9 februari 2013

KAN ALLA DETOXA?Hur är det egentligen, mår ALLA bra av att detoxa?
Är det en superduper kur som passar precis alla?

Svaret är både JA och NEJ.
Precis som med allting annat så beror de på - vem du är och hur just du fungerar. Det beror också på på vilken nivå du lägger din detox.
Det finns inte någon universallösning på hälsa som passar alla - helt enkelt för att vi alla är olika och har olika behov.
Det beror på din grundhälsa, om du har eventuella sjukdomar och om du äter några mediciner.
Som ett exempel kan vi ta gröna bladgrönsaker som är bland det mest hälsosamma du kan äta ur näringssynpunkt. Men, om du äter någon form av blodförtunnande medicin (exempelvis Waran), så kan det bli riktigt illa för dig då dessa kommer att förtunna blodet ännu mer.

I kroppen när du detoxar kommer en massa gifter och slaggprodukter att rensas ut. Det är bra, för där vill vi ju inte ha dem. De försvinner ut ur din kropp genom luften du andas, genom din hud och inte minst genom din urin och din avföring.
De allra flesta känner av denna avgiftning mer eller mindre. En del kan uppleva ganska kraftig huvudvärk, illamående, svårt att koncentrera sig, frossa etc. Andra känner sig trötta och får kanske lite lätt huvudvärk. Oavsett om dina symtom är lätta eller kraftiga, så brukar de ge med sig efter några dagar. De första dagarna när kroppen ställer om sig är alltid de svåraste. Det är bra att vara medveten om det så kan du försöka anpassa din vardag så att den är så lugn och smidig som möjligt under den här tiden.

Om du har någon sjukdom i kroppen, tillfällig eller kronisk, så kan en sådan här utrensning sätta i gång processer som inte är bra för dig. Känner du dig det minsta osäker, så fråga din läkare om råd. Inte minst om du tänker detoxa ganska strikt och utesluta många födoämnen som du annars äter. Känner du dig osäker på hur du kommer att klara en detox med tanke på din hälsa, så välj en "snällare" variant. Välj bort socker och sockrade produkter, vetemjöl, rött kött, kaffe och öka på med frukt och grönt.

Generellt kan man dock säga att de allra flesta mår bra av att detoxa, till och med riktigt bra.
Det viktiga är att du lyssnar på din kropp och känner efter hur du mår.
De första dagarna kan du som sagt känna av en del besvär, som troligtvis blir ganska lindriga. Men om du känner att det inte alls känns bra, om det känns fel, så ska du avbryta.

Den detoxen vi förespråkar här har vi själva provat på flera gånger, och den ligger mycket nära den vardagliga kosthållning som vi har. Den finns beskriven i boken "Renare kropp och själv med detox" av Nishan Joshi. Joshi är engelsman och har jobbat med kost och hälsa i många år - inte minst med de engelska stjärnorna som vill leva hälsosammare. Han inspireras av den indiska ayurveda-medicinen.

Den stora fördelen med den här "metoden" är att den innehåller inga konstigheter. Du behöver inte köpa några särskilda tillskott eller drycker. Du äter bara vanlig, hälsosam mat som du hittar i vilken mataffär som helst - men det är framför allt frukt- och gröntavdelningen du ska handla från ;-).

Häng med på vår detox som håller på mellan 18 februari till 3 mars och ge dig själv en härlig kickstart på våren och en riktigt vitamin och energiboost. Du kan läsa tidigare inlägg om detox och förberedelser här: HÄLSOSMARTA - detox.
Ulrika


2 kommentarer:

  1. Jag har mått väldigt bra efter hans detox!

    SvaraRadera
  2. De flesta gör det, men det är viktigt att vara beredd på att det kan vara något som inte passar av en eller annan anledning.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...