7 augusti 2013

PROCESSAD MAT - KAN VI VERKLIGEN KALLA DET MAT?

Processad mat


Att livsmedel är ätbara, det tar vi liksom för givet.
Men av olika anledningar processas/bearbetas maten. Det kan vara för att öka hållbarhet, förändra konsistens, förbättra smaken, öka sötman, reglera syrahalten eller för att ge färg till exempel. Det görs genom att olika ämnen tillsätts livsmedlet. Ofta är de dessa produkter så kallade E-ämnen. En del E-ämnen är naturliga medan andra är syntetiska.
Olika restriktioner i olika länder tillåter olika typer av tillsatser i maten.

All mat som på ett eller annat sätt är bearbetad (ihopblandad) kan kallas för processad - alltså även maten du lagar själv hemma. Dock tillsätter du med största sannolikhet en massa onödiga E-ämnen i din lunch. När vi pratar om processad mat menar vi ofta den industriellt framtagna maten (som den du ser på bilden) och som väldigt ofta innehåller ganska många E-ärmen.

De E-ämnen som finns i vår mat här i Sverige är godkända av Eu. Men, det innebär inte att de är bra för oss att äta dem. Som sagt är en del av dem helt naturliga medan andra är betydligt mer tveksamma och som vi definitivt behöver vara försiktiga med.

Livsmedelsverkets sida kan du läsa om vilka E-nummer som är godkända och vad deras beteckning står för.
Det finns också en superbra App att ladda ner som heter Tillsatsappen för iPhone  (och för Android). Då är det lätt att kolla av livsmedel direkt på plats i butiken.

Men hur ska man tänka då med alla dessa tillsatser i vår mat?
Hur ska man veta vilka man ska välja?
Måste man lära sig alla? Det finns ju flera hundra!

Ja, är man riktigt engagerad och kanske vet med sig att man själv eller kanske barnen är känsliga mot tillsatser i maten, då kan det definitivt vara idé att sätta sig in i vad de heter och var de finns.
Men om man bara vill försöka äta så ren och så bra mat som möjligt, finns det en enkel regel att följa som du lätt kan hålla koll på.

Välj aldrig livsmedel med mer än fem ingredienser!

Där har du ett hyfsat rent livsmedel. Bäst av allt är att i så stor utsträckning som möjligt välja livsmedel som inte ens har en innehållsförteckning, som grönsaker, frukt, bönor, nötter, fisk etc.
I en amerikans undersökning nyligen tittade man på olika livsmedel och hur många ingredienser de innehöll. Det var många gånger skrämmande. En "hälsosam" frukostbar med yoghurtfyllning och havrehölje innehöll hela 54 olika ingredienser. Det ska ju inte ens vara möjligt! Inte är det en hälsosam start på dagen inte. Och livsmedel vet jag inte om det borde få kallas. Snarare kemikalie-experiment. Bättre då med havregrynsgröt eller yoghurt med bär.

Ulrika
Mer intressant läsning om kost och hälsa hittar du på min blogg Ulrika Gabriel Coach & Hälsoinspiratör.

Livsmedel utan innehållsförteckning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...