17 november 2014

10 TIPS SOM DÄMPAR SÖTSUG


Sötsaker är idag inte någon bristvara och något vi äter sällan - som det var ursprungligen i vår kost. I dag kan vi äta sött i precis hur stor utsträckning som vi vill, och det gör vi också.
Resultatet blir att vi blir mer och mer sötsugna och startar en ond cirkel. För en del går det så långt att det blir ett regelrätt beroende, men för de flesta handlar det mest om ett sötsug som lätt tar över och som är svårt att kontrollera.

Att äta mycket socker, både vitt socker, men även fruktsocker är inte bra för oss. Vi riskerar förutom att gå upp i vikt att utveckla en rad olika sjukdomar med inflammatorisk grund. Väldigt många skulle behöva tänka till lite extra för att minska sin sockerkonsumtion.

Du som vet med dig att det lätt blir för mycket sötsaker måste först och främst börja minska på intaget av sött och snabba kolhydrater som ökar på sötsuget. Då kommer per automatik suget att minska. Försök att äta naturlig och bra mat som innehåller mer protein, bra fetter och långsamma kolhydrater. Där har du en bra grund.
Sedan finns det lite andra tips att ta till för att minska på sötsuget. Några av dem får du här som en hjälp på traven.

  1. Kokosolja. Ta en tesked kokosolja i kaffet eller teet (eller bara på en sked rakt av). Oljan har en förmåga att minska suget och få dig att känna dig nöjd.
  2. Kanel. Minskar både suget och är bra för magen. Ha i kaffet, strö på lite yoghurt, blanda i dina energibollar eller var du nu känner att du kan använda dig av kryddan.
  3. Surt. Lite citronsaft i ett glas med vatten, en apelsin eller någon annan sur frukt får dig att känna dig nöjd och sötsuget försvinner.
  4. Vatten. Många gånger förväxlar vi sötsug med törst. 
  5. Äppelcidervinäger. Har en förmåga att med sin surhet lura sötsuget och att få dig att känna dig mätt och nöjd för ett tag.Ta lite i ett glas vatten och drick.
  6. Protein. Se till att aldrig äta enbart kolhydrater vid en måltid eller ett mellanmål. Då stiger blodsockret snabbt och du bli snart sötsugen när det faller. Genom att äta protein balanserar du blodsockret och får inte samma dippar. Ett ägg eller ett några nötter kan göra stor skillnad för att balansera suget.
  7. Krom. Många som har problem med ständigt sockersug har brist på krom. Prova att ta tillskott i några veckor för att se om du märker någon skillnad.
  8. Zink. Samma sak gäller för zink. Du kan lätt själv testa om du har brist genom att ta flytande zink. Om du inte känner av någon smak av zinken har du brist. Smakar den illa eller du blir illamående har du inte zinkbrist.
  9. Magnesium. Ytterligare en mineral som vi har svårt att få i oss tillräckligt av i kosten och som kan orsaka sug efter sött (= ett rop från kroppen på mer och snabb energi). Det är svårt att få i sig tillräckligt med mineraler genom kosten idag, så det kan vara läge att prova tillskott för att se om det blir någon skillnad. Många gånger räcker det med att ta en "kur" på några veckor eller månader för att sedan kunna hålla uppe ett tag.
  10. Sov eller vila. Ett sötsug kan stå för att du är trött. Kroppen ropar då på snabb energi där socker är det snabbaste du kan ge. Men i själv verket kanske det är sömn och vila du behöver. Prova att gå och lägga dig någon timme tidigare under en vecka och se om du märker någon skillnad.
Har du några egna bra tips på hur du lindrar ditt sötsug? Dela gärna med dig!
Vi är alla olika och olika saker fungerar olika bra för oss. Dessa som jag listat ovan är några av de som generellt brukar fungera på väldigt många. Prova och berätta vad du tycker!

/ Ulrika

Ps. Om du vill prova kosttillskotten (mineralerna) så finns det en uppsjö av märken att välja på. Jag rekommenderar alltid Helhetshälsa vars produkter jag själv alltid använder då de är marknadens renaste.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...