16 februari 2012

AYURVEDA - KLOK LIVSFILOSOFI OM MAT, LIVSSTIL OCH TANKAR


Ayurveda är en flertusenårig indisk livsfilosofi som räknas som världens äldsta läkekonst. Inom ayurvedan utgår man från en helhetssyn på människan - kropp och själ är förenade och beroende av varandra i ett ständigt samspel. Själva ordet ayurveda är en sammansättning av orden "Ayus" som betyder liv och "Veda" som betyder kunskap. Kunskap om livet med andra ord.

Jag har varit intresserad av ayurveda i flera år, läst en hel del litteratur och gått ett par kurser. Ändå är jag bara nybörjare på området men lär mig gärna mer.

En av grundtankarna i ayurvedan är att hela vår tillvaro kan delas in i  fem olika element: jord, vatten, eld, luft och rymd. Våra kroppar är sammansatta av flera element och beroende på vilken sammansättningen är kan vi delas in i tre olika kropps-/personlighetstyper som kallas för doshor: Vata, Pitta och Kapha. Du kan läsa mer om doshorna HÄR.


En MYCKET bra bok om ayurveda är "Ayurveda för ditt sinne" av Janesh Vaidya. Den är så oerhört inspirerande att åtminstone jag får lust att anamma varenda aurvedisk princip omgående - kanske flytta till Indien och bli en vis och ayurvedsik yogi...
Janesh skriver om att det finns tre budord i ayurvedan:


mat

livsstil

tankar


Dessa är svaren på alla former av psykiska och fysiska obalanser i livet. Han menar att grunden till kroppens och sinnets hälsa är det vi äter, hur vi lever och vår inställning till livet. Visst låter det klokt!
När det gäller just området mat, ser man inom ayurvedan maten som medicin. Du kan se maten som din fysiska medicin och dina tankar som din psykiska medicin.


Om du väljer att de på maten som din fysiska medicin är det lättare att göra kloka val. Vill du äta mat som stärker och ger dig hälsa? Eller väljer du mat som bryter ner din kropp och skapar obalans och ohälsa?


En annan mycket viktig ståndpunkt inom ayurvedan är att socker (raffinerat, vitt) är en av de allra störta hälsofarorna. Hög sockerkonsumtion kan enligt Vaidya medföra skador på njurar, lever, bukspottkörtel, blodkärl och tänder. Enligt ayurvedan är socker ett gift som bryter ner våra vävnader.


Du som är nyfiken på ayurveda kan hitta massor med information på nätet. Det finns också många bra böcker att läsa. Om du funderar på vilken dosha du tillhör och vill lära dig hur du på bästa sätt anpassar kost och leverne efter dina förhållanden hittar ett test HÄR.
Själv har jag blivit analyserad av en ayurvedaexpert som konstaterade att jag var Pitta, väldigt mycket och enbart Pitta dessutom. Det lustiga är att när jag känner "sug" efter något specifikt födoämne, så är det sådant som enligt ayurvedan är väldigt bra för mig att äta: ingefära, kokos, broccoli, hallon och blåbär. 
Så för mig är ayurvedan inte bara vetenskap, den är också definitivt en klokskap.


Ulrika


Ayurvedisk mat6 kommentarer:

 1. Intressant! Hade tänkt och gå på föreläsningen med honom i Västerås här i vår. Men jag mäktar inte med nu när jag är dålig, men en annan gång kanske och böcker kan man läsa.:) Ha en skön dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie-Louise!
   Kul att Janesh Vaidya även inspirerar dig. Efter föreläsningen kommer vi att skriva mer här på bloggen, hoppas att du på så sätt känner att du får del av föreläsningen.

   Krya på dig.
   Ha en skön dag
   Josefi

   Radera
 2. Mycket bra initiativ till denna sida!

  SvaraRadera
 3. ZtorZillen!

  Kul att du hittat hit och att du gillar sidan.

  Önskar dig en bra dag.
  Josefi

  SvaraRadera
 4. ;) Men skinka är ju inte direkt nån Ayurvedisk mat juuu - med tanke på bilden med all mat ;)

  SvaraRadera
 5. It's a mixer of the body of insects and fungus. A fungus on a caterpillar's head, which is used as a medicine. It has an Indian name called Kida Jadi, which is known as an insect herb. Kida Jadi founds on the Himalayas, also known as Himalayan Viagra and energy booster, also effective for many diseases, including impotence and cancer, more expensive than sleep. It reduces tiredness and improves strength, increases energy levels as a result of it has the most demanded in China, where it is used for medical purposes since the 14th century. Keeda Jadi Supplier Cordyceps Sinensis Wholesaler

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...