13 juli 2012

SOCKER OCH VETEMJÖL GER ÖKAD VIKT OCH KORTARE LIVSLÄNGD

Trots att man i USA och stora delar av västvärlden under flera årtionden har förespråkat lightprodukter för att förhindra den "skenande" fetman", så har inte resultatet blivit som man hade trott och hoppats. Vi fortsätter att bli fetare och fetare.
Efter att i många år ha utsett fettet som vår hälsofiende #1, börjar man nu inse att det måste vara något annat.
Vad?!?!

USA's motsvarighet till vårt svenska Läkemedelsverk, NIH (National Institute of Healt) har exempelvis nu slagit fast att den höga sockerkonsumtionen bland annat är orsaken till att medellivslängden inte längre ökar i USA. Man börjar nu också se sambandet med socker som en bakomliggande faktor för den ökade fetman.
Att de börjar hända saker i "det stora landet" förstår man när filmjätten Disney numera inte kommer att tillåta reklam för skräpmat under sina barnprogram. Det är en bra start och ett tecken på att insikter om barnens och medborgarnas hälsa är på väg att mogna.

I USA har även flera studier visat på att det finns tydliga kopplingar mellan sockerkonsumtion och barn med diagnosen ADHD. Detta är inte alla medicinska experter benägna att skriva under, ännu, men många föräldrar som har barn med denna problematik och som har minskat barnens sockerkonsumtion är mycket positiva. Minskat sockerintag ger lugnare barn med mer fokus. Detta gäller ALLA - både barn och vuxna oavsett eventuella diagnoser. Vi blir lugnare och mer fokuserade om vi inte konsumerar socker.

Även vetemjölet kommer att hamna under "luppen" allt mer när vi funderar på den ökade ohälsan i västvärlden och den stadigt ökade vikten hos både barn och vuxna. Redan nu finns flera studier som visar på att vetemjöl även det är en orsak bakom ökad vikt. Och det är inte så konstigt när vi tänker efter. Vetemjöl påverkar kroppens insulin på samma sätt som sockret gör, och idag vet man att höga halter av insulin gör att kroppen lagrar fett. Faktum är att insulinet påverka mer i en negativ riktning av att äta bröd än om du äter en chokladkaka. Och fullkornsbröd är inte ett dugg bättre än vitt mjöl.
Även kopplingar mellan vetemjöl och ADHD finns i vissa rapporter. Likaså att intag av vetemjöl kan förvärra schizofreni och andra liknande psykiska sjukdomar.

Det bästa råd jag kan ge dig som antingen vill gå ner i vikt eller som vill måna om din hälsa och se till att vara fokuserad, må bra och få leva länge är att utesluta eller kraftigt minska ner på ditt intag av socker och vetemjöl (gäller även övriga spannmål, men vete är vanligast förekommande).
Det går att leva fantastiskt bra utan dessa produkter och du kommer att belönas snabbt i form av en bättre upplevd hälsa - både fysiskt och psykiskt.

Det handlar inte om en ny diet. Du kommer visserligen att förlora ett och annat kilo om du bär på övervikt, men framför allt är det en hållbar livsstil för din framtid.

Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...