30 september 2013

ÄR DU DIN EGEN KOSTEXPERT?


Jag tycker att det är intressant med olika EXPERTER på olika områden inom just kost och dess metoder. Dessa experter inom exempelvis GI, LCHF och 5:2 metoden får enorm trovärdighet, styrka och på ett sätt makt. Då många lyssnar och litar på deras kunskap och expertområde. Många inspirerar av dessa metoder och lånar ider och tankar och gör sin egen "metod" efter det som passar dem. En del följer metoderna till punkt och pirka vecka efter vecka.

Själv inspireras jag av dessa metoder på olika sätt.  Experterna inom dessa områden vet vad det pratar om, har själva erfarenheter och är mycket pålästa så det kan verkligen sin sak. MEN den den bästa experten är du själv.
 Vad menar jag då när jag säger så? Du vet vad din kropp behöver. Vad som fungerar för just dig, vad just du mår bra av att äta. Är det så att du inte känner din kropp utan bara lyssnar på experterna och vad det tycker är bäst för viktnedgång och hälsa så behöver du tänka till vem det är som ska ha bäst koll på din kropp, ditt liv och dina val. Rätt DU ska vara din bästa expert på vad just du behöver.  Anser du att din inte känner din kropp och är din främsta expert på vad du och behöver och mår gott utav. Så är min rekommendation att du nu börjar att lära känna din kropp och dess behov bättre.



Det tar tid att lära sig att känna sin kropp. Det gäller att ha tålamod, vara nyfiken och lyhörd på olika signaler. 

TIPS 


  • Ställ frågan till dig själv - Vad behöver jag just nu? När du skriver matlistan, när du går och lunchar osv 
  • Ställ dig vid frukt och gröntavdelningen på ICA och fråga vad behöver jag just nu? 


  • Var ärlig mot dig själv.
  • Är du trött är det bättre att du vilar eller går och lägger dig om möjlighet finns i stället för att äta godis, glass, kakor osv för att håll dig pigg. 
  • Ställ frågan behöver jag energi för att orka? Då kanske det handlar om att ge kroppen fett i from av oliver, grädde, kokosolja osv i stället för sötsaker. 
  • Känner du dig tung och trög? Då kanske det är så att du behöver dricka mer vatten, se till att få frisk luft eller passa på att gå på en lunchpromenad. 
  • Är du stressad och orolig i magen? Kanske det passar med skonsam kost, lättare kost som är lättsmält för magen och mindre kaffe.


  • Är du verkligen sugen på något för att stoppa i dig och småäta flera gånger om dagen eller är det så att du äter för att du är stressad, ledsen eller trött? 
  • Äter du för att göra andra glad eller för att du själv vill?  kollegans nybakat kaka, vännens paj eller mannens hemma gjorda glass.
  •  Ställ alltid frågan vill jag och mår jag bra av att äta detta? lyssna på ditt svar och var ärlig mot dig själv. 
Lycka till med att bli din bästa expert på dig själv och vad du behöver för kost och livsstil  för att må bra. 


Josefi



Bli inspirerad och läs om två av landets experter här:
Ola lauritzson
Andreas Eenfeldt kostdoktorn

25 september 2013

ENERGIN I MATEN KOMMER FRÅN SOLEN


All energi kommer ursprungligen från solen Genom fotosyntesen så omvandlas solens energirika strålar så småningom till kolhydrater, fett och proteiner - de energikällor som våra kroppar behöver för att fungerar.
Med andra ord kan vi säga att vi äter solsken - och det låter ju trevligt.

En del mat kan vi lätt förstå att den har fått sin energi från solens värmande strålar: äpplena på äppelträdet, säden på fälten och grönsakerna i växthuset till exempel. Andra livsmedel har en lite längre väg till ursprungsenergin som de till viss del får i sig genom att de äter livsmedel som vuxit sig mogna och ätbara i solen. Jag tänker på fiskarna i havet, korna i kohagen eller kycklingarna i hönsgården.
Annan mat har en betydligt längre väg att gå från solens strålar till att bli mat i din och min mage. Den processade maten som innehåller många ingredienser och som har "behandlats" för att smaka bra och få en fin konsistens kommer också ursprungligen från solens energi. Men, vägen är väldigt mycket längre för den här typen av mat.

Vilken mat tro du att din kropp mår bäst av att äta?
Vilken mat tror du ger dig bäst med energi?

Du som värnar om din hälsa väljer så klart så oprocessad och ren mat som möjligt. Den kommer att ge dig bästa möjliga energi och får hela din kropp att må bra.

Bra mat ger strålande energi helt enkelt!

Ulrika

23 september 2013

HÄLSOSAMT ATT HA KOLL PÅ DIN SYRA-BALANS

För att vi ska må bra ska 80 % av maten vi äter vara basisk och 20 procent syrarik, det är vanligt att det vi äter oftast är tvärt om.

Syrabalansen i kroppen är långt mycket viktigare än vad vi kanske tror. Att ha koll på just de basiska valen är viktigt och kan även hålla dig borta från olika sjukdomar enligt forskare Jurgen Vormann som bland annat forskar i benskörhet. Han menar att vi kan rätta till syrabalansen om vi lägger på mer grönsaker på tallriken. Han menar även att om vi blir försurade kan vi få sjukdomar som hjärt och kärlsjukdomar,diabetes och benskörhet, även fibromyalgi och ledgångsreumatism. Vidare menar Jurgen Varmann att vi äter för mycket rött kött, bröd och pasta som försurar kroppen. Han hänvisar och pekar på stenåldersmänniskans kost som alltid är var basis förutom ibland då de fångat kött. De åt huvudsakligen nätter, frön, rätter, frukt och gröna blad.

Ha koll på ditt pH-värde
- pH -värdet 7 är neutralt
- pH -värden mellan 0 och 7 är sura

Om du vill ta reda på vad just du har för pH-värde kan du göra det genom att köpa bland annat  teststickor och även produkten basblans på Holistic här www.holistic.se/basbalans

Några basiska val är 
  • Torkade aprikoser
  • Torkade fikon
  • Torkade dadlar
  • Bladspenat 
  • Mörk choklad 
  • Persilja 
  • Klorella ( en proteinrik och basbildande alg) Köp Klorella här Klorella krav Bodystore 
För att läsa mer om syrablanansen kan ni titta in här Holistic halsosidorna www.lifebutiken.se

// Josefi

20 september 2013

ÄPPELPAJ



Nu är det äppeltider och jag kan avslöja att en stor favorit hemma hos mig är just äppelpajen.
I detta recept har jag bara använt mig av naturligt socker från honungen vilket blev mycket gott. Sen har jag provat att använda mig av Risentas GI gröt på nyponbitar, röd quinoa, krossat bovete och bovetefilngor vilket gör äppelpajen mycket nyttig vilket är en trevig bonus.
Passar bra till fikat, som mellanmål men även till frukost.

Recept: 
4 äpplen
2 dl Risenta GI gröt med nyponskal,
innehåller krossat bovete, boveteflingor och röd quinoa.
2 dl kokosflingor
1,5 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver den ekologiska
1-2 mts honung
50 gram laktosfritt smör


3 dl laktosfrimjölk och en halv tesked vaniljpulver.


Gör så här: 

Skölj GI gröten då skalet på bovetet är giftigt och kan åstakomma klåda i ögonen.
Skär äpplena i tunna skivor, lägg ner dom i en smord form och pudra kanel och strimla honungen över.
Stek GI gröten, kokosflingorna tillsammans med kanelen och vaniljen i en stekpanna i ca 4-5  minuter.
Stör över smuldegen på äpplena och ställ in i ugnen på 180 i ca 20 minuter.

Vispa den laktosfira grädden tjock och häll ner 1 tsk vaniljpulver.


Njut nu av din äppelpaj
Josefi

18 september 2013

ÄPPELKAKAN UTAN SOCKER OCH VETEMJÖL




Denna kaka kom till efter en löprunda. Jag kände att kroppen behövde fylla på energi och samtidigt var jag så sugen på just äpple och kanel. Jag verkligen älskar äppelpajen och gillar så klart den härliga doften av den. Får jag lov att bjuda på en kaka som mättar bra som mellis, eller efter träning och som samtidigt passa lika bra till kaffet.






Recept: 
3,5 äpplen
2 ägg
3 dl bovete flingor
1,5 dl havregryn
1,2 tsk kanel
1 tsk vanilj

Om du gillar och vill ha kakan extra söt kan du ha i 8 droppar
Sweet drops stevia clear

Gör så här:
Skölj boveteflingora i varmt vatten i någon minut, skär  äpplena och lägg den i en skål, ha i äggen, häll sedan ner  resterande av ingredienserna, ta nu händerna och jobba ihop tills degen är fast. Forma så stora kakor som passar dig och lägg på en plåt med bakpapper på och grädda på 180 grader i 20 minuter.


NJUT av dina kakor
Josefi

16 september 2013

NU KAN DU GÅ VÅR HÄLSOSMARTA - MAKEOVER


Hälsa är helhet.
Hälsa är god mat som får dig att må bra och ger god energi.
Hälsa är en kropp som känns pigg, starkt och energifylld och som uppskattar att röra på sig.
Hälsa är att tycka om och acceptera sig själv som person och en vilja att ständigt utvecklas.
Hälsa är att vilja, orka och ha motivationen till att ta hand om sig själv på bästa möjliga sätt.
Hälsa är att se till att ha balans och ge sig tid för vila och återhämtning.

Alla dessa viktiga delar har vi vävt in i vår HÄLSOSMARTA - Makeover som nu finns tillgänglig för alla som vill jobba med att förbättra sin egen hälsa på alla plan.
Metoden individanpassas efter just dina behov och startar i ett scanningsmaterial där du får berätta för oss om din hälsostatus idag och vad du önskar åstadkomma. Under 12 veckor jobbar vi sedan tillsammans för att du ska nå dina mål. Vi har kontakt genom mejl, sms och telefonsamtal, så du kan göra en HÄLSOSMART-Makeover var du än bor i världen.

Under makeoverns 12 veckor får du:
  •  Genomföra en personlig scanning av dina behov och önskemål.
  •  En kostanalys och tillgång till ett kostdataprogram.
  • 30 minuters coachingsamtal i veckan.
  •  Ett peppande sms varje vardag.
  •  Arbetsmaterial efter just dina behov.
  •  Avstämning varje vecka, varje månad samt efter 12 veckor.
      
     Monica Stolpe-Norden har varit vår testperson under våren då vi har arbetat med att utveckla metoden. Du kan läsa om hennes utveckling och framgångar HÄR.

     Kanske blir DU vår nästa framgångssaga? Kanske är det NU som du ska satsa på dig själv och det viktigaste du har i ditt liv - din hälsa?!


     De 12 veckorna som kommer att förändra ditt liv kostar 2995 :- (priset gäller 2013 ut), vilket motsvara en summa på 250:- per vecka. Du kan välja att betala hela summan på en gång eller dela upp den på tre fakturor. Hör om eventuellt friskvårdsbidrag på din arbetsplats kan nyttjas.

Är DU intresserad? Mejla då dina kontaktuppgifter: namn, adress, postnr, ort, telefonnummer och personnummer till: josefiulrika@gmail.com 

13 september 2013

HITTA KRAFTEN OCH NÄRVARON BORTON " BRUSET" I NATUREN



Har ni tänkt på hur mycket "brus" vi lever i och har runt oss. I form av ljudet från och avgaserna från bilar, bussar, motorcyklar och mopeder. Hur mycket vi påverkas av att vara uppkopplade på nätet via facebook, bloggar, mobiltelefoner, onlinespel, teven och mycket mer där till. När vi är i detta som jag kallar "brus" så kanske vi inte tänker på hur mycket det påverkar oss mer eller mindre beroende på hur känsliga vi är.



Just denna sommar kommer jag att få uppleva en vecka utan tv och bo nära naturen. På morgon när jag vaknar kommer jag öppna altandörren och gå ut och plocka mina blåbär som jag sedan njuter av i min gröna smoothie eller kokosgröt. Nyligen var vi ute på sjön och övernattade en natt med båt. Borton trafiken, jag var inte uppkopplad på nätet på ett drygt dygn och jag vill lova att det var en annorlunda och skön känsla. Jag fyllde på med massa energi och fick uppleva en total närvaro med mig själv i naturen. Promenad på ön nära frigående kossor, simmade som jag älskar i det fria vattnet. Denna fina, starka känsla av närvaro och en aha-upplevelse fick mig verkligen att tänka till och vilja skapa mer tid frånkopplad från "bruset" för att fylla på ny kraft, energi och att känna en total närvaro i nuet.

Att planera in tid i naturen och koppla bort bruset


Det skulle jag vilja säga är en av topptio på min hälsosamarta lista för att må riktigt bra i kropp och
själen. All den press och stress vi lever under och nära i vårt samhälle i dag påverkar oss mer än vad vi i bland vill ta till oss och förstå. Stresshormonet pumpar ut i våran kropp och påverkar oss på olika sätt. Vi slappnar inte riktigt av, en del har även svårt att slappna av när det sover om natten. Mitt bästa recept  för att hitta ny kraft och energi är att du väljer att spendera mer tid i naturen. Är det så att du älskar vatten, ta dig till vattnet, gå där , ta med en bok och läs, eller sitt bara där och njut av stunden. Är det så att du gillar skogen, gå ut i skogen och plocka svamp, ta en promenad, spring, eller sätt dig på en sten och drick ditt kaffe eller te och bara va i stunden. Planera in besök till naturens krafter för att hitta kraften inom dig själv. Jag kan garantera att du kommer att få igen den tid du lägger på att "tanka" i din kraftkälla i det dagliga livet i just "bruset".


Gör som jag var hälsosmart och hitta kraften och närvaron i dig själv bortom "bruset" i naturen.
// Josefi


11 september 2013

GLUTENINTOLLERANT? - SKIPPA GLUTENFRITT

När jag själv för drygt tre år sedan fick veta att jag var allergisk mot vetemjöl var min första tanke:
- Ja men det finns ju så mycket specialkost som är specialgjord och glutenfri, så det kommer inte bli några större problem.
Så jag började min "glutenfria- karriär" med att köpa en massa livsmedel som var märkta med "Glutenfri". Ganska snart insåg jag att de flesta av alla dessa livsmedel faktiskt innehöll vete ändå, i form av veteprotein. Alltså var de inte bra för mig ändå.
st
Du som av olika anledningar inte kan eller vill äta vetemjöl eller produkter med gluten och istället väljer att köpa glutenfritt. Ta och läs innehållsförteckningen på dina produkter, och ta tid på dig, för de brukar vara ganska långa och innehållsrika.
Glutenfritt är visserligen fria från gluten, men istället innehåller de oftast en väldig massa produkter som är allt annat än naturliga och hälsosamma.
Faktum är att många som får diagnosen glutenintolerans och går över till glutenfria livsmedel visserligen mår bättre tack vare avsaknaden av gluten, men som ändå fortsätter att må rätt risigt utan att förstå riktigt varför. Anledningen kan definitivt vara att din kropp säger ifrån att den inte uppskattar alla dessa modifierade, härdade och processade ämnena.

Men vad sjutton ska man äta då?
Titta på LCHF-kosten och låt dig inspireras av den. Ta bort bröd och pasta och satsa på grekisk yoghurt,  grönsaker, bönor och linser, kött, fisk och kyckling, frukt och bär mm. I LCHF- kosten hittar du massor med god och nyttig mat. Den innebär inte att du ska frossa i fett och kött - det är en vanlig missuppfattning. Du behöver visserligen inte vara rädd för att ha grädde i såsen eller ta en klick smör på din nykokta broccoli, men du behöver inte äta överdrivet mycket.
Det kommer att bli både godare och billigare för dig.

Bra LCHF-mat

9 september 2013

SOCKERBEROENDE KAN BERO PÅ DIN HJÄRNKEMI


Känner det att det vattnas i munnen så fort du bara tänker på något sött?
Kan du inte sluta äta godis förrän sista biten är uppäten?
Kan det vara så att du faktiskt är sockerberoende?
Du kan testa dig HÄR.

Beroende på olika biologiska faktorer har vi olika "fallenhet" för att fastna i beroenden. Grunden är en medfödd hjärnkemi som kan handla om:

  • För lite serotenin. Serotenin är en "lyckohormon" som får oss att må bra och känna oss tillfreds med oss själva och tillvaron. Har vi för lite serotenin känner vi ett starkt sug efter sötsaker eller andra snabba kolhydrater som bröd och pasta. 
  • För lite betaendorfin. Reglerar bland annat självkänslan och orsakar depressioner. Skapar också ett stort sug efter framför allt sötsaker.
  • För lite dopamin och katekolaminer. Leder till missnöjdhet, låg energi, minnesproblem och depression bland annat.
Dessa faktorer var och en för sig eller tillsammans  gör att du med all vilja i världen kommer att ha det svårt att stå emot sötsaker.
Forskare tror att en av anledningarna till att vi får dessa förändringar eller "brister" i hjärnan beror på att vi inte får i oss tillräckligt med (bra) fett. Lågfettkost är allt annat är bra kost för din hjärna.

Du kan själv påverka dessa hormoner genom kosten du äter. Bra fetter som sagt som du hittar i feta fiskar, nötter, olivolja, avokado, kokosolja är perfekt "hjärmat". Skippa de snabba kolhydraterna (socker, vetemjöl, ris mm.) och ät så kallad artegen föda - mat som vi är skapta för att äta och inte några konstiga processade produkter som gör mer skada än nytta.

Mer om detta och sockrets påverkan på din kropp kan du läsa i Sockerbomben i din hjärna.

8 september 2013

DÅ ÄTSTÖRNINGAR NU HÄLSOSMART

Mina erfarenheter av att ha ätstörningar 


När jag var yngre hade jag ätstörningar, kontrollerade vad jag åt, hur mycket kalorier jag kunde stoppa in mig. Följden blev även att jag hade stenkoll på min vikt, när gick jag upp och ner i vikt, jag stod på vågen flera gånger per dag. Jag vet vad jag pratar om och hur lätt det är att hamna i en destruktiv relation till mat. För mig var självklart varför jag fick ätstörningar. När jag hade kontroll på maten och vad jag åt så fick jag kontroll på mina känslor. Visst låter det konstigt. För er som inte vet min bakgrund så har jag haft det tufft med skolan, dåliga betyg och dåligt självförtroende. Röda streck och bockar vid läxor och prov var för mig en vanan. För mig var det vanligt att gå till skolan och ha ont imagen med vetskapen att hur mycket jag än kämpar kommer jag inte att nå ända fram, med att lära mig läsa och skriva som mina klasskompisar, att få bra betyg och lära mig massa nya roliga saker. Sanningen var den att jag från början av skolan ända fram till jag var 19 år låg ständigt efter med allt i skolan, hade klasskompisar som fnissade och skrattade åt mig när jag läste fel.


Att jag fick ätstörningar var inget konstigt och som tur är så fick jag inte ”anorexia" utan det stannade vid ätstörningar. Varför - för att mina föräldrar hade stenkoll på mig och var bestämda med att jag skulle äta. Sen tror jag att jag innerst inne visste att hit men inte längre då blir jag sjuk.


Hur min ätstörning yttrade sig


Jag slängde ofta de matlådor min mamma hade kärleksfullt stått och gjort i ordning till mig. Gick ut och la den längst ner i soporna på gården. Åt jag några bitar godis eller en semla så gick jag ut och gick i ex antal minuter för att få igång fettförbränningen eller alternativt tränade ett träningspass extra. Detta höll på några år under tongåren sedan blev jag som tur är frisk från mina ätstörningar. Vändingen för mig var när jag fick hjälp med min dylexi och när jag fick börja sätta ord på mina känslor, att bekräfta mina känslor och allt jag hade gått och burit inom mig under alla år gällande skolan.

// Josefi

6 september 2013

PANNKAKA UTAN VETEMJÖL





Pannkaka för den som inte vill äta vetemjöl eller har allergi mot vetemjöl. Jag har valt att ha i ekologisk havregryn och bovete mjöl för att göra pannkakan god men även nyttig och matig. Denna pannkaka är mycket mäktig. Passar bra som frukost eller mellanmål. Till kan man ha jordgubbar eller hallon och även laktosfri grädde på toppen.






                                        Receptet räcker till 4-5 pannkakor 

                                        5 ägg
2 dl bovetmjöl
5 dl havremjölk
3 dl ekologiks havregryn
2 tsk vanilj ekologisk


Gör så här
Ha ner alla ingredienser i en bunke och vispa intensivt.  Använd laktosfritt smöt eller olivolja vid stekning av dessa pannkakor.

Servera gärna med bär som jordgubbat och laktosfri grädde

NJUT av dina hälsosamma pannkanor
Josefi




4 september 2013

HALLON OCH LAKRITS GODIS

Under sommaren är det extra gott att äta kallt godis, det svalkar och känns fräscht helt enkelt.
Jag som älskar hjärtan i alla former skapade ett godis som var perfekt att göra i mina små silikonhjärtan.

Hallon och lakrits är en härlig kombination. Sedan jag för några år sedan slutat helt med smågodis så är just lakritsen det som jag ibland kan sakna. Det ända godis som jag köper är mörk choklad mellan 70-85 procent. Resterande godis som jag äter gör jag själv. Det finns många fördelar med att ha slutat köpa "smågodis" och börjat göra sitt eget godis.
Den första är att jag inte har något sug efter det typ av godiset längre. Det andra är att allt godis som jag äter är från rena hälsosamma produkter som är goda och som gör gott för min kropp. Den sista fördelen är att jag har öppnat dörrarna till en helt ny värld av kreativitet för skapande av recept och glädjen i att göra eget godis.


Recept: 
6 bitar mörk choklad
1,2 tsk lakritspulver
1 tsk vanilj
3 msk kokosolja
3 dl hallon
1 dl mandelmjöl

Gör så här: 
Smält chokladen i ett vattenbad, när chokladen är smält häller du ner hallonen, lakritsuplvret, vaniljpulvret, kokosoljan och mandelmjölet. Nu mixar du med din stavmixer tills det blir en jämn smet. Klicka i smeten i dina valda formar, stoppa sedan ner en tandpetare i var och en av dina godisar. Nu ställer du in allt i frysen. Låt stå i frysen 1-2 timmar för att de ska bli hårda. Du förvarar ditt godis i frysen, tar fram och serverera i samband med att du ska äta.

NJUT av ditt hallon och lakrits godis
Josefi

2 september 2013

GLYKOSSIRAP (High Fructose Corn Syrup) ÄR VÄRRE ÄN SOCKER

 High Fructose Corn Syrup (HFCS) är ett sötningsmedel som många gånger får ersätta det vanliga vita sockret i godis, bakverk, desserter, yoghurtar och annat som ska vara sött. Mycket tack vare att det är billigare att tillverka och också för att den flytande konsistensen är smidig att blanda i så gott som alla föda. Det har varit ett vanligt sätt att söta livsmedel i i USA i många år och är sedan slutet på 90-talet de allra vanligaste sötningsmedlet. Inte lika vanligt här i Sverige där vi oftast använt oss av vårt vita socker från sockerbetor i första hand. Men, det börjar användas flitigare och flitigare även hos oss och troligtvis har de flesta av oss inte en aning om att vi får i oss HFCS.

HFCS tillverkas av majs som bearbetas till stärkelse och resultatet bli en svagt gul vätska som lätt låter sig blandas med andra livsmedel. Redan här borde vi bli lite misstänksamma. Majs är nämligen ett av de livsmedel som genmanipulerats mest.

I boken Fat Chance av läkaren Robert H. Lustig skriver han att om det är ett enda ämne vi kan skylla det mesta av den skenande ohälsan och det metabola syndromet på, så är det just HFCS. Amerikanerna är de som har stört problem med fetma i hela världen, det är också de som använder HFCS i allra störst utsträckning.

Varför är det så dåligt för oss? Borde väl vara samma som vanligt socker i varje fall?
Nej, det är värre. Mycket värre. Och socker som är illa nog.
Det som händer när vi äter HFCS är följande:

  • Det höga innehållet av fruktos skadar vår lever som kan ge likartade och till och med värre skador som vid konsumtion av stora mängder alkohol - fettlever.
  • Det orsakar snabb viktökning och kronisk fetma då våra insulinnivåer höjs samt ökar vår aptit.
  • Ökar risken för typ 2-diabetes.
  • Aptitregleringen slås ut då vi blir leptinresistenta (känner inte av mättnad och kroppen reagerar som den svälter oavsett hur mycket du äter = ständig viktökning).
  • Starkt inflammatorisk vilket ökar risken för cancer, reumatism, allergier, astma, MS, hjärt- och kärlsjukdomar och alla andra inflammatoriska sjukdomar.
  • Uppges kunna skapa ett ännu större sockersug än vad vanligt socker för - alltså varning för dig som är sockerkänslig.
  • Förhöjt blodtryck
  • Försämrat kolesterol
  • Stark beroendeframkallande på samma nivå som kokain enligt nya studier.
Vi vill inte hamna i samma hälsoläge som USA är idag. Därför måste vi lära oss att vara uppmärksamma. Och det krävs verkligen medvetenhet och en ansträngning här. Det är nämligen inte så lätt som att leta efter High Fructose Corn Syrup eller HFCS i innehållsförteckningen. HFCS gömmer sig bakom en mängd olika förkortningar och sifferkombinationer.
Du som månar om din och inte minst dina barns hälsa måste veta att HFSC är samma sak som:
  • glykossirap
  • stärkelsesirap
  • glukos
  • modefierad majsstärkelse
Nedanstående produkter kan vara gjorda på majssirap, men också komma från andra livsmedel såsom ris, potatis eller andra stärkelserika produkter. Är du osäker och vill ha svar, kontakta tillverkaren:
  • maltodextrin
  • förtjockningsmedel
  • kostfiber
  • E1440
  • E1442
  • E1450
  • E1451
Framför allt finns HFCS i godis och inte minst i vårt smågodis. Där är det väldigt koncentrerat och vi får alltså snabbt i oss stora mängder.

Vill du läs mer om HFCS? Här är några länkar:

Ulrika



1 september 2013

HÄLSOSMARTA PÅ ICA MAXI HÄLLA - BJUDER PÅ ÄPPELPAJ

Vi har inlett ett samarbete med ICA Maxi Hälla i Västerås. I torsdags var vi där och bjöd på vår HÄLSOSMARTA äppelpaj och marknadsförde vår kommande föreläsning vi ska hålla i butiken den 9/11 om gluten- och laktolerans och alternativ och hälsosam kost.

I torsdags stod vi alltså i Maxi-köket och tillagade och serverade flera hundra portioner av vår HÄLSOSMARTA äppelpaj - självklart utan vetemjöl, socker samt laktosfri.

Omdömet var definitivt tummen upp från både gammal och ung. Jätteroligt att få träffa flera av er bloggläsare och följare på Facebook också som tagit er tid att komma och hälsa på oss, provsmaka och prata lite. Det uppskattade vi.

Till pajen använde vi underbart goda, svenska och närodlade äpplen från Enköping.
Många har ju dignande äppelträd i sina trädgårdar så här års, så passa på att göra vår äppelpaj eller andra nyttigheter. Att äta mat efter säsong gynnar både hälsan och miljön.

Självklart får du receptet på äppelpajen av oss här så att även du kan laga den HÄLSOSMARTA varianten.

HÄLSOSMART äppelpaj:
Du behöver:
4 äpplen
2 dl krossat bovete
2 dl kokosflingor
1 dl sesamfrön
50 g laktosfritt smör
0,5 - 1 dl stevia strö
2 tsk vanilpulver
1,5 tsk kanel
2 msk honung

Gör så här:
Skiva äpplena tunt. Behåll skalet om du vill - och om du väljer ekologiska äpplen. Lägg dem i en smord form. Strössla kanelen över och ringla över honungen.
Skölj bovetet ordentligt i varmt vatten i en sil (för att sköja bort färgämnet fagopyrin som kan irritera ögats slemhinna). Lägg i en bunke och blanda ner smör, kokosflingor, sesamfrön, stevia strö och vanilpulver. Arbeta ihop till en smidig deg.
Smula degen över äpplena jämt fördelad.
Grädda i ugnen i 200 grader mellan 20 - 30 minuter.
Servera lite lättvispad grädde smaksatt med vaniljpulver till.


Passa på! 25 platser endast


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...