1 februari 2013

VETEMJÖL - EN FIENDE I DIN KROPPVetemjöl har ingått i vår kost i många tusentals år, och bröd har många gånger varit vår baskost. Därför kan det tyckas konstigt att från fler och fler håll höra att vi inte bör äta vetemjöl längre. Det tillhör ju ändå vår ursprungliga föda, eller?

Det vetemjöl vi åt från början växte vilt och fick skördas där man hittade det. Det vetemjölet vi äter idag är väldigt långt ifrån det ursprungliga vetemjölet. Det har förädlats, både på naturlig och konstgjord väg, för att bli motståndskraftigt mot väder och vind, för att hålla längre och för att kunna produceras i större kvantitet. Det vetet vi har idag har inte många likheter med det vi åt från början. De största och för vår hälsa mest allvarsamma förändringarna i vetets struktur har skett under de senaste 50 åren. Bland annat innehåller vete mer än 10 gånger mer gluten nu jämför med tidigare - detta förklarar den ständigt ökade glutenintolleransen. Vetets från början 14 kromosomer har också mångdubblats på vägen. Med andra ord är det inte konstigt att vi idag reagerar annorlunda på vete mot hur vi gjorde när mormor bakade sina kanelbullar i mitten av 1900-talet.

För våra kroppar är vete inte längre naturligt och ses i kroppen som något fientligt.
Våra kroppar reagerar genom att skapa inflammationer. Inflammationer som ger i princip alla av våra välfärdssjukdomar (allergier, astma, cancer, reumatism, MS osv. osv.)
Zarah Öberg förklarar oerhört bra om vetets förändring och påverkan på vår hälsa på Zarahssida.se. Där tydliggör hon vad det är som händer när vi kontinuerligt utsätts för något våra kroppar reagerar mot. Zarah förklarar att en intolerans (till skillnad från en medfödd överkänslighet eller allergi) smyger sig på oss med olika diffusa symptom: gaser i magen, trötthet, muskel och ledvärk, astma mm. mm. Vi märker inte så tydligt att dessa symptom dyker upp utan konstaterar på vägen att vi kanske inte egentligen mår så bra. Och värre blir det om vi inte förstår vad det är som får oss att må dåligt.

Inte nog med att vi blir sjuka av dagens vete, vi blir feta också. Vetet påverkar vårt blodsocker mer än vitt socker. Det får ditt blodsocker att åka berg och dalbana. Många som utesluter vetemjöl ur kosten märker ganska omgående att sötsuget minskar drastiskt.
När jag själv fick vetskap om att jag har veteallergi reagerade jag, som så många andra, med att det kommer att bli jättesvårt att hitta bra mat. Inga smörgåsar mer, och ingen pasta. Vad äter man då?
Faktum är att det aldrig har varit lättare att hitta ersättningsprodukter för vetemjöl. Att ersätta produkter med vetemjöl med gluenfria  bakverk och andra produkter är ingen bra lösning. Glutenfritt innehåller ofta veteprotein som man är känslig mot som veteallergiker, men framför allt innehåller de en massa andra manipulerade produkter som inte är bra mat. Välj hellre något helt annat.

Det finns massor med alternativ ute i handeln, och eftersom efterfrågan ökar hela tiden så kommer de fler och fler och blir dessutom mer lättillgängliga. Om du vill ersätta mjölet finns det exempelvis mjöl på: kokos, mandel, bovete, quinoa, majs (bör vara ekologiskt), kikärtor m.fl.
Men framför allt kommer man på vägen fram till att de där mackorna, de klarar man sig väldigt bra utan. Och pastan går suveränt bra att ersätta med grönsaker.

Om du ännu inte känner dig avskräckt över att vete kan orsaka dig en massa sjukdomar och att det gör dig fet, så fundera på vad du får fram om du blandar vetemjöl och vatten...
Klister. En fralla blir en "härlig klump" med klister i dina tarmar. Det ger dig varken bra energi eller en god hälsa.

Om du bestämmer dig för att utesluta eller till att börja med kanske i så stor utsträckning som möjligt avstå från produkter med vetemjöl så kommer du att belönas ganska omgående med en bättre hälsa. Du kommer med stor sannolikhet inte ens att överväga att gå tillbaka till dina tidigare matvanor.

Ulrika 

6 kommentarer:

 1. Men hur är det med andra mjölsorter, t ex grahams-, råg-, dinkelmjöl osv? Är de lika dåliga som vetemjölet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det råder lite delade meningar om det. De flesta är dock överens om att just vetemjölet är den allra största boven. Om man tittar på dinkel (som är en annan art av vete) eller speltvete (som liknar den gamla ursprungliga formen) så är de mer hälsosamma för oss. Inte heller ska de övriga sädeslagen ha utsatts för lika stora genetiska förändringar. Dock kan man vara säker på att de inte heller är vad de varit, så personligen försöker jag att utesluta spannmålsprodukter i så stor utsträckning som möjligt.

   Radera
 2. Att gå ifrån vetekost för att det är manipulerat låter inte helt logiskt.
  Vad har vi kvar när vi gått ifrån alla manipulerade ingridienser?
  Vi borde ju kräva tillbaks det omanipulerade vetet(likt att gå tillbaks till normala höns, vilket sker på en del platser redan idag) och i den processen kanske vi får veta vilka som ligger bakom problemet?
  Kan det vara så här enkelt:
  Rockefeller/Dupont med flera införskaffar stora kemiska företag, vilka både tillverkar gifter och medicin.
  Ett exempel, dränk in odlingar med Round-up ett par ggr varje säsong sälj den förgiftade grödan till populasen.
  Populasen blir sjuk och införskaffar petro-kemiska medicin eller ännu värre med tex Ulcerös colit där många blivit av med sin tjocktarm i ca ett halvår(för att den ska få "vila" från förgiftningen). Man förgiftar i hemlighet befolkningen=tes, man skapar mediciner eller skär i folk=antites, därefter uppnår vi syntes=det normala läget.
  Det är på samma sätt med cancer.
  Problemet kan bara lösas på ett sätt, förbjud lobbyism/korruption. Det kommer förmodligen aldrig att hända pga kapitalismen(corporatism) och dess styrsystem. Tex food and drug administration(korrupt), livsmedelsverket, läkemedelsverket(korrupt).
  Finns det nåt annat svar än när det tillåts att förgifta den egna befolkningeng (Geneve-protokollet är inte helt ultimat?)
  Inga företag bör styra människor djur och faunas väl och ve, det är ej humanistiskt/demokratiskt.

  Hur undviker man demokratir och får folk atta vara radiostyrda?
  Läs på om fluorid och mind control(sk psykotroniska vapen)så kommer du närmare sanningen.
  Har jag rätt eller fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt inlägg.

   Ja instämmer helt i det du skriver, i din text nämner du som följer.
   Det nämndes Livsmedelsverket SLV.
   Verket har inte som uppgift att hålla befolkningen friska utan vad ledningen tycker är lämpligt, och i förlängningen till någon del vad berörda politiker har för uppfattning och inte vad som skulle vara bra för folkhälsan.
   Än idag matas vi med transfett
   även om regeringen 2011 tog beslut att det ska bort.
   Det finns personer knutna eller har varit det till SLV som tycker att transfett inte ens behöver anges i innehållsförteckningen! Men hotar med vite om inte vetemjöl anges i privata förteckningar, som i sig inte heller är nyttigt, men vad gör det? Kostnader för sjukvården är ju inkomstbringande för tillsatta och skrupelfria politiker och liknande ansvariga. Och att folket till alla politikers förtret inte avlider utan plågas som en konsekvens av deras bristande insikt. Dessa vill ändå skära ned på vårdkostnaderna vilket inte går ihop. Debit/Kredit heter det men tycks inte förstås annat än av folket!

   Erik Johansson


   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...