80 stevia), torkade dadlar, kokosflingor och kokosfett samt de hälsosamma chiafröet.

Du behöver:
2 dl. kokosflingor
2 dl dadlar
3 msk kokosolja
0,5 dl Whey-80 stevia, vanilj
0,5 dl chiafrön
1 tsk vaniljpulver
1 tsk lakritspulver
0,5 dl vatten
+ chiafrön att rulla bollarna i

Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser utom vattnet i en bunke, alternativt matberedare. Häll på ungefär hälften av vattnet och mixa ihop med mixerstav eller med matberedaren. Häll på mer vatten så att det blir en lagom konsistens.
Forma bollar och rulla dessa i chiafrön. Förvara sedan svalt så att kokosfettet stelnar och bollarna blir fastare i konsistensen.

Ulrika

Varsågod!

21 oktober 2012

DAGENS GREEN SMOOTHIE



Dagens härliga GREEN SMOOTHIE fylld med energi och klorofyll 




Recept:

2 dl Gröna ärtor 
3 Stjälkar selleri
1,5 dl Alfagroddar 
1 Kivi 
3 msk Riven ingfära 
7 dl vatten 

Gör så här: 



Riv ingefäran, hacka sellerin och kiwin i små bitar. Lägg ner alltsammans i mixern tillsammans med ärtorna, alfagroddarna och häll sist i vattnet. Mixa tills det blir en fin smoothie. 



NJUT av varje klunk
Josefi 

19 oktober 2012

ZINK - stärker ditt immunförsvar



Zink är en mineral som stärker vårt immunförsvar och är bra för ämnesomsättningen. Zink finns naturligt i bönor, linser och ärtor, i spannmål (även om utarmade jordar har minskat nivåerna) samt i ostron, nötter, frön och mjölkprodukter.
Det är svårt att få i sig tillräckligt med zink genom kosten och väldigt många har zinkbrist utan att kanske veta om det. Den zink vi fått i oss tenderar också att förbrukas snabbt om vi lever ett stressigt liv.

Zinkbrist kan visa sig som:

  • nedsatt immunförsvar
  • irritation
  • nedstämdhet
  • problem med hår och hy (eksem, psoriasis, acne mm.)
  • svårt med koncentration och inlärning
  • allergier

Om du har för lite zink, innebär det ofta till att du får för höga halter av koppar. Kombinationen låga zinknivåer och höga kopparnivåer kan orsaka en toxicitet vilket kan ge symptiom som:

  • ledvärk
  • känslomässig obalans/depression
  • hudproblem
  • PMS
  • håravfall
  • sämre immunförsvar
  • lättare att drabbas av inflammationer
Du kan lätt själv testa om du har för låga nivåer av zink genom att köpa flytande zink och smaka av en dos. Om du inte känner någon smak alls eller mycket lite, så har du brist. Känner du en direkt avsmak när du smakar så är dina zinknivåer redan tillräckligt höga. Vi reagerar nämligen med illamående om vi får för mycket zink i oss och fortsätter du att ta tillskottet trots att dina nivåer är "fulla", så kommer du att kräkas.
Zink ska tas i flytande form för att kunna verka ända ner på cellnivå. Detta har jag lärt mig av familjens homeopat/näringsmedicinare Mikael Gunnarsson. Det hjälper alltså inte om du tar zink i tablettform då den inte kommer åt att verka där den ska.

Obalansen mellan zink och koppar har också visat sig orsaka hyperaktivitet och uppmärksamhetstörningar hos barn eftersom överskottet av järn lagras i hjärnan och skapar störningar - mer om det kan du läsa HÄR

Du kan också läsa mer om mina erfarenheter av zink HÄR.

Ulrika

18 oktober 2012

MONAS FAVORITSOPPA MED SURKÅLS- OCH SKOCKPESTO

Monas favoritsoppa med surkåls- och skockpesto
Här är en av vinnarna i vår "Sopp-tävling" då vi lottade ut vår favoritbok "I det sista regnet" av Janesh Vaidya. Den goda och glada soppkocken och bokvinnaren heter Mona Gullström och här delar hon med sig av sitt vinnande sopprecept:

Du behöver:
1,5 l vatten
1 purjolök
1 gul lök
vitlök (efter smak)
2 stora eller 4-5 mindre morötter
2 palsternackor
1 broccoli
1 röd eller gul paprika
2 tomater
ca 20 timjankvistar
basilika
oregano
koriander
olivolja

Gör så här:
Skär grönsakerna i bitar och koka upp i vattnet. Koka grönsakerna tills de har lagom tuggmotstånd. Mixa med stavmixer så att det fortfarande finns lite grönsaksbitar kvar. Salta och blanda i basilika, oregano och koriander. Ringla i lite olivolja, vill du ha mera sting i soppan kan du ta chiliolivolja eller krydda med chili flakes. Servera med fetaost/fetaost och bacon/surkål/räkor/ägghalvor/pesto eller vad du tycker om/har hemma. 

Grönsakerna och kryddorna kan också varieras efter vad du tycker om eller har hemma :)

16 oktober 2012

CHOKLADDOPPADE ÄPPELKLUBBOR


Spännande äppelklubbor till barnen 






För mig är det extra viktigt att hitta bra,nyttiga och roliga alternativ till gott och godis även för de underbara barnen. Grunden för en bra och sund hälsa börjar hos det lilla barnet. Här tänker jag att det är viktigt vad jag ger mitt eller mina barn. Det vi äter påverkar oss på många sätt och vis. Speciellt barn gör av med mycket energi, då de genomgår en enorm utveckling och gör av med mycket energi. Här har jag skapat en äppelklubba med mörk choklad för att det ska vara lite festligt. Kanske kan det bli barnens lördags klubba?


Recept:
3 äpplen
1 mörk chokladkaka 74%-86%
1 dl kokosflingor (med fördel ekologisk)
6-9 pinnar


Gör så här:
Beroende på hur stort ditt äpple är kan du skära en till två runda fina bitar från vardera sida från äpplet. Ju tjockare desto bättre. Pressa in pinnen i mitten på äppelskivan. Smält chokladen i ett vatten bad. Häll i rikligt med vatten i en kastrull och låt det koka upp. Bryt den mörka chokladen i småbitar och lägg ner dem i  en metall eller plast skål och ställ på vattenbadet, låt smälta när vatten är varmt. Ta av skålen när chokladen är smält.

Doppa ner äppelskivan så att båda sidorna täcks av chokladen, i nästa steg vänder du den nu chokladdoppade äppelklubban i kokosflingorna som du har strött ut på en stor tallrik.

När alla klubborna är klara lägger du in dem i frysen eller alternativt kylen för en timme eller två.

Prova gärna dig fram med olika smaker och frukter. Låt även barnen vara med och göra dessa roliga äppelklubbor.


Njut av er kreativa och roliga stund tillsammans

Josefi


14 oktober 2012

KANTARELLSOPPA




Får jag lov att bjuda på en ljuvligt god kantarellsoppa? 



                      
                     
Jag är en älskare av soppor, speciellt soppor som smakar mycket och är mer åt det krämiga hållet. Här bjuder jag på en soppa som är mäktig och härlig att njuta till lunch men även till en god middag, eller varför inte avnjuta denna soppa framför brasan en härlig kväll.


Recept:
Kantareller 600 g
En halv gul lök
Svarta bönor 380 g ekologiska
Havre mjölk 3,5 dl
Havre grädde 2 dl
Svartpeppar dryga 1 tsk
Örtsalt 1,5 tsk ekologiskt
Aubergine 1 styck
Smör dryga ca 70 gram


Gör så här:

Hacka kantarellerna och löken fint, stek i stekpanna med rikligt med smör lite örtsalt och svartpeppar. Stek tills det blir lite färg på kantarellerna. Häll sedan i
ner  havregrädden och havremjölken och resten av kryddorna. Låt sjuda någon minut. Häll sedan ner soppan i en metall eller plastskål.

Diska ur stekpannan och fräs de stunt skivade auberginen i några minuter i mycket smör. När de är genomstekta lägger du i dem i skålen tillsammans med soppan. Nu häller du i de svarta bönorna och tar fram din stavmixer. Mixa noga så det blir en fin och jämn soppa.
Smaka av, om tycker soppan är för tjock kan du ta i lite mer grädde. Prova dig fram så den blir ljuvligt god för dig.

Servera soppan i en fin skål.

NJUT av din soppa

Josefi

12 oktober 2012

KOKBOKEN TILL FÖRMÅN FÖR HEMLÖSA






Vi Josefi Dahlberg och Ulrika Gabriel har fått den ärofulla uppgiften att delta i ett fantastiskt stort, viktigt och hjärtligt projekt nämligen Kokbok till förmån för människor som lever i hemlöshet. Detta är vi naturligtvis stolta och tacksamma över, att få möjligheten att vara med och bidra till, att göra skillnad och hjälpa de hemlösa.
Vi ska bidra genom att delge två av våra recept till boken. Vi kommer att vara med på en mycket spännande dag den 21 oktober då alla som är med och bidrar till kokboken samlas på en kreativ och spännande dag. Dem som bidrar är allt ifrån stjärnkokar som Melker Andersson till glad  nybörjare.

Redan första gången vi sågs jag och Ulrika så var ett av våra gemensamma mål att bidra och göra skillnad till bland annat hemlösa. Läs mer om vårt första möte här Ett möte i flows tecken med Ulrika . Wow sakta men säkert så går våra mål och drömmar i uppfyllelse.


KOKBOK till förmån för de HEMLÖSA har fler viktiga uppgifter. Bland annat att utbilda allmänheten i hur det är att vara hemlös, John Arthur Ekebert  berättar om sitt liv som hemlös, att bidra ekonomiskt till att skapa  MÖJLIGHETER för de hemlösa och att lyfta den situationen som tusentals människor befinner sig i, att vara hemlös och vad de innebär på olika plan.
"Den senaste siffrorna visar att det uppskattningsvis i dag finns cirka 34 000 personer som står utanför den ordinarie bostadsmarknaden i Sverige. Ungefär 280 av dem Saknar helt bostad” Läs mer här DN skriver om hemlösa i Sverige  läs mer även på socialstyrelsen 





Läs mer om eldsjälen Magnus bakom projektet som skapar engagemang och hjärta på magnuskök Läs en artikel om kokboken med Magnus här Intervju med Magnus
Följ Kokboken Till Förmån För Människor Som Lever i Hemlöshet här
Gilla KOKBOKEN

Vill du som oss ge bort boken i present eller julklapp 
Kan du beställa boken via oss den kostar 250 kr du mailar din adress och beställning till josefi.ulrika@gmail.com och märker mailet med kokboken. 


Med värme
Josefi och Ulrika

10 oktober 2012

BÄSTA SÄTTET ATT ANVÄNDA SOCKER

Köpe-peeling
Det finns ett riktigt bra användningsområde för socker - och det är INTE att stoppa det i munnen ;-).
Faktum är att socker blandad med lite olja (oliv eller kokos) ger en suverän peeling. Det finns färdiga produkter att köpa för en hyfsad penning, men det är också väldigt lätt att göra själv.

Ansiktspeeling.
Blanda en del strösocker med lika stor del olja. Blanda inte mer än vad du behöver för en behandling. Gnid med lätta cirkelrörelser över ditt rena ansikte och skölj sedan med ljummet vatten. Smörj sedan med en fuktighetsbevarande kräm.
Denne peeling är också underbar på torra händer.
OBS. Om du har känslig hud kan socker vara för grovt. Du kan då istället prova med havregryn.

Kroppspeeling:
Blanda lika delar rårörsocker och olja. Duscha och tvätta av kroppen så att du är ren och fuktig och massera sedan in socker- och oljeblandningen över hela kroppen. Börja nedifrån tårna och massera upp mot hjärtat i cirkelrörelser. Skölj av med ljummet vatten.


Hemmagjord peeling

8 oktober 2012

GRÖNA SMOOTHIES - FULLA MED VITAMINER OCH ENERGI


Gröna smoothies är powerfood som är sprängfyllda av näringsämnen. Den går snabbt att göra och är ett jättebra sätt att både bli mätt, fylld av energi och minskar sötsuget. Gröna smooties har länge varit en naturlig del inom Rawfood rörelsen, men nu börjar fler och fler få upp ögonen för detta smidiga och lätta sätt att ge hälsan en riktig boost.

Det fina med dessa gröna smoothies är också att du kan blanda efter tycke, smak och behov. Det finns några enkla hållpunkter som du ska hålla dig till för att det ska bli en riktig grön smoothie. Dessa är:

  • Blanda endast i gröna bladgrönsaker, grönsaker, frukt och vatten.
  • Blanda inte för många ingredienser.
  • Sätt ihop smaker som du tycker om.
  • Variera de gröna bladen du använder i din smoothie (spenat, ruccola, salladsblad, kål etc.). De allra flesta gröna blad innehåller små mängder av alkaloider, dessa kan om de intas ofta och i stora mängder lagras i kroppen och ge symptom på förgiftning. Om du varierar det gröna i dina smoothies så kommer de istället att hjälpa dig att stärka ditt immunförsvar.

Gröna smoothies gör dig mest nytta om du äter dem på morgonen på fastande mage. Då förmår kroppen att tillgodogöra sig alla näringsämnen som bäst. Vänta sedan minst 40 minuter innan du äter något annat. Du kan gärna blanda en större sats på en gång och spara resten av smoothien i kylen för att ta som mellanmål under dagen.
Undvik gärna att blanda i stärkelserika grönsaker såsom morötter, rödbetor, broccolistjälkar, zucchin, bönor etc. då de kombinerade med frukt lätt orsakar gaser och kan ge dig ont i magen.

Det fina med dessa gröna smoothies att du kan blanda dem efter vad du behöver boosta din kropp med, är det c-vitamin, fibrer eller kanske stärka immunförsvaret med ingefära? Du väljer själv.

I min gröna smoothie blandade jag:
  • Spenat
  • Ärtskott
  • Ananas
  • Banan
  • Vatten - ca 2 dl
Lägg grönsakerna och frukten i en mixer och häll på vattnet. Blanda ihop. Häll upp i ett rejält glas. Drick långsamt och njut.

Mer tips och information hittar du bland annat på den här sidan som är jätteinspirerande:
Det finns också en tillhörande App att ladda ner som är proppfull med information  och recept.

Ulrika

Grön smoothie - spenat, ärtskott, ananas och banan


5 oktober 2012

VINNARNA AV JANESH VAIDYAS BOK ÄR




Vinnarna av boken 

I DET SISTA REGNET av Janesh Vaidya ÄR...


Vi säger stort Grattis till alla som var med i tävlingen för alla recept var fantastiska. Det är så härligt med er inspiration till nya recept till goda härliga höstsoppor. För visst hör en varm väldoftande soppa hösten till? En god och hälsosam soppa värmer gott under hösten men ger även själen näring av alla ljuvliga dofter och smaker.  Janesh pratar mycket om att man ska vara tacksam för maten, känna in den med alla sinnena och njuta av sin mat som man njuter av någon man älskar. Då uppnår vi det bästa resultatet menar han. I vårt stressade samhälle är det extra viktigt att påminnas om hur viktigt det är att äta maten i lugn och ro, då vi tillgodoser och tar upp näringen på bästa sätt till kroppen. 

 

Grattis till att ni ännu inte har läst en helt fantastisk bok som är gripande, känslosam, ger lärdom en bok som är vackert skriven och många gånger går rakt in i hjärtat. Nu har ni garanterat en härlig bok att läsa under denna höst. Jag tycker att en god bok att längta efter även hör hösten till. 

Här kan du köpa Janesh Vaidyas böcker Bokus
Här kan du läsa mer om Janesh  janeshvaidya

De tre som van boken I det sista regnet med Janesch Vaidya är.

Josefin-Bromma Raw food-soppa som är sprängfylld med näring 

Mona: Min favoritsoppa 

Sabine-Välbefinnaren: Med Fisksoppan 

Kära vinnare för att ni ska få boken hem i brevlådan vill vi nu att ni mailar eran adress, recept och bild på soppan till oss på josefi.ulrika@gmail.com märk mailet med I det sista regnet. 



VINNARNAS SOPPRECEPT KOMMER PRESENTERAS PÅ BLOGGEN UNDER HÖSTEN 


Med höstinspiration 


HÖSTGOTT



HÖSTGOTT = KANELSKIVOR I UGN 



Gott som snacks och till fikat 


Hösten är min favorit årstid. När luften är frisk och solen lyser klart är det bara ljuvligt underbart. Det härliga färgerna i naturen är sprakandes rött,gult och orange, naturen har mycket gott att bjuda på och hösten har speciellt extra goda äpplen. Kombination äpple och kanel älskar jag och hittar hela tiden nya kombinationer som är spännande för smak och sinnen. 


Recept:
3 äpplen
1 tsk kanel
1/5 tsk örtsalt (ekologiskt)
1-2 msk olivolja 

Gör så här:
Smörj ut olivoljan på en plåt. Skär äpplena i fina skivor, fördela kanelen och örtsaltet jämt över äppelskivorna med en lite sil. Sätt nu in plåten i ugnen på 175 grader i ca 70 minuter. Titta till äpplena så att inga äpplen bränns vid. 

Om du önskar kan du byta ut örtsaltet mot kardemumma.


Njut av den härliga lukten i ditt hem

Josefi 



3 oktober 2012

ÄPPELPAJSMOOTHIE



En ljuvligt god och garanterat nyttig äppelpajssmoothie 





Nu är hösten här och för mig innebär det att njuta av god äppelpaj. Nu när jag har slutat med vete i min kost innebär det för mig att hitta alternativ som mandelmjöl och kokosmjöl till dessa goda pajer. Här delar jag med mig av ett annorlunda sätt att njuta av äppelpaj. Nämligen en äppelpajsmoothie. För mig passar det perfekt att njuta av denna stund med en smoothie. Ett annorlunda sätt att njuta av äppelpaj, jag har inte stött på denna variant förut och hoppas att även du kommer att uppskatta mitt recept av äppelpajsmoothie. 


Äppelpassmoothien kan njutas till kaffet, till mellanmål men även som frukost. 


Recept:

 3 stora ekologiska äpplen
 5 dl havremjölk
 1 dl havregrädde
 2 tsk vaniljpulver den ekologiska 
 2 tsk kanel. 

Gör så här: 

Hacka äpplena i bitar och lägg ner i din mixer, häll sedan ner havre mjölken och havre grädde. Sist häller du ner vaniljen och kanelen. Mixa tills det blir en fin och len smoothie. 

Servera i ett glas eller en mugg.

NJUT av varje klunk
Josefi 

1 oktober 2012

INFLAMMATORISKA SJUKDOMAR - RÄTT KOST HJÄLPER DIG



  • Allergier
  • Astma
  • Eksem
  • Reumatoid artrit
  • Psoriasis
  • Psoriasis artrit
  • Artros
  • Gikt
  • Ulcerös kolit
  • Chrons sjukdom
  • Cancer
  • Celaki/glutenintollerans
  • Diabetes
  • Fibromyalgi
  • Demens
  • Hepatit
  • Lupus
  • MS
  • Magsår
  • Mm. Mm.
Ja listan kan tyvärr göras mycket längre än så. Av de sjukdomstillstånd du ser uppräknade här och ett stort antal till är det förmodligen några som du på ett eller annat sätt har hört talas om eller kanske har kommit i kontakt med genom att du själv eller någon du känner har varit eller är drabbad.
De dessa sjukdomar har gemensamt är att de alla är så kallade inflammatoriska sjukdomar. De uppstår i samband med olika typer av inflammationer i kroppen. Många gånger är själva inflammationen inte det du känner av, utan sjukdomen som blir ett av symptomen efter att inflammationen ofta har pågått i din kropp under en längre period - helt obemärkt för dig.

Dessa sjukdomar ses av många som våra välfärdssjukdomar. Många av dem har ökat i antal och omfattning ju bättre vi har fått det i vår tillvaro. Vad beror det på då? Ja, det finns säkert inte bara ett svar på den frågan, men en minsta gemensam nämnare finns som sagt. Det är  som sagt alla inflammatoriska sjukdomar. Inflammationer kan vi få om vi råkar ut för någon skada, men också om kroppen reagerar på något ämne som den tolkar som ett "angrepp". Kroppens eget försvarssystem tar fel och angriper istället de egna kroppscellerna och resultatet blir exempelvis några av sjukdomarna du kan se i listan ovan.

En av de första böckerna jag läste som handlar om hur kosten påverkar vår hälsa är "The inflammation syndrome" av Jack Challem. Det var en riktig ögonöppnare för min del. Visst hade jag misstänkt och förstått en del själv i samband med att jag blev diagnostiserad med veteallergi och lade om min kost. Här fick jag både nya bevis för att mina tankar var rätt och även nya intressanta "trådar" att spinna (läsa) vidare på. Det som framkom klart och tydligt, stärkt av många vetenskapliga studier, i boken var att:

Maten vi äter gör oss sjuka!

Eller rättare sagt, viss mat som vi äter är inte alls bra för oss. Det finns framför allt tre "födoämnen" som våra kroppar tenderar att reagera negativt/inflammatoriskt på och det är:

Socker
Vete och  övriga spannmålsprodukter
Mjölkprodukter

Framför allt är det de två första grupperna, socker och vete/spannmål som är de stora bovarna. När det gäller mjölkprodukter beror det på lite grann vilka produkter det handlar om och hur känslig man själv är. Ren mjölk är det många som rekommenderar att vi helt bör undvika, däremot kan de lite fetare produkterna som smör och grädde i lagom mängd vara helt ok. Ost och färskost anses också vara mer hälsosamt. Ost från får och get har vår kroppar generellt lättare för att bearbeta, så att välja fetaost, chevré eller liknande kan vara klokt.

Som alltid ska du lyssna på din kropp. Den är jätteklok och försöker verkligen att tala om för dig vad du bör och behöver äta.
Jag uteslöt vetemjöl och övriga spannmål för ett par år sedan och har även kraftigt minskat min sockerkonsumtion. Mjölkprodukter äter jag främst i form av smör och grädde och ibland ost, men ingetdera i något större utsträckning. I dag som 44- åring känner jag mig både piggare och friskare än vad jag gjorde när jag var 30. Mina allergier har i princip försvunnit. Jag har varit pollenallergisk i 40-år, men under årets pollensäsong (den värsta hittills) kände jag INGENTING. Min astma är borta och jag bli mycket mer sällan sjuk (bättre immunförsvar). Framför allt har jag betydligt mer kraft och energi och det är en härlig känsla. Jag är övertygad om att det beror på mina förändrade matvanor.

Har du någon av sjukdomarna i listan ovan?
Känner du dig trött, hängig och energilös?

Då är mitt bestämda råd till dig att ge dig själv några veckor då du lägger om din kost för att se om det kommer att ge några resultat. Det bästa är att de positiva effekterna brukar visa sig ganska så snart. Ta ett par veckor där du:

  1. Tar bort vetemjöl och andra spannmål ur din kost. Gör det successivt om det känns svårt. Här på bloggen hittar du massor med tips på recept du kan använda dig av. Leta också bland LCHF-recept som alla är utan vetemjöl/spannmål. Det går definitivt att överleva utan att äta smörgås! Faktiskt!
  2. Minska ner på din sockerkonsumtion. Ta till att börja med bort allt synligt socker: godis, läsk, kakor, glass etc. Vi är olika känsliga för det söta. En del bör till och med vara försiktiga med frukt då det innehåller fruktsocker. Börja stegvis och känn efter vad som känns bra för dig. Det är framför allt det vita raffinerade sockret som du helt ska undvika. 
  3. Minska även ner på din mjölkkonsumtion. Ät inte mer än en portion per dag.
Gör sedan en utvärdering efter ett par veckor och känn efter hur du mår. Troligtvis kommer du att liksom många andra som har uteslutit/kraftigt minskat ner på dessa produkter att märka många positiva förändringar. När du väl har tagit det steget kommer du inte att vilja gå tillbaka.


Ulrika



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...