5 mars 2014

ÅTERHÄMTNING - VIKTIGT FÖR HÄLSAN


I dag lever många ett mer eller mindre stressat liv. Trots alla hjälpmedel som vi har skapat oss för att vinna tid - telefoner, bilar, tåg, datorer, båtar, flygplan osv, så verkar det hela tiden som att vi vill hinna med mer och mer.

Ibland handlar det om att vi upplever "måsten" i tillvaron - jobb, städning, tvätt, matlagning och allt vad det kan vara som vi upplever att vi måste göra av en eller annan anledning. Ibland är det så att dessa "måsten" verkligen är nödvändiga för att vi ska kunna ha en bra tillvaro, men andra gånger är det saker som vi upplever att vi bör göra eller kanske tror att andra förväntar sig att det ska göras. Om vi tänker efter kan det vara "måsten" som vi själva har skapat utifrån egna eller andras förväntningar och som vi faktiskt lika gärna skulle kunna strunta i.

Andra gånger kan det vara så att det finns så himla mycket kul att göra - vänner att umgås med, roliga arbetsuppgifter, filmer att se, böcker att läsa, resor att göra och massor med andra trevligheter. Kanske finns det så mycket som är roligt och kanske har vi svårt att sålla och/eller att säga nej att det verkligen blir för mycket av det goda.

Oavsett om allt det vi gör är för att det är kul och vi gör det av egen fri vilja eller om det är något vi känner oss mer eller mindre tvingade att göra så har ingen mer än 24 timmar på ett dygn. Det är den enda rättvisan som finns i världen. Var du än bor, vem du än är, så får du varken mer eller mindre tid på ett dygn. Frågan är sedan vad du väljer att göra med din tid?

Att känna stress korta stunder nu och då är ingen större fara. Faktum är att det finns forskning som visar att det till och med får oss att må bättre och stärker vårt immunförsvar, hjärta osv.
Men att ofta eller alltid känna stress eller en känsla av att inte hinna med är mindre bra. Speciellt illa är det om du inte ser till att vila och koppla av ordentligt mellan varven.
Problemet är ofta att ju mer stressade vi känner oss, desto mindre tänker vi på att koppla av. Och det är då vi behöver det som bäst.

Att ha som vana att regelbundet, helst dagligen ägna tid åt vila, återhämtning och avslappning är en mycket viktig hälsoinvestering - möjligtvis den viktigaste av dem alla.
För oss och våra kunder som går vår HÄLSOSMARTA-makeover är återhämtningen en given hörnsten i att ha balans och leva hälsosamt. En förutsättning helt enkelt.


  • På vilket sätt ser du till att vila, återhämta dig och slappna av? Hur ofta?
Det behöver inte vara krångligt alls att fokusera på detta, inte kosta pengar och inte heller ta lång tid. Du behöver bara bestämma dig för att DU är viktig och bestämma dig för att avsätta lite tid för detta. Tid som du garanterat kommer att vinna åter i form av mer energi och bättre hälsa.

Vila, återhämtning och avslappning kan ske på många olika sätt och du måste hitta de metoder som fungerar bäst för dig. De du uppskattar att göra, som ger bra effekt och som du lätt kan göra i din vardag. Här följer några förslag:
  1. SÖMNEN: Att sova gott och tillräckligt är grunden för din återhämtning. Under sömnen får kroppen vila men den får också tid och möjlighet till att återhämta sig, reparera och bygga upp ända in på cellnivå. Hur mycket vi behöver sova är individuellt men någonstans mellan 6 - 9 timmar brukar vara vanligast. Viktigt är också NÄR du sover. Om du kan komma i säng runt 22 på kvällen så kommer du att ge kroppen ännu bättre möjlighet till återhämtning. Om du känner dig trött och sliten, prova att under en vecka gå och lägga dig tidigare än normalt och känn efter hur det får dig att må.
  2. MEDITATION: Kan ske på olika sätt. Meningen är att du under en stund ska fokusera på lugn och stillhet. Kanske sitter du bekvämt och lyssnar på vacker musik, eller ligger i din säng och fokuserar på din andning. Hitta ditt sätt att slappna av i en miljö som känns skön och avslappnade och lär dig att hålla distraherande tankar borta. 
  3. TA ETT BAD: Så lätt att göra och skönt att uppleva. Bara tappa upp badkaret med varmt och skönt vatten och kanske en gott och doftande badskum. Slappna av och njut.
  4. SPIKMATTAN: En personlig favorit. Ger måbra effekter på flera plan. Eventuell värk i rygg och axlar kan trollas bort samtidigt som kroppen slappnar av ordentligt. Om jag ligger på min spikmatta innan jag ska sova på kvällen så får jag alltid en extra god och skön sömn.
  5. SLAPPNA AV: Bestäm dig för att slappna av i kroppen. Sätt dig eller ännu hellre lägg dig bekvämt. Andas långsamt och djupt. Känn hur kroppsdel efter kroppsdel blir avslappnad. Om det underlättar kan du först spänna aktuell muskel för att sedan känna hur den slappnar av när du släpper spänningen. Gå igenom kroppen muskel för muskel uppifrån och ner. Sitt eller ligg sedan kvar en stund och känn hur hela kroppen känns tung, skön och avslappnad.
  • Vad får dig att må bra och känna dig avslappnad? Var är du och vad gör du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...