31 januari 2014

AVSOCKRAD - OCH SEN DÅ???



Nu har flera hundra följt vår gemensamma sockerutmaning här på bloggen och inte minst på vår Facebooksida. I dagsläget har vi hållit på i 12 dagar. Det är riktigt bra jobbat!
Vi vet att en del som har antagit vår utmaning har ätit stora mängder socker tidigare och då är prestationen med sockerutmaningen ännu större. Det första dagarna, kanske till och med den första veckan kan ha varit jobbig med symptom som huvudvärk, trötthet, yrsel och illamående. Men sen har det vänt. Sockret har gått ur kroppen.
Andra har inte haft ett direkt ett sockerberoende, men väl ett sug som kan vara både fysiskt och psykiskt. Ibland handlar det om vanan att äta något gott/sött till kaffet på eftermiddagen -  det hör liksom till, eller så är det ett måste för att få upp ett dalande blodsocker för att bli pigga igen.

Oavsett anledningen till att du valde att vara med i vår Sockerutmaning, så är det dags att du börjar fundera på hur du vill göra i framtiden. Hur tänker du göra när Sockerutmaningen är slut?

  1. Vill du, klarar du och mår du bra av att återgå till din tidigare sockerkonsumtion?
  2. Om inte, vilken nivå är lämplig för dig? Här får du fundera på, och vara ärlig mot dig själv, hur mycket socker du tål att äta. Om du är sockerkänslig och har tendenser till beroende kan en 0-tolerans vara det enda som fungerar.
  3. Bestäm dig för vilken "sockerstrategi" du ska ha framöver.
    * Vad vill du helt utesluta?
    * Vad kan du byta ut/ersätta med?
    * Vad kan du tänka dig att äta ibland? När är det i sådana fall ok?
    * Hur ska du hantera situationer som normalt innehåller en massa sockerstinna frestelser; fikaraster, födelsedagskalas, middag hos svärmor, konferenser etc.
När DU bestämmer dig för hur DU vill göra, så är det du som har makten över din hälsa och över sockret. Om du inte fattar medvetna beslut blir det lätt så att det blir sockret som tar makten över dig.

Vi kommer självklart att här på vår blogg fortsätta att skriva om hur du kan leva ett gott, hälsosamt och sockerfritt liv. De kommande veckorna kommer vi fortsätta att ha fokus på det och erbjuda tips och recept på alternativ till de klassiska sockerfällorna.

Kom gärna med önskemål om vad ni vill läsa här!

// Ulrika

30 januari 2014

DR ROBERT LUSTIG BERÄTTAR OM SOCKRETS PÅVERKAN PÅ VÅR HÄLSA


Varsågoda, här är Robert Lustigs presentation - Sugar: The bitter truth.
Den här filmen bör alla se som är intresserade av sin egen, sina barns och omgivningens hälsa - nu och i framtiden.
Dr. Lustig är en av USA:s främsta förespråkare för att vi måste sluta vräka i oss socker (även fruktsocker som i allt större utsträckning tillsätts i maten). Det här är en mycket intressant föreläsning som troligtvis kommer att ge dig lite nya insikter och ny förståelse - om du inte redan läst boken eller sett filmen.

Vi lägger också upp Lustigs senaste film som handlar om fruktos.

29 januari 2014

GODA SNACKS UTAN VITT SOCKER


Här kommer ett gäng med goda HÄLSOSMARTA recept på godis utan vitt socker, i en del av dessa recept har vi torkadfrukt i, medan andra har varken vitt socker eller frukt. Titta in och se om något av dessa recept passar just dig.

















ÄPPELKAKAN UTAN SOCKER OCH VETEMJÖL 
















ÄPPEL- OCH KANELMANDLAR

















HÄLSOSMARTABOLLAR MED BLÅBÄR 








//Josefi


28 januari 2014

10 SAKER ATT GÖRA ISTÄLLET FÖR ATT ÄTA NÅGOT SÖTT


Att stoppa något sött i munnen kan vi dels göra för att vi faktiskt känner ett sug och längtar efter något sött, men ibland går det bara av gammal vana, kanske för att vi är uttråkade eller som en metod för att hantera din stress.
För att motverka ditt sötsug och för att skapa nya och mer hälsosamma vanor så gäller du att du hittar nya strategier för att hantera din längtan efter att stoppa sötsaker (eller andra snabba kolhydrater) i munnen. Här nedan kommer 10 olika förslag. Kanske passar de dig. Annars är det bra om du funderar ut vad just du kan göra ISTÄLLET för att äta något sött.


  1. Är du hungrig? Kanske misstolkar du dina hungerkänslor som sötsug och behöver egentligen äta något ordentligt? Se då istället till att äta något som är nyttigt och hälsosamt för dig - det ska gärna innehålla bra med protein och bra fetter så att du blir mätt och håller dig mätt längre. Sådan mat kommer också att hålla ditt blodsocker stabilt och minska sötsuget framöver. Tips: ägg, makrill i tomatsås, keso, avokado, nötter, kött, kyckling, lax, grönsaker, bönor, kokosolja, olivolja, fet yoghurt mm.
  2. Är du törstig? Du kanske inte behöver äta något utan behöver dricka. Ett glas vatten, kanske med lite pressad citron i, eller en kopp kaffe eller te kan vara det du behöver? Passa på att njuta riktigt ordentligt av din dryck. Häll upp i ett vacker glas eller i favoritmuggen. Drick långsamt och känna hur svalkan eller värmen av drycken sprider sig i din kropp.
  3. Är du trött? När vi blir trötta misstolkar vi ofta kroppens signaler och tror att vi snabbt måste fylla på med snabba kolhydrater för att bli pigga. Egentligen kanske vi istället ska bejaka tröttheten genom att sova middag, trappa ner för dagen och bara ta det lugnt. Kanske gå och lägga sig extra tidigt på kvällen.
  4. Gå en promenad! Det absolut mest effektiva sättet att ge kroppen energi - till och med effektivare än att proppa sig full med godis, är att sätta kroppen i rörelse. Ge dig ut på en promenad, snör på dig joggingskorna, gå ner till gymmet, sätt på favoritmusiken och dansa loss i vardagsrummet. Ja, helt enkelt rör dig på det sätt som passar dig bäst.
  5. Krama någon/något! Fysisk närhet gör att vi mår bra och känner oss tillfreds. Om du har en partner eller barn kan du ge dem en riktigt go och härlig kram. Eller hunden, kaninen  eller något annat djur (akvariefiskarna är lite svårare att gosa med). Eller dig själv! Sätt dig skönt i soffhörnet och boa in dig med en skön filt och benen uppkrupna.
  6. Lägg dig på spikmattan! Skönt och avstressande. Annan form av avslappning och meditation går självklart lika bra. Vad passar dig bäst?
  7. Ring en vän! Ring upp någon som det var länge sedan du pratade med och hör hur han/hon har det. Att vara social, bry sig om och bli "ombrydd" gör att många må-bra hormoner bildas.
  8. Läs en bok! Hitta en bok (eller tidning) som engagerar dig och som får dig att bli glad, nyfiken, klok eller fångas av en spännande story. En stunds läsning ger flow och må bra känslor som håller i sig.
  9. Lyssna på musik! Vad vill du lyssna på just nu? Vill du pigga upp dig med något disco-dunkande eller lugna ner dig med soft relaxmusik? Stoppa hörlurarna i öronen och låt musiken gå rakt in i dig eller låt hela huset ta del av ditt lyssnande. Det viktiga är att du blir lugnare, gladare, piggare, känner dig starkare eller vad det nu är för känsla du vill uppnå.
  10. Gå ut i naturen! Naturen har en fantastiskt helande och lugnande effekt. Var trivs du bäst? Hur ser det ut där du bor? Hitta de ställen som du uppskattar och som du för stunden känner att det skulle vara skönt att besöka. Gå en promenad eller sätt dig på en sten eller parkbänk. Lyssna in vad kroppen behöver.
Det finns hur mycket som helst att fylla på denna lista med. Vad vill du lägga till?

27 januari 2014

SOCKERUTMANINGEN - HÄLSOSMARTA kommer till din arbetsplats!

Hur ser matvanorna ut på din arbetsplats?
På många håll runt om i landet bjuds det ofta på något gott till kafferasten - kanske både till förmiddagsfikat och på eftermiddagen. Inte sällan består detta goda av något köpt eller hembakat som innehåller mycket socker och vetemjöl.
Alla tycker att det smakar gott, och eftersom de flesta gärna vill ha sig en liten energikick så passar det bra med något sött och energirikt. Blodsockret stiger raskt och energin kommer tillbaka. Men, det kommer att sjunka lika snabbt igen så runt lunch är det bråttom att fylla på med mat för att på upp energin. Likaså suger det i "sockertarmen" när klockan närmar sig tre på eftermiddagen och det behövs en kaka till kaffet eller kanske en chokladkaka ur automaten för att man ska orka med de sista timmarna på jobbet.

Så här ser det ut på många arbetsplatser.
Vi vill gärna hjälpa till att förändra detta!

Boka in oss för en föreläsning där vi berättar om hur sockret påverkar dig och din hälsa - både på kort och på lång sikt. Vi berättar också om hur du kan bli av med ditt sötsug eller sockerbehov och visar på vad du kan laga och äta istället - som både är gott och nyttigt. Självklart ingår provsmakning.

Inte nog med det.
Vi utmanar alla som vågar att anta vår utmaning att vara sockerfria under 14 dagar. Ju fler ni är på arbetsplatsen som är med, desto mer kommer ni att peppa varandra. Tips och support kommer ni att få av oss under dessa 14 dagar också.

Låter det som något som kan passa dig och din arbetsplats?
Hör av dig till oss och berätta vilka ni är, hur många ni är, var ni finns och när ni vill att vi ska komma till er så återkommer vi med prisuppgift och en närmare presentation av vad vi kan erbjuda.
Det här är en hälsosatsning som kommer att gynna er all på både lång och kort sikt!

Mejla din intresseförfrågan till: josefiulrika(snabela)gmail(punkt)com
Vi finns i Västerås, men reser gärna till er om ni finns på annan ort. Kostnad för resa tillkommer då.



26 januari 2014

BÖCKER OM SOCKRETS KONSEKVENSER



Boktips, här kommer flertal bra böcker som inspirera är matnyttiga och ger konkreta råd om hur man kan göra vid sockerkänslighet och sockerberoende. Titta in och se vilken av dessa böcker som är bra för just dig. 




  1. Ett-sötare-blod-om-halsoeffekterna-av-ett-sekel-med-socker- Författare: Ann Fernholm
  2. Sockerbomben---i-din-hjarna-bli-fri-fran-ditt-sockerberoende Författare: Bitten Jonsson och Pia Nordström 
  3. Socker_din_värsta_fiende- Författare Robert Lustig 
  4. Kärnfrisk_familj_så_gör_du_livsstil_utan_socker_stress Författare: Ninka Bernadette Mauritson och Morten Mauritson 
  5. Sötsug-om-drogen-som-erovrade-världen Författare Johan Frisk 
  6. Bok/vitt-begar-en-personlig-berattelse-om-sockerberoende Författare Gunilla Sahlin 
  7. Sockerdetektiven Författare Maj Österberg Rundquist. 
  8. Fat-chance-beating-the-odds-against-sugar-processed-food-obesity-and-disease Författare Rogert H, Lustig 


Josefi & Ulrika 

25 januari 2014

EN KUL FILM OM SOCKER






                                Här kan ni se filmen  Den-där-socker-filmen


Här är det en kille som har bestämt sig för att äta 40 teskedar socker om dagen och han ska sedan se vad som händer. Hans plan är att äta i 60 dagar. Ni kan följa hans utveckling på hans blogg här gameauland.com

Det är en kul film som på ett bra sätt berättar hur sockret fungerar i kroppen. En film som kan ge inspiration till att avstå från socker en tid.


// Josefi

24 januari 2014

KONSEKVENSER VID KÄNSLIGHET FÖR SOCKER



Har du ställt frågan till dig själv - Är jag känslig mot socker? - Hur känslig mot socker är jag? 
Vad blir konsekvenserna när just du har ätligt socker? Du kanske inte har tänkt på hur du är och att det kan ha att göra med din känslighet för socker. Men det finns en rad olika kännetecken som är kopplat till känslighet för just sockret. Titta i raden nedan och se om du känner igen dig och eller någon du känner. 




Dessa kan vara följande 


  • Att känna sig låg 
  • Att vara oförusägbar
  • Att vara glömsk
  • Att vara impulsiv 
  • Att ha kort stubin
  • Att vara virrig 
  • Att vara ofokuserad 
  • Att ena stunden prata mycket och fort
  • Att andra stunden vara kreativ och klarsynt
Läs mer på nosugaradded.se


// Josefi

23 januari 2014

NY FORSKNING MAT SOM GER INFLAMMATION




Ny forskning från Harvarduniversitet i USA har kommit fram till att en del mat du äter kan ge dig inflammation i kroppen. Den inflammationen kan i sin tur göra så att vi blir deprimerade. Framförallt  är det mat med SOCKER och VITT MJÖL som kan påverka oss till att vi mår dåligt.





Experten Martin Ingvar Hjärnfoskare på Karolinska institutet, berättar att all mat som ger oss stor mage som pizza,piroger, potatis och smågodis, öl och sprit är mat som lättare kan ge oss inflammation. Martin menar att den mat som påverkar vårt inflammationssystem är mat som driver stress och insulin. Vidare menar han att dricka mycket läsk eller annan dryck med socker och även att äta mat gjord på vetemjöl, rött kött och margarin är sådan mat som påverkar våra kroppar och leder då snabbare till att vi drabbas av inflammationer. 



Lyssna på Martin Ingvar här : sverigesradio.se

//Josefi



22 januari 2014

TIPS VID SOCKERSUG


Några tips när SOCKERSUGET knackar knackar på 


Drick en kopp mint te, det är fräscht och du får en känsla av att du har borstat tänderna och vill med största sannolikhet inte äta godis

Gå på en promenad, korta och långa promander gör gott, frisk luft och motion är alltid bra för dig.

Är du på jobbet och behöver bli distraherad, strunta i att maila till dina kollegor, gå till dem i stället och berätta vad du hade tänke att skriva.

Distrahera dig själv och skriv en att göra lista.

Är du hemma och sötsuget bankar på, sätt i gång och storstäda. Du får fint, blir nöjd och samtidigt har du distraherat ditt sug för en stund.

Kom ihåg att peppa dig själv, sträck på dig, var stolt över att du valt att vara med i en SOCKERUTMANNG.

Ät en näve med mandlar det är gott, mättande och bra mot sötsuget.

Kanel är både gott och känd för att hjälpa blodsockret i bland. Tips ät lite keso och pudra kanel över. kanel-for-din-halsa
Det är både gott och nyttigt. Läs mer om kanel här

Drick en kopp kaffe, te eller varmt vatten med en tsk kokosolja i,gott och nyttigt plus att det hjälper vid sockersug. Läs mer här zarahssida-kokosolja

Drick ingefära te de är stärkande och ger dig energi. Läs mer här om ingefäran och om hur du kokar eget ingefära te ingefära-te




21 januari 2014

SOCKRETS PÅVERKAN PÅ HJÄRNAN

Det här är en mycket bra presentation av hur socker påverkar din hjärna.
Det är inte svårt att förstå att väldigt många har svårt att motstå sötsaker och att många också "fastnar" i ett beroende och ständigt måste fylla på med mer socker.

Genom att se denna filmsnutt hoppas vi att du kan känna dig ännu mer motiverad till att vara med i Sockerutmaningen. De flesta av oss kan ta oss ur detta sug helt enkelt genom att sluta att tillföra socker konstant. För en del handlar det om ett regelrätt beroende i klass med drogmissbruk, och då kan det krävas mer hjälp.

Ta makten över sockret så ser du till att sockret inte tar makten över dig. /Ulrika


20 januari 2014

SOCKERUTMANINGEN NU KÖR VI



Pang! Där gick startskottet för SOCKERUTMANINGEN! som innebär att du kommer att helt utesluta eller kraftigt minska ditt sockerintag under 14 dagar. Det är fantastiskt roligt att så många som flera hundra ...... har valt att hänga på vår utmaning, både här på bloggen och även på Facebook. Vi hoppas att ni som är med vill vara med och ge varandra inspiration, pepp och även att dela med er av era egna tips och insikter. Det bästa med denna sockerutmaning är att vi gör den tillsammans. Desto fler av er som delger era framgångar och motgångar under utmaningen desto mer hjälper det de andra som är med. Självklart gör ni det som känns bäst. Vill du hålla dina erfarenheter för dig själv så respekteras det. Vi vill bara slå ett slag för att det blir roligare och lättare tillsammans göra denna utmaning. 

Självklart kommer vi, det vill säga Josefi Dahlberg och Ulrika Gabriel att själva delta, och nedan skriver vi om våra egna tankar om utmaningen.

Ulrikas tankar:
Jag har varit en riktigt sockerråtta tidigare i mitt liv, men sedan jag lade om min kost på grund av en konstaterad vetemjölsallergi och gick över till mer LCHF-lik mat har mitt sockersug minskat rejält. Troligtvis därför att jag äter mer nyttiga fetter som får kroppen att hålla sig mätt och nöjd längre och blodsockret att hålla sig stabilt.
Ulrika Gabriel
Jag äter sötsaker ibland - är gärna och nallar i barnens överblivna godispåsar, men det blir aldrig några större mängder. Det får mig bara att må illa. En bit mörk choklad då och då unnar jag mig dock. Glass är jag också svag för, men där har jag hittat nyttigare alternativ (bananglass).
Under SOCKERUTMANINGEN! Kommer jag att helt utesluta allt godis (även den mörka chokladen) och även annat sötat med socker. Jag kommer inte att äta frukt, men däremot bär som inte innehåller lika mycket fruktsocker. Stärkelserik mat som potatis och ris exempelvis äter jag ganska sparsamt.
Min största utmaning blir att stå emot suget efter rutan med mörk choklad till kaffet - speciellt på helgerna.

Josefis tankar:
Jag har under många år känt att socker påverkar mig dåligt. När jag har ätit godis, kakor, produkter med tillsatt socker som exempelvis ketchup, leverpastej, och även yoghurt med tillsatt smak har jag märkt att det blir en obalans i min kropp och även en obalans som har påverkat mig mentalt. Jag har under de senaste åren tagit bort mer och mer socker från min kost, som godis, kakor och mer och mer livsmedel med tillsatt socker. Jag har märkt en stor skillnad att balansen i kropp och själ är starkare och framför allt att jag har mer energi. För en tid sedan har jag plockat bort pasta och bröd vilket har gjort gott för min hälsa. Däremot äter jag ibland sötpotatis och råris men det är ytterställan. 
Josefi Dahlberg
Något som jag är mycket svag för är den goda mörka choklad speciellt till kaffet. 
Eftersom att jag gillar gott har jag den senaste tiden hittat olika alternativ för gott utan socker som bland annat kan vara mandlar med olika goda smaker som citron, kanel och lakrits. Ni kommer att få ta del av recepten under utmaningen.
Under SOCKERUTMANINGEN kommer jag helt att utesluta den mörka chokladen och även frukt. Däremot kommer jag att äta bär och då kommer jag att köpa den utan tillsatt socker.
Min största utmaning kommer att bli längtan efter den mörka chokladen.


Vill du så berätta gärna för oss om din tankar om utmaningen, både nu och framöver. Dela med dig här på bloggen eller på vår Facebooksida. Ju fler vi är som delar tankar och åsikter, desto mer givande kommer det att bli för alla. Välj själv vad som passar för just dig av att tipsa, peppa och be om hjälp. 


Vi ser mycket fram emot dessa två veckor tillsammans med er!

Josefi & Ulrika

17 januari 2014

SNART KICKAR VI IGÅNG SOCKERUTMANINGEN






















Nu är det dax att börja ställa frågor till dig själv inför SOCKERUTMANINGENTa fram ett block och en penna. Börja med att Ställ frågan till dig själv - VARFÖR gör jag detta? Här är det viktigt att du är klar och tydlig med VARFÖR du vill göra detta. Då blir det lättare för dig att genomföra utmaningen. Fortsätt med att skriva ner vad du tror att detta kommer att till dig. Andra frågor du ska ställa dig är - Vilka krav ska jag ha på mig själv under denna utmaning. Vad behöver du rent praktiskt göra? 

En lista med bra punkter att gå igenom innan utmaningen börjar 

  1. Gör gärna peppande bilder som du kan ha på kylskåpet, i plånboken, på mobilskärmen och på dataskärmen. 
  2. Skriv gärna ner peppande ord till dig själv och även till dina vänner som är med i utmaningen. Det du ger får du tillbaka. Ger du stöd och inspiration till andra så ger du dig själv pepp på vägen.  
  3. Bestäm dig innan vad du ska utesluta under utmaningen. När du är tydlig mot dig själv är det lättare att genomföra utmaningen.
  4. Behöver du rensa kyl, frys och skafferi på kakor,glass,choklad osv? 
  5. Behöver du inhandla varor som du vet kommer vara till nytta för dig under denna utmaning? 
  6. Sätt upp delmål och mål på dessa 14 dagar. 
  7. Se till att ha en BRA "livlina" som du kan ringa och eller kontakta om du behöver få metalt stöd.  

Häng med och få pepp och inspiration på facebook-Halsosmarta







16 januari 2014

RENA KROPPEN MED ATT BYTA UT KAFFET





Jag blir taggad och vill nu inspirera och peppa dig till att byta ut ditt kaffe drickande mot en rad olika goda drycker som är bra och renande för kroppen och som ett STORT plus ger DIG mer energi. Tillslut behöver du inte dricka ditt kaffe för att bli pigg och komma på banan igen. Utan du får energi av att dricka dessa goda och hälsosamma drycker i sig.
Som med allt annat så är kaffe bra för en del personer och mindre bra för andra. Studier har visat att någon kopp kaffe om dagen är bra för vår hälsa. Detta inlägg är till för dig som vill bli inspirerad till att trappa ner på ditt kaffedrickande.



Mina HÄLSOMSARTA tips för att sluta och eller dra ner på kaffe är.

  • Citronvatten är gott och renande. 
  • Ingefära te är också gott, renande och även stärkande. 
  • Grön smootihe grona-smoothies-fulla-med-vitaminer är full med klorofyll som stärker din kropp ända in i cellerna. Som piggar upp och gör stor skillnad för din hälsa och din energi. 
  • Spirulina är en alg som innehåller mycket vitaminer, protin och även klorofyll, som just renar kroppen på gifter. Beställ och eller läs om superfruit-spirulina-pulver . Själv använder jag Spirulina i mina gröna smoothisar 1-2 gånger i veckan. 
  • Kokosolja är underbart gott och minskar suget för socker men även suget efter kaffe. En tesked i tet eller varför inte i en kopp varmt vatten. 
  • Vid super sug efter kaffe och känslan av att jag klarar inte att sluta tvärt utan måste trappa ner. Då är mitt tips att köpa små koppar och dricka en lite kopp 1-2 gånger om dagen. Tänk att du halverar ditt intag på ditt dagliga kaffe intag. Om du vanligt vis dricker 6 stora koppar, kan du börja med att dricka 3 små osv. Tips är att röra ner en tesked kokosolja. 
        Andra tips 
  • Mental ställer du dig in på under hur lång tid du ska rena kroppen och byta ut och eller sluta med kaffe. Den mentala delen är VIKTIG för dig som vill lyckas bra och må gott under tiden. 
  • Tiden skriv ner i din almanacka under  hur lång tid du ska " byta ut kaffet" 1 vecka eller 2 veckor. Ställ dig själv frågan - Hur många veckor behöver jag ha för att det ska bli bra för mig? 

Exempel på ett Schema 
Morgon, 
Drick ett glas citronvatten. Koka upp vatten som du låter svalan något, droppa sedan i citronen. 
Drick sedan en kopp ingefära te som du kokar själv. Skiva ner ca 7 skivor ingefära och koka upp under ca 5 minuter på hög värme. Det som blir över häller du ner i en termos och tar med till jobbet. 

Drick även en skön grön smoothie som din frukost ( med 1-2 kokta ägg till) 

Förmiddag, 
Drick en kopp ingefära te, och eventuellt en kopp med varmt vatten med kokosolja i. 

Lunch:  
Drick gärna en kopp grönt eller rött te som du gillar och eller ett glas citronvatten. 
Jag gillar Pukka tet www.iforma.se Pukka-te

Eftermiddag: 
Drick en kopp ingefära te och kom i håg att njuta av den goda och välgörande koppen. 

Kväll: 
Drick gärna en kopp Pukka te och eller ingefära te. 


Kom i håg att känna efter vad som blir bra för din mage. Vi alla tål olika mycket av citron och ingefära, alltså våra magar klarar olika mycket. Så du själv ansvarar för att känna efter vad som blir bäst för just dig. OBS Ingefära te ger en ökad energi i kroppen och för dem som är känsliga så är min rekommendation att inte dricka det innan ni går och lägger er. Utan kanske dricka sista koppen vid 19 tiden. 


Varmt lycka till 

Josefi 

15 januari 2014

FÖRBERED DIG INFÖR SOCKERUTMANINGEN

Nu är det bara några dagar kvar tills vår Sockerutmaning startar. Se till att förbereda dig själv och din omgivning på bästa möjliga sätt. Om du  misstänker att det kan bli några tuffa dagar till att börja med (vilket det inte alls behöver bli - det kan variera väldigt), så kanske du mentalt behöver förbereda dig på att det kan bli så.
Om det bli lite tufft till att börja med (huvudvärk, koncentrationssvårigheter, trötthet mm.) så brukar de två första dagarna vara värst. Därefter brukar det vända.

Om möjligt, se till att du kan ta det lite lugnare under utmaningens första dagar. Boka inte in för mycket och se till att du har bra med utrymme för vila och återhämtning.

Se också till att du har rätt förutsättningar genom att rensa bort alla frestelser du kan ha hemma i kyl, frys och skafferi. Ge bort, släng eller ställ undan så att det inte kommer att kunna fresta dig under utmaningens 14 dagar. Att passa på att äta upp allt innan utmaningen för att "bli av med det" är ingen bra idé.

Berätta för personer i din omgivning att du ska vara med på denna utmaning och vara helt sockerfri under 14 dagar. Be dem att respektera detta och att inte truga och utsätta dig för frestelser i onödan. Kanske kan du dessutom få med dig flera personer i din närhet på utmaningen, så kan ni stötta varandra.

Snart kör vi!
Känner du dig redo?

Följ Sockerutmaningen på Facebook!

13 januari 2014

MUMMADRYCK MED GURKMEJA

Mummadryck med gurkmeja
Gurkmeja är en suverän krydda - ger både en vacker färg och dessutom är den en av de mest antiinflammatoriska livsmedlen vi har. Gurkmeja klarar av både virus och bakterier. Den har visat sig vara lika effektiv som Prozac vid depression, kunna lindra reumatism och sänker blodsockret vid diabetes - för att bara nämna några av gurkmejans hälsofördelar.

Gurkmejan ingår i curry, men är i sig ganska smaklös. En del strör lite över frukostyoghurten och andra ser till att blanda i riset eller köttgrytan så snart det går.
Här är ett annat sätt att få i sig gurkmeja. En Mummadryck som är mjuk, krämig och både söt och kryddig på en och samma gång.
Du som tycker om en lite "tjockare" och krämigare konsistens och smak kan välja kokosmjölk som bas, själv föredrar jag mandelmjölk. Självklart går det lika bra att experimentera med andra mjölksorter också.

Du behöver:
2½ dl kokosmjölk, mandelmjölk eller annan mjölk
½ tsk gurkmeja
½ tsk kanel
1 krm nejlika
en knivsudd cayennepeppar
honung, Stevia SweetDrops eller annat sötningsmedel som föredras

Gör så här:
Häll upp mjölken i en kastrull och värm på medelvärme samtidigt som du vispar ner samtliga kryddor och smakar av med det sötningsmedel du väljer.
Häll upp i glas eller mugg och njut.

12 januari 2014

HÄNG MED HÄLSOSMARTAS SOCKERUTMANING


Känner du för att vara med på våran Sockerutmaning och rensa kroppen från socker.
Faktum är att vi generellt får i oss mer socker än vad vi förstår. Kroppen mår bra av att "storstädas" ibland. Har det blivit för mycket socker under ledigheten då vill vi varmt rekomender att vara med på våran SOCKERUTMANING som garanterat ger inspiration och pepp från minst två engagerad hälsocoacher Josefi & Ulrika.

Då har du möjligheten att tillsammans med oss på HÄLSOSMARTA och en massa andra härliga personer  som redan har anmält sitt intresse på vår Facebooksida utföra SOCKERUTMANINGEN 
Med start den 20 januari och under 14 dagar kommer vi att peppa varandra till att leva sockerfritt. 



Fokus är framför allt på att utesluta allt vitt socker, men beroende på din vilja och känslighet kan du även välja att utesluta fruktsocker (frukt) och mjölksocker(laktos).


Det som du vill välja bort under dessa två veckor är följande:

  • Godis
  • Choklad
  • Glass
  • Kakor
  • Tårtor
  • Bullar


Ett bra tips är att redan nu börja att förbereda dig mental inför dessa två veckor. Berätta för vänner, familj, kollegor att du är taggad att nu snart genomgå en sockerutmaning. Då får du bättre förståelse under dessa två veckor och ett stort plus för dig och även för din omgivning är om även de hänger på utmaningen. 

Ett annat tips är att börja rensa dessa sötsaker i skafferi, frys och kyl. Ligger det en halv chokladask kvar som du går och småäter i från? Det är okej att kasta dem i soporna om du vill, prova får du se hur det känns.



Häng med oss här på bloggen och inte minst på vår Facebooksida så får du massor av tips och pepp. Du som har ett riktigt sockerberoende kan uppleva några jobbiga dagar. De första två brukar vara värst med huvudvärk, yrsel, matthet, svårigheter med koncentration etc. Men sedan brukar det ge med sig och du kan förvänta dig en lätthet i både kropp och själ när suget försvinner och sockret går ur kroppen. 

Vad har du att förlora på att vara med?
Du kan riskera att bli av med några kilon, eventuellt värk i leder och inflammationer och ett ojämt humör. 


Vad har du att vinna på att vara med?
Vad sägs om:

  • Mer och jämnare energi
  • Bättre humör
  • Rena kroppen från det vita giftet 
  • Bättre hälsa


11 januari 2014

HAVTORNGLASS TOPPAT MED VALNÖTTER UTAN SOCKER OCH MJÖLK



HAVTORNGLASSEN med valnötter blev en riktigt ljuvligt god glass.


Enkelt, nyttigt och gott är något som är viktigt för mig. Det var någon som skrev till mig att "man måste få unna sig ibland" för mig handlar det inte att få unna mig i bland utan för mig handlar det om att hitta recept som är goda för mina sinnen och som gör gott för min kropp. Mitt kropp är det viktigast jag har nämligen det verktyg som ska leda mig till allt spännande i livet. Så därför är det extra viktig för mig att det jag stoppar i mig är nyttigt och gott. Att leva ett HÄLSOSMART-liv innebär att jag inte behöver tänka på och gå och längta efter att unna mig. Utan allt jag äter är hälsosamt och också gott.

Recept: 
Två bananer
1 dl färks havtorn
2 tsk vaniljpulver
1 dl valnötter


Gör så här: 
Skiva ner två bananer i en låda och lägg in i frysen över natten. Ta fram bananerna och låt dem tina något. Sedan häller du ner havtornen, bananerna och vaniljen i en bunke och mixa med en handmixer tills det blir en fin tunn glass. Nu häller du upp glassen i fina skålar och toppar med valnötter, är du allergisk mot nötter kan du i stället använda solrosfrön.
Ställ nu in skålarna i frysen i ca 5 minuter, ta ut skålarna strax innan du ska servera dina gäster.

Njut
Josefi

10 januari 2014

HÄLSORESA MED HÄLSOSMARTA, HÄLSA MERA OCH QOOLA QVINNOR - maj 2014


Den här resan är något som vi på HÄLSOSMARTA ser fram emot jättemycket!
I slutet av maj flyger vi tillsammans med Malin Lundskog från Hälsa Mera och Siv Thuresdotter från Qoola Qvinnor ner till hälsoön Losinj i Kroatien. På 4-stjärnigt hotell bor vi i underbara omgivningar.

Varje dag börjar med ett skönt träningspass tillsammans med Malin.
Därefter njuter vi av en god frukost för att sedan ladda upp för föreläsningar om kost och hälsa av HÄLSOSMARTA och av Hälsa Mera. Fram till lunch delar vi med oss av våra egna erfarenheter, tipsar och har workshops.
Det här är en hälsoresa för dig som vill komma igång med att ta hand om dig själv och din hälsa. Du kanske har viljan, men tycker att du saknar redskapen - de får du av oss.
Eller kanske är du igång, men har svårt att hålla motivationen i gång. Du kanske behöver en nytändning eller en spark i baken eller bara är i behov av ny inspiration.
Du som privatperson kan läsa mer om resan HÄR.

Resan riktar sig också till dig som själv jobbar med hälsa på olika sätt och som här får en möjlighet att dela med dig av din kunskap, delta på en minimässa och nätverka med andra i branschen (en avdragsgill resa för dig med företag).
Du som företagskvinna inom hälsobranchen kan läsa mer HÄR.

Vi reser som sagt i slutet av maj, men redan nu är flera platser redan bokade. Du som är intresserad av att få följa med gör klokt i att reservera din plats så snart som möjligt för att vara säker på att kunna följa med. Du betalar en handpenning nu och resten av resan längre fram.
Du som vill hitta en resekompis att dela rum med får hjälp med det på vår Facebooksida där vi redan nu förbereder oss för vårens härligaste hälsoresa.

Läs mer om resan hos Qoola Qvinnor.
Läs mer om resan hos ScandJet.

Energifylld bild från vackra Losinj

8 januari 2014

MANGO - MUMSIGT OCH NYTTIGT MELLIS

Mango är en av mina favoritfrukter. Men handen på hjärtat, det är väldigt svårt att hitta exemplar så fina som den på bilden bredvid. Mangon brukar vara både svår att dela och om möjligt ännu svårare att få bort kärnan ur.

Hemma hos mig har jag barn som också uppskattar mango mycket, och vi har löst det genom att köpa hem frusen mango - redan delad i bekväma kuber.

Mangon tinar vi ibland och har den i smoothies eller i en sallad, men allra helst äter vi den kall direkt ur frysen. Suveränt när du är sugen på något sött och läskande. Blir som att äta isglass. Om man vill kan man snabbt mixa ihop de frusna mangobitarna med en stavmixer och få en läcker sorbét.

Inte nog med att mango är väldigt god att äta, den är riktigt nyttig också.
Den lär innehålla ämnen som dämpar inflammationer i kroppen och har en förmåga att stabilisera blodsockret. Bland annat innehåller den en fenolförening (klassificeras som flavonider) som heter Mangiferin som av tradition brukar användas mot diabetes och även har visat sig ha många andra positiva hälsoeffekter..

Mangon är väldigt rik på vitamin A (karoten), ett vitamin som hjälper till att stärka immunförsvaret och som stärker slemhinnor och huden.
Den innehåller även C-vitamin som är en bra antioxidant och som hjälper till att boosta immunförsvaret.
Kalium hittar vi också i frukten och det är bland annat bra för för att stödja hjärtats funktion och har en förmåga att sänka blodtrycket.

Så varför inte ladda upp i frysen med några paket/påsar frusen mango? Då har du alltid något gott, läskande och nyttigt hemma när suget sätter in.

Ulrika

6 januari 2014

HÄNG MED HÄLSOSMARTAS SOCKERUTMANING




Har det blivit lite för mycket godsaker/sötsaker under jul- och nyårshelgen? 
Är det svårt att låta bli sötsakerna nu? 
Har du triggat ditt sug?
Äter du mer sötsaker än vad du vill?
Mår du dåligt av att äta sötsaker men gör det ändå? 

Då har du chansen att tillsammans med oss på HÄLSOSMARTA och många andra som också vill rensa ut sockret ur kroppen. Många härliga hälsomedvetna personer har redan  anmält sitt intresse på vår Facebooksida. Passa på och gör det du med.




Kickstarta 2014 med att rena kroppen från det vita sockret. 

Med start den 20 januari och under 14 dagar kommer vi att peppa och inspirera varandra till att leva sockerfritt. Fokus är framför allt på att utesluta allt vitt socker, men beroende på din vilja och känslighet kan du även välja att utesluta fruktsocker (frukt) och mjölksocker(laktos).

Visst låter det INSPIRERANDE och UTMANANDE så här efter jul och nyårs helgen?

Varför inte utmana dina kollegor på arbetsplatsen? Att ni hjälps åt och peppar varandra och så klart är med på HÄLSOSMARTAS sockerutmaning? Eller att ta med familjen stora och små på en sockerutamningen. Helt enkelt göra något roligt och smart tillsammans med de i din närhet, då blir det också lättar för dig att genomföra dessa 14 dagar ;)

Är du bered att få mer energi och bättre balans? OBS det finns möjlighet till en stor bonus och det är att gå ner några kilo i vikt. 


Tips är att redan nu mentalt börja tänka att du ska ta bort olika godsaker från din inköpslista. Då blir det lättare den 20 jan när vi startar. 



4 januari 2014

HÄNG MED HÄLSOSMARTAS SOCKERUTMANING

Har det blivit lite för mycket godsaker/sötsaker under jul- och nyårshelgen?
Är det svårt att låta bli sötsakerna nu? 

Har du triggat ditt sug?
Äter du mer sötsaker än vad du vill?

Då har du chansen att tillsammans med oss på HÄLSOSMARTA och en hel hög andra som redan har anmält sitt intresse på vår Facebooksida.

Med start den 20 januari och under 14 dagar kommer vi att peppa varandra till att leva sockerfritt. Fokus är framför allt på att utesluta allt vitt socker, men beroende på din vilja och känslighet kan du även välja att utesluta fruktsocker (frukt) och mjölksocker(laktos).

Det som definitivt är "ajabaja" under dessa 14 dagar är:

  • Godis
  • Choklad
  • Glass
  • Kakor
  • Tårtor
  • Bullar
Ja alla sötsaker av denna typ är helt bannlysta under 14 dagar.

Klarar du det?
Det är klart att du gör!

Häng med oss här på bloggen och inte minst på vår Facebooksida så får du massor av tips och pepp. Du som har ett riktigt sockerberoende kan uppleva några jobbiga dagar. De första två brukar vara värst med huvudvärk, yrsel, matthet, svårigheter med koncentration etc. Men sedan brukar det ge med sig och du kan förvänta dig en lätthet i både kropp och själ när suget försvinner och sockret går ur kroppen. 

Vad har du att förlora på att vara med?
Ja, du "riskerar" att bli av med några kilon, eventuell candida, värk i leder, inflammationer och ett ojämnt humör.

Vad har du att vinna på att vara med?
Vad sägs om:
  • Mer och jämnare energi
  • Bättre humör
  • Bättre hälsa
Måndagen den 20 januari startar vi och håller på till 2 februari.
Passa på att utmana dina familjemedlemmar, vänner och kollegor på 14 dagar utan socker. Ju fler ni är som peppar varandra, desto lättare kommer det att gå.
Kika även in på vår Facebooksida för massor med extra tips, tankar och pepp.

Hänger du med?
Klart du gör!

2 januari 2014

ATT SÄTTA HÄLSOMÅL


Så här i nyårstider är det många som har funderingar på att "ta tag i sig själva" och inte minst förbättra sin hälsa. Att äta bättre (kanske mindre) och röra på sig mer brukar toppa listorna på vad flest vill förändra och förbättra.
Måste man avlägga nyårslöften och måste man göra alla förändringar den 1 januari?
Nej, självklart inte.
Det går naturligtvis lika bra att göra förändringar när som helst på året. Att många väljer just vid nyår är för att det vid årsskiftet är en så stark förändring i och med att vi går in i ett helt nytt år. Vi lägger det gamla året bakom oss och har ett nytt år fullt med nya och goda möjligheter framför oss.

Oavsett om det är vid nyår du bestämmer dig för att göra en eller flera hälsoförändringar, så är det bra att du förbereder dig lite. Ta fram papper och penna och skriv och fundera kring dessa frågor:

  1. Vad är det du vill uppnå? Skriv så tydligt som möjligt vad det är. Beskriv gärna också känslan du har då du befinner dig där.
  2. Om du har flera saker du vill förändra kan du behöva göra en prioritering. Att göra många förändringar på en gång är svårt och nästan alltid en garanti för att misslyckas. Jag brukar rekommendera en eller högst två förändringar åt gånger. Vad är viktigast för dig? Finns det något som kan vara ganska lätt att förändra? Ibland är det klokt att börja med det som är ätt för att få upp "farten" och känna att det känns lätt och positivt. När du sedan har fått in vanan av en förändring kan du välja nästa på listan och jobba med rutinerna för den.
När du har bestämt vad det är du vill förändra och varför samt gjort din prioritering så ska du ha en plan för  hur du rent praktiskt ska bära dig åt. Det är också bra att ha lite delmål på vägen för att du ska kunna checka av hur det går för dig.
  1. Se över dina möjligheter för hur du kan göra för att åstadkomma din hälsoförändring. Om du har bestämt dig för att sluta äta godis, kakor och annat med socker, så kan du behöva se över vad du har för frestelser att jobba med. Behöver du rensa ut hemma? Ska du förklara för alla att du inte vill äta socker så att de kommer att förstå varför du tackar nej? Hur ska du hantera festligheter då det bjuds på sötsaker? Är det noll-tolerans som gäller eller kan du tillåta dig ibland? När i sådana fall och hur mycket?
    Om du bestämt dig för att börja springa, hur många gånger i veckan kan vara rimligt? När ska du hinna med det? Hur hanterar du det om du av en eller annan anledning (stukad fot, förkylning, ingen barnvakt) inte kan springa?
  2. Sätt upp delmål på vägen. På så sätt har du bättre koll på läget och du kan bocka av mål på vägen vilket ger en skön känsla.
Många vill gärna hålla sitt nyårslöfte eller sina positiva hälsoförändringar utan att berätta om dem för omvärlden. Kanske har du vid flera tillfällen tidigare klart och tydligt deklarerat att nu jäklar ska du sluta äta godis eller börja motioner, men inte lyckats. Du känner alltså att din trovärdighet inte är på topp. Kanske är du till och med rädd för att omgivningen ska skratta åt dig?
Det är helt ok att jobba mot dina mål i hemlighet, men se då till att vara duktig på att peppa och stötta dig själv på alla sätt du kan. 
Om du kan och vill berätta för din omgivning om dina mål, så be dem om stöttning och peppning. Fråga om du kan få höra av dig till bästa kompisen om du tycker att det känns svårt. Be om lov att få skryta när det går bra för dig. 

Du som vill ha professionell hjälp med att nå dina hälsomål kan få hjälp av HÄLSOSMARTA genom att anmäla dig till vår HÄLSOSMARTA-Makeover. Då får du under 12 veckor hjälp med att nå just dina hälsomål inom områdena: kost, motion, motivation, personlig utveckling och vila/återhämtning. Du kan läsa mer om HÄLSOSMARTA-Makeover HÄR.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...