8 februari 2012

ENERGIBARS - UTAN SOCKER, MJÖL ELLER NÖTTER

I bland är du snabbt i (stort) behov av att tillföra kroppen energi. Kanske har du varit dåligt på att fylla på under dagen, eller kanske behöver du ladda med lite extra energi inför eller efter ett träningspass.
Oavsett är det lätt att i det här läget slänga i sig något mindre nyttigt. Det är lätt att frestas att köpa sig en energibar vid dessa tillfällen. Vi tror ofta att dessa bars är ett hälsosamt alternativ. En del av dem är det också, men alldeles för många är en mich-mach av tillsatsämnen och olika sockerprodukter.

Du kan enkelt göra dina egna, goda energibars som du kan förvara i kylen och förse dig med när du behöver ladda energi. Många bars innehåller nötter och mandel, vilket är utmärkt ur energi- och näringssynpunkt, men många är allergiska mot nötter och mandel, så därför har jag skapat ett recept utan. Dessa innehåller enbart frön, kokos och torkad frukt.

Frö-energibars:
1 dl pumpafrön
1,5 dl solroskärnor
0,5 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver (ej vanljsocker)

Blanda dessa ingredienser i mixer eller med mixerstav till en hyfsat jämn massa. Det gör inget om inte alla frön är mixade, det ger bara bättre tuggmotstånd.
Mixa sedan ihop:
2 dl russin
2 dl torkade dadlar
4 msk kokosolja

Blanda ner den torkade frukten och kokosoljan i fröblandningen. Mixa ihop det till en jämn smet och blanda i lite vatten eftersom tills du får en bra konsistens. Smeten ska vara fast och inte för lös.
Lägg upp smeten mellan två baklåtspapper och platta ut en med hjälp av handen eller en kavel.
Häll på lite kokosflingor och/eller frön på både fram - och baksida som dekoration och för att minska "kladdigheten".

Dela i lagom stora bitar och förvara sedan i kylskåpet. // Ulrika6 kommentarer:

 1. Är det inte fruktansvärt många kalorier i detta? Det verkar jättegott så risken är väl att man äter för många?

  SvaraRadera
 2. De innehåller massor med energi (=kalorier), och det är det som är grejen med dem, att ta till när du behöver fylla på med energi av en eller annan anledning. Om du är på "kalorijakt" är det kanske inte ett förstahandsval, men å andra sidan är min erfarenhet att sådant här "godis" är så sött och mäktigt i sig själv att du inte gärna sätter i dig så stora mängder. Kroppen känner av vad som är tillräckligt på ett naturligt sätt eftersom det bara är naturligt innehåll.

  SvaraRadera
 3. Jag använde fikon istället för russin och dadlar, grymt gott.

  SvaraRadera
 4. Det där lät bra det måste jag prova. Jag undrar dock vaniljpulver är det helt sockerfritt. Bor i Melbourne och hittar inte vaniljpulver i min affär allt har socker i sig. Har du något förslag på vad jag skulle kunna hitta på istället? Funderar på vanlig vaniljstång om man kan skrapa ur bönorna och köra dem med det andra i matberedaren.
  Tack för receptet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaniljpulver är bara det svarta ur vaniljsocker :) Så mald vaniljstång borde väl vara samma sak...

   Radera
 5. vaniljpulver är det samma som det man gör vaniljsås/kräm på.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...