28 januari 2012

KOKOSBOLLAR - SUPERGOTT OCH SOCKERFRITT


Här på bilden ser du hemmagjorda cocosbollar. Jag gillar godis, även om jag nuförtiden inte har ett sådant enormt sötsug som jag hade tidigare innan jag lade om kosten till LCHF. Dessutom älskar jag cocos. Så när jag hittade det här receptet på Ulrika Hoffers sida Råsmart (för övrigt en mycket inspirerande sida som jag varmt rekommenderar), så var jag tvungen att prova.
Mmmmmmmmmmums. Jag tror att det är det godaste godiset jag någonsin ätit. Helt i in smak och enkelt att göra. Skulle kunna tänka mig att chokladdoppa cocosbollarna i mörk choklad också som omväxling, men det här duger mer än väl.

Det här behövs:
2 dl riven kokos
1 d dadlar (torkade)
2 msk kokosolja
lite vanlijpulver
lite vatten
välj med fördel ekologisk produkter

Gör så här:
Mixa samma alla ingredienserna i en mixer/matberedare eller med mixerstav, utom vattnet. 
Känn av konsistensen och fyll på med vatten så att det blir en mjuk, men fast konsistens så att det går lätt att forma bollarna. Forma lagom stora bollar. Ställ kallt en stund. Ät sedan och njut.

Dessa kokosbollar innehåller inget tillsatt socker. Sötman från de torkade dadlarna tillsammans med vaniljsmaken räcker väl. Tänk dock på att dadlarna innehåller mycket koncentrerar fruktsocker. Det påverkar insulinet om du är känslig och bör intas med försiktighet av diabetiker. För dig som vill avhålla dig från vitt och raffinerat socker är det dock ett mycket mer hälsosamt alternativ. Då kokosbollarna både är söta och relativt feta (tack varde det goda och nyttiga kokosfettet), behöver du inte äta så många innan du känner dig nöjd.

2 kommentarer:

 1. Annette Ericsdotter Bettaieb28 januari 2012 kl. 16:05

  Underbart Ulrika!
  Jag har inte heller något speciellt sötsug sedan ett par år. Dock gott att kunna göra & bjuda på nyttiga alternativ.

  Tack för en toppen blogg med mängder av intressant och inspirerande läsning och spännande recept! Kram <3

  Annette Ericsdotter Bettaieb
  CEO/Founder
  TGIM - Thank God It´s Monday

  SvaraRadera
 2. Tack Anette för dina fina ord! De värmer.
  Håller med om att det känns bra att ha schyssta alternativ att äta eller bjuda på när det passar med något sött.
  Häng kvar här, så ska du få se på massor med med tips, recept och information från mig och Josefi på hur vi kan äta bra och må bättre.
  Kram från Ulrika

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...