tag:blogger.com,1999:blog-3572861064259980337.post1862598374686739468..comments2023-08-29T17:48:39.745+02:00Comments on PEAK YOUR POWER- SAY YES TO YOUR SKILLS: MJÖLK OCH INFLAMMATIONERFrån sockerbotten till hälsotoppenhttp://www.blogger.com/profile/03450268784147724203noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-3572861064259980337.post-6011037582059717682013-04-11T21:20:33.960+02:002013-04-11T21:20:33.960+02:00Tack snälla Traxy för din kommentar! När det gälle...Tack snälla Traxy för din kommentar! När det gäller allergi mot mjölkprotein har jag hör om personer som både kan och absolut inte kan äta/dricka mjölprodukter från andra djur. Om man är osäker bör man defintivt ta det försiktigt. Vad olikheten kan bero på vet jag faktiskt inte.<br /><br />Jag känner också till att det är just uppvärmningsprocessen - homogeniseringen som ofta sägs vara det som gör att vi inte tål mjölken lika bra. Precis som du säger blir det problem när mjölken bryts ner i kroppen, går ut i blodomloppet och kroppen reagerar med att det är ett främmande och skadligt ämne vilket skapar inflammationer.<br /><br />När det gäller hur det står till med kaseinhalten i råmjölken så vet jag faktiskt inte hur det ser ut. Men jag bli nyfiken och kommer att leta fakta. Kanske är det så att råmjölken även innehåller ett bättre kasein för oss? Eller så är råmjölk ur hälsosynpunkt och kaseinpåverkan lika illa för oss som den vanliga mjölken vi dricker.<br /><br />Det är så spännande det här med kost och hälsa, och det är bara att inse att vi faktiskt inte har all kunskap och all fakta ännu. Många olika teorier finns det dessutom som i bland går stick i stäv. Vem ska man tro på? Vad ska man tro på? Det viktigaste av allt är att lyssna på sin egen kropp. Den talar om vad du mår bra av.Ulrika Gabrielhttps://www.blogger.com/profile/10637417775196474984noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3572861064259980337.post-32640355164837097772013-04-11T21:13:02.025+02:002013-04-11T21:13:02.025+02:00Tack själv Camilla för att du skriver några rader!...Tack själv Camilla för att du skriver några rader! Det uppskattar vi. Hoppas att en mjölkfri kost, och även utan vetemjöl och socker kan hjälpa dig till en inflammationsfri tillvaro. Hör gärna av dig och berätta hur det går.Ulrika Gabrielhttps://www.blogger.com/profile/10637417775196474984noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3572861064259980337.post-10075347012612828062013-04-11T11:11:56.419+02:002013-04-11T11:11:56.419+02:00Är man överkänslig mot mjölkprotein så ska man INT...Är man överkänslig mot mjölkprotein så ska man INTE äta mjölk från andra djur än ko, eftersom man får samma problem med dem då strukturen i mjölken är likadan. Man ska undvika ALLA sorters mjölkprodukter, eftersom proteinet finns i ALLT. 2001 fick jag tillsagt av en naturmedicinare att jag var överkänslig mot just mjölkprotein, så jag försökte hitta sätt att komma runt det (eftersom jag alltid drack mjölk till mat och oftast hade ost på mackan), bl.a. tänkte jag att det kanske kunde gå att dricka annan mjölk istället, men icke.<br /><br />Dock kan man, om man är laktosintolerant, äta saker som hårdost och laktosfria produkter eftersom de har så pass lite laktos i sig att man inte reagerar på det.<br /><br />En sak som bidrar till problemet med upptag av mjölkprodukter är att all "vanlig" mjölk är homogeniserad. Det är homogeniseringen, menar en del, som är upphov till problemen det här inlägget pratar om. Genom att man slår sönder fettmolekylerna (för att få en vitare mjölk utan gräddkant) så blir det problem när kroppen ska försöka bryta ner mjölken, eftersom det går ut i blodet och jag vet inte allt vad det var. (Google vet. ;)) Lösningen är att köpa ohomogeniserad mjölk, t.ex. "gammaldags mjölk" eller "lantmjölk" (kolla på paketet), eftersom där låter man mjölken vara mer som den var när den kom ur kon, och den är bättre för oss eftersom våra kroppar kan hantera den.<br /><br />Finns folk som säger att en del laktosintoleranta i själva verket inte är det, utan de reagerar på homogeniseringen, och när de byter till ohomogeniserad så blir de plötsligt problemfria.Traxyhttps://www.blogger.com/profile/13249884092846934427noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3572861064259980337.post-5355319560978472082013-04-10T08:57:04.835+02:002013-04-10T08:57:04.835+02:00Tack för ett bra inlägg och en super blogg! Precis...Tack för ett bra inlägg och en super blogg! Precis vad jag behövde idag då jag kämpar själv med envisa inflammaioner.Ha en fin dag :-)mvh CamillaAnonymousnoreply@blogger.com