20 oktober 2014

FRÖKEX PÅ QUINOAMJÖL


Frökex är populärt och de går att variera i det oändliga. Basen är såklart olika sorters fröer. Någon form av mjöl är också bra för att "hålla ihop" kexen. Här har jag valt att använda mig av quinoamjöl. Quinoa som är en ört är mycket proteinrik och innehåller dessutom viktiga vitaminer, mineraler och fettsyror. Dessa kex innehåller även ägg och riven ost, vilket ger god smak och även ger mer energi.
Du kan byta ut de olika frösorterna mot sådana som du har hemma. Några exempel på frön som går bra att använda: linfrön, pumpakärnor, solroskärnor, melonkärnor, sesamfrön, chiafrön.

Du behöver:
1 dl riven ost (lagrad och smakrik med fördel)
1 ägg
2 dl quinoamjöl
½ dl krossade linfrön
½ dl melonkärnor
½ dl solroskärnor
2 msk linfröolja
1 ½ tsk brödkrydda
2 dl kokande vatten

Gör så här:
Riv osten och lägg den i en bunke. Knäck ner ägget, häll i linfröoljan och blanda om.
Blanda quinoamjölet, de olika fröna och brödkryddan i en annan bunke. Häll mjöl- och fröblandningen i ost- och äggblandningen och rör om.Häll ner den varma vattnet och blanda väl till en jämn smet.
Bred ut på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i ca 45 minuter.
Vänd sedan på brödkakan som är lite fuktig på undersidan och låt den gräddas ytterligare ca 15 minuter, eventuellt räcker det med enbart eftervärmen.
För att få ut fukten som bildas i ugnen kan du sätta en träslev i ugnsluckan så att den står på glänt under den sista gräddningstiden.
Tag ut plåten ur ugnen och låt svalna. Bryt sedan i lagom stora bitar.

// Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...