31 oktober 2014

MANDEL OCH MOROTSKAKA sockerfritt,vetefritt och mjölkfritt



I några dagars gick jag och längtade efter den perfekta kakan att äta och njuta och samtidigt som den så klart skulle vara hälsosam och saftig. Här om dagen så kom de tre huvud ingredienserna till mig mandel, morot och kardemumma. Provad direkt att baka och de funkade perfekt, smaklökarna jublade lika så min familj. Så jag tänkte även dela med mig av min nyfunna ”kära kaka” till dig.

För bästa resultat kom ihåg baka med kärlek 

Recept: 
4 dl riven morot
3 ägg
12 dadlar ekologiska
2 dl mandelmjöl
1 dl havremjölk
2 dl mandlar
1 msk kardemumma ( stora korn)
1 tsk bikarbonat

Gör så här: 

Kläck äggen och lägg ner i en bunke, klipp dadlarna i småbitar, mixa detta med din stavmixer tills det blir en fin smet och tills dalarna är ännu mindre i storlek. Häll nu ner de rivna morötterna, de hackade mandlarna, mandelmjölet, havregrädden, kardemumman och bikarbonatet.

Degen ska vara ”lagom” tjock inte för ringning och inte för tjock. Du tar det lagom som ni har era erfarenheter i från. Om inte så har du i lite mer mandelmjöl och eller morot. Beroende på.

Smörj en form med kokosolja, en form där du kan ta av kanterna på. Häll ner smeten och stryk ut den i formen med en slikepott eller liknande. Ställ in i ugnen och grädda på 200 grader i ca 18 minuter. Håll koll på färgen så kakan inte blir bränd.

Ta ut kakan och låt svalna, innan du lossar kanten så trycker du försiktigt ner en plastkniv för att lossa från kanten på ett fint sätt. Sen skär du upp kakan, lägger på ett fat och toppar med hackade mandlar innan du nu serverar dina fika gäster.


Njut av din saftiga mandel och morotskaka toppat med kardemumma.

Josefi


29 oktober 2014

HALLONMUFFINS vetefritt,sockerfritt och mjölkfritt



Får jag lov att bjuda på hallonmuffins utan vetemjöl, socker och mjölk? Perfekt som mellanmål, innan eller efter träning och så klart till en kopp kaffe eller the. Själv gillar jag denna typ av muffins just för att den är god men också för att den är mättande och nyttig.

Recept: 
10 torkade dadlar ekologiska
2 dl hallon
1 tsk bikarbonat
3 ägg ekologiska
2 dl mandelmjöl

Gör så här: 
Ta fram en bunke och klipp dina dadlar till små bitar och häll ner dem i bunken. Häll även ner de tinade hallonen, ha ner en tsk bikarbonat, mandelmjöl och  äggen. Vispa ordentligt och hall ner i tre större skålar eller sex mindre skålar.

Låt grädda i 200 grader i 12-15 minuter.  


Josefi 


27 oktober 2014

ANANASKAKA - utan socker, vete eller mjölk


Jag hade många mogna bananer hemma och var så sugen på ananas. Det var så den här kaka kom till. Den blev fantastiskt saftig, smakrik och god. Bakad på mandel- och kokosmjöl och sötad endast av bananerna och ananasspadet.

Du behöver:
3 ägg
2 bananer
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 dl riven kokos
1 ½ tsk bakpulver
5 skivor ananas +  1 dl juice från burken, välj osötad.
kokosolja + riven kokos till att smörja formen
mandelspån och kokossocker till dekoration

Gör så här:
Knäck äggen i en bunke. Skala och lägg i bananerna. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver väl i en bunke och häll det sedan över äggen och bananerna. Häll ner ananasjuicen. Mixa ihop till en jämn smet med mixerstav. Blanda sedan ner den rivna kokosen.
Häll lite kokosolja i en springform och bröa formen med kokosflingor. Häll ner smeten i formen. Dekorera sedan med ananasskivorna. Dela dem gärna i mindre bitar och lägg ett fint mönster.
Strössla över lite kokossocker och mandelspån som dekoration.
Grädda i 200 grader i 20 minuter.
Låt svalna något innan servering.

Låt dig väl smaka. /Ulrika

22 oktober 2014

CHAIKAKA sockerfritt,vetefritt och mjölkfritt



Den absolut godaste kakan jag njutit av på länge. En given gäst till adventsfikat. Under några dagar har jag gått och längtat efter pepparkakssmaken och här kom den som på beställning. Först tänkte jag smaksätta kakan med kardemumma men insåg att den passade bättre i chaikrydda.


Recept: 
3 st stora rödbetor
3 ägg
3 dl mandelmjöl
15 torkade dadlar eko
1,2 msk Chaikrydda
1 dl havregrädde
1/2 msk kokosolja


Grundrecept för Chaikrydda: 
2 tsk kanel,1 tsk malen ingefära, 1 tsk kryddnejlika och 1 tsk kardemumma.

Gör så här:
Riv rödbetorna på den grova sidan på järnet, klipp dadlarna i småbitar och lägg ner i en större skål, kläck ner äggen och vispa sedan med stavmixern så att det blir finfördelade. Fortsätt häll ner de rivna rödbetorna, mandelmjölet, chaikryddan och havre grädden. Rör nu samman alltsammans till en fin smet. Smörj en form, gärna med en som har en avtagbar kant. Häll ner smeten, finfördela med en slickepott och ställ in i ugnen.

Grädda på 200 grader i 25 minuter.

Njut av en saftig chaikaka, ta gärna en klick kokosgrädde till med en nypa chaikrydda i.

Josefi



20 oktober 2014

FRÖKEX PÅ QUINOAMJÖL


Frökex är populärt och de går att variera i det oändliga. Basen är såklart olika sorters fröer. Någon form av mjöl är också bra för att "hålla ihop" kexen. Här har jag valt att använda mig av quinoamjöl. Quinoa som är en ört är mycket proteinrik och innehåller dessutom viktiga vitaminer, mineraler och fettsyror. Dessa kex innehåller även ägg och riven ost, vilket ger god smak och även ger mer energi.
Du kan byta ut de olika frösorterna mot sådana som du har hemma. Några exempel på frön som går bra att använda: linfrön, pumpakärnor, solroskärnor, melonkärnor, sesamfrön, chiafrön.

Du behöver:
1 dl riven ost (lagrad och smakrik med fördel)
1 ägg
2 dl quinoamjöl
½ dl krossade linfrön
½ dl melonkärnor
½ dl solroskärnor
2 msk linfröolja
1 ½ tsk brödkrydda
2 dl kokande vatten

Gör så här:
Riv osten och lägg den i en bunke. Knäck ner ägget, häll i linfröoljan och blanda om.
Blanda quinoamjölet, de olika fröna och brödkryddan i en annan bunke. Häll mjöl- och fröblandningen i ost- och äggblandningen och rör om.Häll ner den varma vattnet och blanda väl till en jämn smet.
Bred ut på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i ca 45 minuter.
Vänd sedan på brödkakan som är lite fuktig på undersidan och låt den gräddas ytterligare ca 15 minuter, eventuellt räcker det med enbart eftervärmen.
För att få ut fukten som bildas i ugnen kan du sätta en träslev i ugnsluckan så att den står på glänt under den sista gräddningstiden.
Tag ut plåten ur ugnen och låt svalna. Bryt sedan i lagom stora bitar.

// Ulrika





17 oktober 2014

TUNT BOVETE BRÖD vetefritt och mjölkfritt



Jag har provat att baka ett tunt bovete bröd. För att njut av till fikat på jobbet och till mellanmål hemma med goda sköna röror på. Här har jag njutit av min kikärta och avokado röra nyfiken titta in här för recept kickartsrora-med-avocado-och-citron


Recept: 
3 dl boveteflingor eko
1 dl bovetemjöl
2 dl vatten
2 ägg
1 dl psylliumfrön

Gör så här: 
Häll ner alla ingredienserna i en bunke och rör i hop smeten ordentligt med en slev. Sedan knådar du med händerna tills alla ingredinse har finfördelat sig. Lägg på ett smörpapper på plåten, platta ut degen i handen och lägg sedan dem var och en för sig på plåten.

Grädda de tunna bovete brödet i 180 grader i 20 minuter. Efter 15 minuter vänder du på bröden så de får grädda från båda håll. Känn efter själv, vill du ha dem mer knapriga så kan du låta dem stå i ugnen 5-10 minuter extra.

Njut av ditt bröd och dina sköna röror

Josefi


15 oktober 2014

ÄPPELPAJ sockerfritt, vetefritt och mjölkfritt



Här bjuder jag på en annorlunda, söt, god och mättande äppelpaj. Den blev godkänd och omtyckt av hela familjen, både stor och liten. Jag vände på ”kakan” i vanliga fall brukar jag göra en smulpaj och smula den över äpplena. Men denna gång gjorde jag en deg som äpplena får ligga på.


Recept: 
Till botten: 
2 dl bovete
1 äpple
Ett paket Svarta bönor 400 gram eko
1 dl vatten
2 ägg
2 msk kokosolja
15 dadlar eko
1,2 msk kanel


Till toppingen 
3 äpplen
1 msk kanel
1 tsk vanilj
3 dadlar.

Gör så här: 
Klipp dadlarna i må bitar och lägg ner i en bunke, skiva ner äpplet, äpplet är för att det ska bli saftigt och gott, vill du kan du ta två äpplen. Häll ner bovete, ägg och de svarat bönorna tillsammans med vattnet och kanelen. Nu mixar du allt sammans till en fin smet. Smörj in din form med kokosolja innan du häller ner smeten. Degen förgräddar du på 180 grader i 12 minuter. Tar ut formen och lägger de skivade äpplena, strör på kanelen och vaniljen och även de fint klippta dadlarna. Nu gräddar du i ytterligare ca 10-12 minuter.

Till kan du ha en klick kokosgrädde

Njut av din äppelpaj
Josefi

13 oktober 2014

KOKOSKROKANTKULOR - vete- socker- och mjölkfritt


Det här är små delikata kulor som verkligen har det lilla extra. Genom att hetta upp riven kokos i stekpanna tillsammans med kokossocker bildas en härligt krispig kokoskrokant med ljuvlig kolasmak. Mmmmmmmm. I övrigt innehåller kulorna även kokosolja, kokosmjölk och bovetemjöl för att hålla ihop och ge en lämplig konsistens.
Du kan rulla kulorna i riven kokos eller i kakao.

Du behöver:
2 dl. riven kokos
1 dl kokossocker
lite kokosfett

4 msk kokosolja
1 dl bovetemjöl
½ dl kokosmjölk
1½ dl riven kokos

riven kokos och/eller kakao att rulla kulorna i

Gör så här:
Värm en stekpanna på spisen. Häll i en klick kokosolja och låt den bli varm. Hetta sedan upp den rivna kokosen och häll över kokossockret. Se till att röra ordentligt mellan varven så att det inte bränner fast. Kokossockret ska "smälta" och fastna i kokosen.

Häll upp bovetemjöl och riven kokos i en bunken och blanda om. Häll ner kokosoljan - det är bara bra om den är flytande, då är den lättare att blanda ner. Häll på kokosmjölken och blanda om till en smet.
Blanda sedan ner kokoskrokanten och arbeta till en jämn och fin deg.
Rulla små kulor som du sedan vänder i riven kokos eller i kakao.

// Ulrika

10 oktober 2014

ÄPPELKAKA PÅ BANAN OCH MANDELMJÖL - vete- socker- och mjölkfri


Här bjuder jag på receptet på en enkel, snabblagad och framför allt väldigt god äppelkaka. Istället för vetemjöl och socker som bas använder jag ägg, banan och mandelmjöl. Det gör kakan både saftig och god. Och passar perfekt gör den då för oss som vill utesluta vetemjöl, socker och mjölkprodukter.

Du behöver:
2 ägg
2 bananer
3 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kardemumma
½ dl russin
3 msk kokosolja
1 dl mandelmjölk
1 äpple

Gör så här:
Mixa ihop ägg, bananer och kokosolja till en jämn smet.
Blanda mandelmjöl och bakpulver ordentligt. Häll i mjölblandningen i ägg- och banansmeten. Blanda i mandelmjölken och rör till sist ner russinen.
Smörj en liten långpanna ( ca 20 x 30 cm) med lite kokosolja och häll ner smeten.
Skala äpplet, tag bort kärnhuset och skiva det i tunna skivor.
Fördela äppelskivorna jämnt över smeten och tryck ner dem lätt.
Dofta över lite kardemumma.
Grädda sedan i ca 40 minuter i 175 grader.

// Ulrika

8 oktober 2014

ALGOMEGA3 FRÅN HELHETSHÄLSA



Jag har fått möjligheten att prova AlgOmega3 från Helhetshälsa. Ett riktigt bra alternativ för intag av omega 3 fettsyror.
Vad jag förstår så krävs det många fiskar för att tillverka Omega3 fiskolja. Det är en av anledningarna till att jag gillar just Alg Omega3 som har vegetabiliskt DHA och EPA extra mycket . Produkten är ren, fri från föroreningar och även fri från jod. Jag gillar speciellt att algerna odlas under kontrollerad former på land, vilket innebär att denna produkt inte har med sig föroreningar.

Ett bra alternativ för alla vegitarianer att få i sig DHA och EPA.

AlgOmega3 är bland annat bra för hjärtat, att ta för synen och är även bra att ta om du är gravid och även om du ammar.

 Läs mer om produkten här algomega3

Nyfiken att prova? Då hittar du Algomega3 här bodystore.com


Josefi


6 oktober 2014

KIKÄRTSRÖRA MED AVOCADO OCH CITRON



Som vanligt ställer jag frågan -Vad behöver min kropp för mat? Här om dagen fick jag svaret. KIKÄRTOR, mums tänkte jag och slängde ihop en gudomlig röra. Denna goda, mäktiga och nyttiga röra kan du äta till fisk, grönsaker och eller en bit kött om du önskar. Det går även bra att ber röran på frökex.

Recept: 
2 paket färdig ekologisk kikärtor
2 avocado
1 liten röd lök
1/2 dl olivolja
en nypa örtsalt
en nypa citronpeppar
en näve färsk oregano
3 msk eko citron

Gör så här: 
Skölj kikärtorna och häll ner dem i en bunke, gröpa ur avocadon och häll ner i bunken, lägg även ner, den hackade rödlöken, olivolja citronpeppar och örtsalt, oreganon och häll ner citronen. Nu ska du mixa kikärtsröran alltsammans  till en jämn röra. När du är klar serverar du i en passande skål och toppa gärna med några färska organoblad på toppen.


Josefi 



3 oktober 2014

KANELBOLLAR - bättre alternativ än kanelbullar

Kanelbollar
Kanelbullens dag på lördag, men den tycker jag att vi genast byter ut till KanelBOLLENS dag. För det blir  både hälsosammare och smakrikare. Lätta att göra är de också och behöver inte gräddas i ugnen.

Du behöver:
1 pkt torkade aprikoser (250g)
4 msk kokosolja
2 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
2 dl riven kokos
1 dl havregryn
4 rågade msk Hasselnötssmör
1 ½ dl vatten
extra riven kokos att rulla bollarna in

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en matberedare och mixa väl till en jämn smet. Fungerar med stavmixer också, men då tar det lite längre tid. Du som är allergisk mot hasselnötter kan byta ut Hasselnötssmöret mot ett par matskedar extra av kokosolja och lite mer vatten så att du får en lagom konsistens.
När smeten är väl blandad formar du bollar som du rullar i riven  kokos. Ställ in i kylskåp (eller frys en stund om du vill att det ska gå snabbt) så att bollarna stelnar.
Ät sedan och njut - med gott samvete!
// Ulrika

2 oktober 2014

HALLON OCH BLÅBÄRSSYLT sockerfritt



Här bjuder jag på mitt första recept på hallon och blåbärssylt utan socker.
Jag gillar att ha på bär på min kokosgröt och saknade en god sylt som var gjord på naturligt socker.

Enkelt, nyttigt och gott


Recept: 
3 dl hallon
2 dl blåbär
1/2 chiafrön
3 msk psylliumfrön
3 tsk honung.

Gör så här: 
Tina bären och ha ner bären, chiafrönenen och psylliumfrön tillsammans med honungen i en bunke.  Mixa ordentligt med din stavmixer. Vill du ha en något mer ringare sylt kan du ha i några matskedar vatten. Själv gillar jag den fasta konsistensen på sylt och nöjer mig med saften från bären.

När du är klar häller du sylten i en burk och förvarar den i kylen.

Josefi 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...