26 februari 2012

MEDICIN ELLER BRA MAT?!?!

2010 köpte vi i Sverige läkemedel för 25 574 miljoner kronor (Socialstyrelsen) !!!. En helt ofantlig kostnad. Det är naturligtvis både bra och viktigt att en del läkemedel finns. För en del personer är det livsavgörande. Men, det känns alldeles makalöst att vi ska behöva medicinera oss i så stor utsträckning.

Jag är av den uppfattningen att många av de sjukdomar vi lider av i dag har att göra med våra levnadsvanor. Framför allt äter vi fel (socker, vitt mjöl, mjölkprodukter, tillsatsämnen etc.) vilket bevisligen gör oss sjuka. Fel kost skapar inflammationer och inflammatoriska sjukdomar i våra kroppar. Läs gärna mer om det i exempelvis "The Inflammation Syndrom", "Matrevolutionen", "Anta din viktigaste utmaning" eller "Finn din energikod".
Det handlar också om annat än maten, exempelvis att vi stressar för mycket, sover för lite och tar oss på tok för lite tid till reflektion och återhämtning.

Ironiskt nog är det så att när vi äter "fel" mat, blir vi sjuka och mår dåligt. När vi blir sjuka behöver vi mediciner som gör att vi kan fortsätta att leva "normalt" och fortsätta att äta den mat som gör oss sjuka. Som ni såg av statistiken från förra årets läkemedelskonsumtion köper vi läkemedel för astronomiska summor. Jag har inte hittat någon statistik på hur mycket vi handlar skräpmat för per år i Sverige, men jag misstänker att även den summan blir astronomiskt stor.
Faktum är att "någon" tjänar massor med pengar på att vi äter skräpmat (som dessutom ofta är väldigt billig att framställa). Av skräpmaten blir vi sjuka och måste köpa mediciner som "någon" annan tjänar massor med pengar på. Det handlar om skattepengar, arbetstillfällen och säkert en massa andra saker också. Frågan är, om det finns ett tillräckligt stort intresse av att vi ska:
 1. äta bra mat och
 2. hålla oss friska så att vi inte behöver medicin?
Kanske är det så att det inte är ekonomiskt bra för Sveriges befolkning att äta bra och undvika mediciner helt enkelt. Kan det finnas något hemligt avtal mellan Livsmedels- och Läkemedelsverket???

Men å andra sidan kan du ta ansvar för din egen hälsa och se till att äta sådan mat som ger dig bra energi och håller dig frisk. För om inte DU tar ansvar för det, vem kommer då att göra det?

Bra lästips:

4 kommentarer:

 1. Det tråkiga i hela kråksången är att vi bor i mörka Sverige.
  Jag äter LCHF och har gjort det mer eller mindre i 7 år.
  Nu, efter diverse krämpor, visar det sig att jag har D-vitaminbrist! BLÄ! Eftersom jag inte äter berikade produkter (pasta, mjöl, mjölk, margarin) så har solen inte lyckats lösa det för oss nordbor och jag får brist! Men men, inget som inte lite tabletter kan råda bot på ; )
  Lite off-topic men ändå on- så har jag B12-brist OCKSÅ! Keep up the good living!!!

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar Frida!
  Det är bra att du håller koll på dina värden. D-vitaminbrist är tyvärr vanligt på våra breddgrader. Även hos dem som äter pasta och mjöljprodukter. Extra mycket fet fisk, eller ett bra kosttillskott råder bot på det.
  B12 finns i kött, men även i gröna bladprodukter. Ibland är kroppen i obalans och kan inte tillgodogöra sig tillräckligt - då är det viktigt att ta tillskott.
  Hoppas du hittar balans och mår tipp topp igen!

  SvaraRadera
 3. Lite tips om Chlorella.

  Vilka är hälsoeffekterna av Chlorella?

  Chlorella kan ha en positiv inverkan på din hälsa.

  Hur kan Chlorella avgifta min kropp?
  Chlorella har också föreningar inom dess cellväggar som binder till tungmetaller som kadmium, bly och kvicksilver och tar bort dessa giftiga tungmetaller från kroppen.

  Har studier gjorts på Chlorella och avgiftning?
  Ja! Chlorella, har omfattande studier över åren. I själva verket visar en sökning på PubMed över 3.300 studier om Chlorella! Närmare bestämt visar en sökning på bara Chlorella och tungmetaller över 300 studier om detta specifika ämne.
  Många av de studier gifter och tungmetaller görs med råttor, eftersom det är svårt att hitta frivilliga försökspersoner som vill ska pumpas full av gifter för en studie! Ändå visar inte djuret forskning som Chlorella kan påskynda den takt som toxiner, bekämpningsmedel och tungmetaller kan tas bort från kroppen.

  Hämtar Chlorella hälsosamma näringsämnen ur min kropp?
  Antal En av de mer imponerande aspekterna av Chlorella är det faktum att det binder till gifter och tungmetaller, men inte näringsämnen. Detta är en viktig skillnad mellan alla fysiska Chlorella och många av de så kallade "Kolon Rengöra" kosttillskott på marknaden. Chlorella lämnar näringsämnen i kroppen.
  http://www.iforma.se/37-chlorella

  SvaraRadera
 4. Tack för din information om Chlorella. Det roliga är att jag redan har skrivit ett inlägg om just Chlorella som kommer att publiceras om någon vecka. Jag tar själv Chlorella som tillskott sedan några veckor tillbaka :-).

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...