26 augusti 2013

LYSSNA PÅ RÄTT SUG... OCH ÖKA DIN ENERGIJag misstänker att de flesta av er, liksom jag själv, både nu och då känner ett "sug" efter något specifikt ätbart ibland. Våra kroppar är kloka och försöker att tala om för oss vad vi behöver äta för att uppfylla alla fysiska behov. Under graviditeten kan dessa sug bli extra tydliga hos många kvinnor och det är också under en period då kroppen har extra stora behov av vissa näringsämnen.

Tyvärr har vi manipulerat vår mat så mycket nu att vi har lyckats skapa onaturliga sug. Vissa (födo)ämnen är egentligen inte så kallad artegen kost.  Vi är inte skapta att äta denna typ av föda. Några exempel på dessa är härdade fetter, socker, vitt mjöl och natriumglutamat ( det finns tyvärr många fler). Dessa ämnen tenderar att skapa ett nästintill beroende hos många.

Om du lär dig att lyssna på din kropp och känna efter vilken typ av mat du längtar efter så kommer du i bättre balans och ökar din energi. Du ska däremot INTE lyssna på suget efter den onaturliga kosten utan det som är naturligt.
Själv äter jag ytterst sällan grönsallader under vinterhalvåret. Jag känner inte någon som helst längtan efter det då. Då äter jag istället med glädje kokta rot- och grönsaker, mustiga soppor och heta grytor. När det däremot börjar bli vår får jag ett oerhört sug efter fräscha grönsallader. Våra behov följer ofta säsongen, vilket är helt naturligt.

Om du känner sug efter den onaturliga kosten, så kan du fundera på VAD det är i den som du längtar efter. Om det är fet mat du är sugen på kan du istället äta lax, nötter eller avokado. Längtar du efter sötsaker kan du välja honung eller frukt.
Våga lita på dig själv och känn efter noggrant vad du VERKLIGEN längtar efter att få äta. 
När du handlar, ta extra tid på dig vid frukt- och grönsaksdisken för att känna efter vad som skulle vara gott. (När du går förbi godishyllan ska du göra det snabbt utan att känna efter ;-)....)

Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...