24 mars 2014

FRUKOSTVÅFFLOR - utan socker, vetemjöl eller mjölk

Frukostvåffla på skrädmjöl med kokosgrädde och chia-/hallonsylt
Våfflor brukar inte normalt sammankopplas med hälsosam mat, men det här är ett riktigt bra alternativt som både uppskattas av kroppen och av smaklökarna. En lite "grövre" våffla som fungerar bra som både frukost, mellanmål och dessert beroende på vad du väljer att servera till.
Vill du spara tid på morgonen kan du blanda smeten kvällen innan och bara värma upp våffeljärnet på morgonen för att få rykande färska och frasiga frukostvåfflor. Uppskattas av alla i min familj.

Du behöver (per våffla):
3 msk skrädmjöl (eller annat havremjöl eller havregryn du mixar till mjöl själv)
1 msk fiberhusk
2 msk krossade linfrön
1 nypa salt
1 msk kokosolja
1 dl kokhett vatten
1 krm kardemumma (eller kanel)

Gör så här:
Blanda skrädmjöl, fiberhusk och krossade linfrön. Blanda ner salt, kardemumma och kokosolja och häll på det varma vattnet. Blanda samman ordentligt till en jämn smet. Låt stå och svälla minst 10 minuter innan du gräddar i varmt våffeljärn. Jag brukar bre ut lite kokosolja i våffeljärnet innan gräddningen.

Till min våffla serverar jag kokosgrädde ( Garants tjocka, krämiga grädde) blandat med lite vaniljpulver och till den en hemmagjord hallonsylt. Enkelt, gott, nyttigt och snabbt är att göra chia- och hallonsylt:

Chia- och hallonsylt
Du behöver:
1 dl frysta (eller färska) hallon
1 msk vatten
2 msk chiafrön
ev flytande stevia eller honung

Gör så här:
Värm vattnet i en kastrull och lägg i hallonen som får koka tills de blir mjuka och faller sönder. Tag av från plattan och blanda ner chiafröna. Om du önskar mer sötma kan du tillsätta några droppar flytande stevia eller honung. Låt stå kallt så att sylten stelnar något.


Chia- och hallonsylt "in the making"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...