21 augusti 2012

GRAPEFRUKTSJUICE - BÅDE POSITIVA OCH NEGATIVA EFFEKTER TILLSAMMANS MED MEDICIN

Grapefruktjuice har i en en nyligen genomförd amerikansk undersökning visat sig vara mycket bra för personer som har och medicineras för cancer. Det är vid Chicagos universitet som forskare har lyckats påvisa att effekten av cancermedicinen ökar då man dricker grapefruktjuice.

De man kom fram till vid sin undersökning var att cancerpatienter som behandlades med medicinen Sirolimus som förstärks av Ketoconazol. När patienterna på det drack grapefruktjuice visade sig effekten av  Sirolimus att öka med tredubbel effekt, vilket då gynnade patienternas tillfrisknande.

Grapefruktjucie har i andra sammanhang visat sig ha mindre positiva effekter i samband med medicinering, vilket kan vara bra och viktigt att veta. Det finns ett 60-tal mediciner som visat sig ge biverkningar om de intas tillsammans med grapefruktjuice. Forskarna tror att det är ämnet furanocoumarinerna som har denna negativa inverkan. Bland annat ska du vara försiktig om du äter någon av nedanstående mediciner:

 • Kalciumantagonister (blodtryckssänkande samt kärlvidgande läkemedel)
 • Psykofarmaka som vissa antidepressiva, sömnmedel och lugnande.
 • Läkemedel som blodfettssänkande statiner.
 • P-piller med atinylestradiol
 • Alzheimerläkemedel
 • Läkemedel mot håravfall och prostataförstoring
 • Immunhämmare
 • Cellgifter
 • Hivläkemedel
Med andra ord kan grapefruktjuice vara mycket hälsofrämjande i vissa sammanhang och inte alls bra att kombinera med andra läkemedel.
Många typer av mediciner påverkas av vanlig och i andra sammanhang hälsosam kost. Det är viktigt att du hör med din läkare om den medicin du eventuellt tar innebär att du bör vara försiktigt eller helt utesluta vissa födoämnen.

Grapefrukten är mycket rik på C-vitamin och antioxidanter. Trots dess surhet har grapefrukt visa sig ha positiv effekt på magsår då den både minskar magsyran samt verkar antibakteriellt.

Källor: VLT och Nyfiken Vital

Ulrika

2 kommentarer:

 1. ja detta känner jag igen efter att ha hämtat ut min medicin och apotekarn berättade att Simvastatin inte funkar med Grapefrukt alls, Grapefrukt förhöjer tydligen värdena och att det håller längre kvar i kroppen vilket gör att man lätt överdoserar..tack för att du informerar om detta för det är inte många som gör det, apotekaren sa att det var meningen att de ska göra det, men jag har ätit min medicin i över 1 år och det är först nu jag har hört det från dem, dock berättade en jobbarkompis det för mej då vi äter samma medicin.

  SvaraRadera
 2. Jag har förstått att det på flera håll kan vara brister i upplysningar om att viss medicin påverkas av olika livsmedel. Det borde vara en rutin som alla läkare som skriver ut dessa mediciner är noga med att följa - speciellt då det i vissa fall kan bli ganska allvarliga bieffekter.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...