16 december 2013

NEJ TILL JULSTRESSEN

Det är inte speciellt HÄLSOSMART att stressa under långa perioder. Långvarig stress bryter ner kroppen, immunförsvaret sänks och du går lättare upp i vikt då stresshormonet kortisol gärna vill lagra fett i kroppen - speciellt på magen.

Hur känner du inför julen och alla "måsten"? Stressar det dig?
Eller har du kanske funnit din gyllene medelväg och dina traditioner som får dig att inte gripas av den kollektiva julstressen?

För många är det svårt att koppla bort  eller strunta  i alla måsten och borden. Bäst är så klart om man kan sikta på att hitta sina och familjens traditioner om inte innefattar en massa måsten som orsakar stress. Något att jobba på för varje år för att successivt bygga upp ett lite lugnare julfirande.
Du som ändå känner här och nu att det är väldigt mycket som ska hinna med nu så här en vecka för jul. Försök att skapa dig en överblick över vad det är som ska göras.
Skriv gärna en lista och fundera på om det är något som du faktiskt kan stryka från listan och om det finns sådant som du kan delegera till andra. Då kan du rent praktiskt minska din stress.

Det du också kan göra för att må lite bättre och få uppleva en fridfull jul är att mitt mellan julklappsinköp och inläggning av sillen sätta dig ner och ta det lugnt. Lägg in en paus nu och då.

  • Var medvetet närvarande och känn dofterna.
  • Njut av det vackra du har runt omkring dig.
  • Sitt alldeles stilla och lyssna på din favoritjulsång.
  • Andas långsamt och djupt.
  • Ta en power-nap.
  • Gå en långsam promenad i naturen.
Genom att ge dig själv lite vila och återhämtning när du känner dig stressad så kommer din kropp att kunna återhämta sig efter den upplevda stressen och du kommer att må så mycket bättre.
Dessutom kommer du faktiskt att hinna med mer också för att du känner att du har mer koll på läget och är mer fokuserad.

UlrikaInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...