23 mars 2012

KÄNSLOR OCH SÖTSUG


Har du tänkt på att vissa känslor och tillstånd triggar ditt sötsug? Säkert har du förstått att det hänger ihop, men har du verkligen funderat på VILKA känslor det är som får dig att känna ett starkt begär efter något sött?

Vilka känslor som triggar sötsuget är individuellt, så du behöver fundera på hur det ser ut för just dig. Vanliga känslor är:

  • Nedstämdhet
  • Oro
  • Rastlöshet
  • Stress
Att äta något sött när du känner dig nedstämd, orolig, rastlös och stressad hjälper....
men bara väldigt kortsiktigt. Din kropp och hjärna vill bara åt den kortsiktiga "kicken" du får av att snabbt fylla på med socker och/eller snabba kolhydrater. Om du lyssnar på de signalerna är det stor risk att du känner dig både ledsen och misslyckad efteråt. Och då ökar risken IGEN för att du tar till ännu mer socker för att stilla den olustkänslan. Du är inne i en ond cirkel.

Hur gör man då för att bryta denna onda cirkel?
Jo, så här kan du göra:
  1. Fundera på vilka känslor det är som primärt utlöser ditt sötsug. Skriv gärna mat- och känslodagbok några dagar för att på kläm på vad det är som triggar ditt sockersug.
  2. Fundera på hur du kan hantera dessa känslor. Går det på något sätt att se till att du inte exempelvis känner dig så stressad? Kan du se till att "ta hand om" din oro på något annat sätt än att stoppa något i munnen? Vad har du för andra möjligheter och lösningar?
  3. Se till att äta bra mat som minskar risken för blodsockersvängningar och sötsug. Grunda med bra fetter och protein och se till att äta regelbundet och inte hoppa över måltider så att du blir "tokhungrig".
  4. Rensa bort alla sötsaker hemifrån. Klarar du inte att avstå ska du inte heller ha dem hemma. 
  5. Hitta annat som är gott och utan socker. Botanisera gärna bland våra recept här på bloggen.
Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...