6 juni 2012

BOKTIPS - HJÄRNKOLL PÅ VIKTENJag är lite "nördig" när det gäller vetenskapliga studier och fakta om hur vår hjärna fungerar. Jag tycker att det är spännande att läsa om hormoners påverkan och kopplingar mellan olika centra i hjärnan. Martin Ingvars och Gunilla Eldhs bok "Hjärnkoll på vikten" är alltså en riktigt höjdare om du frågar mig.

Nu är jag som sagt extra intresserad av att förstå hur kroppen och "knoppen" fungerar - inte minst när det gäller kopplingen till mat eftersom jag sedan ett par år arbetar framgångsrikt med konceptet och distanskursen Tänk Dig Smal. Den här boken innehåller resultatet av ett flertal nya studier om varför vi äter som vi gör och hur det i sin tur påverkar vår biologi. Det gläder mig å enda sidan att det spår jag redan är inne på återigen bekräftas av författarna med stöd av nya studier. Samtidigt är det beklämmande att det är så svårt att nå ut till allmänheten och att det gamla kostråden sitter som huggna i sten - trots att de visar sig vara både felaktiga och hälsovådliga.

Nu är det här visserligen en bok med många biologiska termer och ingående förklaringar på hur hjärnan och kroppen fungerar. Det kan troligtvis bli lite för invecklat för en helt oinvigd. Men ändå tycker jag att författarna gör ett mycket bra jobb i sina förklaringar. Varje kapitel avslutas dessutom av en summering och tydlig förklaring som gör det lätt för alla att förstå. Du behöver inte sätta dig in i varenda hormon och molekyl, du kommer ändå att förstå och förundras över hur logiskt våra hjärnor fungerar när det gäller maten - och att vi med vår matkultur sedan flera årtionden tillbaka gör allt för att göra det så besvärligt som möjligt för våra kroppar att hålla vikten och vara hälsosamma.

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som tidigare har försökt att banta med olika metoder, men som inte har lyckats. Genom den här boken kommer du att förstå varför och få en möjlighet att lägga upp en strategi som arbetar för, inte mot ditt biologiska system.

Ulrika

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...