30 april 2014

CHIAPUDDING BLÅBÄR sockerfritt och mjölkfritt


Chiapuddning är fantastik gott och går att göra i många olika smaker. Här har jag gjort ett recept på blåbärs smak och kakaonibbs. Mycket gott tycker jag. Om du inte har möjlighet att köpa kakaonibbs så kan du byta ut mot ekologisk kakao i stället.

Det bästa med chiapuddning är att det är mycket nyttigt och gott. Sött och trevligt och samtidigt  hundra procent bra för kroppen. Perfekt för dig som gillar sött och behöver fylla på kroppen med energi under eftermiddagen. Även gott till kaffe och du kan om du vill äta denna läckerhet till frukost. Jag gjorde det här om dagen och hade även på några solrosfrön på toppen.


Recept: 

2 ½ dl kokosmjölk
1 dl chiafrön
1,2 msk kakaonibbs 
1,2 tsk vaniljpulver

Gör så här: 
Häll upp kokosmjölken i en bunke och häll i chiafrön och blåbärspulvret. Mixa i hop en fin smet. Blanda sedan ner vaniljpulvret och smaka av med stevia vanilla. Stevia är sötare än vanligt socker och har du för många droppar kan den goda smaken förvandlas till en sliskig smak, där av är det viktigt att du själv smakar av hur många droppar som passar dig i smaken. Häll sedan upp i portionsform och ställ kall i ca 45 minuter så att puddingen hinner bli fast och god i konsistensen. Dekorera gärna med kakaonibbs eller några blåbär innan servering. 

Josefi 



28 april 2014

HÄLSOSMARTA chokladbollar (utan socker)


Chokladbollar är en klassiker och brukar uppskattas av både ung som gammal. Lätta att baka och lätta att äta. Här är en variant som bli lite HÄLSOSMARTARE tack vare att jag byter ut smöret mot kokosolja och sockret mot torkade dadlar. Fungerar bra att bjuda på på kalaset, till fikat eller som något energigivande till mellanmål. Jag tycker att det är gott med kaffesmaken och mina barn uppskattar den också. Självklart kan du välja bort kaffet om du vill och istället välja någon annan typ av vätska (vatten eller någon typ av mjölk).

Du behöver:
2 dl havre
1 dl riven kokos
15 torkade dadlar
4 msk kokosolja
2 msk kakao
2 tsk frystorkat kaffe
½ dl varmt vatten

Gör så här:
Lägg havre, riven kokos, torkade dadlar, kokosolja samt kakao i en matberedare (eller mixerstav) och mixa tills dadlarna är finfördelade. Koka upp vattnet och lös upp kaffepulvret i det. Häll det varma kaffet i smeten och mixa tills det är väl blandat. Forma sedan till lagom stora bollar och rulla dem i riven kokos. Förvaras i kylskåp.

/Ulrika

24 april 2014

MJUK MANDEL- OCH NÖTKAKA (utan socker eller vetemjöl)

Mjuk mandel- och nötkaka
Det här är en riktigt maffig och mäktig kaka tack vare sitt innehåll av både nötter, mandel, ägg och smör. Den är fantastiskt god och smakrik och inte minst super-duper-enkel att baka. Du bara häller alla ingredienserna i din matberedare och blandar allt väl. Sedan ner i smord form och in i ugnen för att gräddas. Ljuvlig att äta när den är ljummen med en klick grädde eller kokosgrädde och faktisk nästan ännu godare dagen efter den bakats.

Du behöver:
150 g smör
2 dl hasselnötsmjöl
½ dl kokosmjöl
1 dl riven kokos
1 msk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
2 dl sötmandel
2 dl torkade dadlar
3 ägg
1 dl grädde (eller kokosmjölk/kokosgrädde eller dylikt)

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Häll i hasselnötsmjöl, kokosmjöl, riven kokos, vaniljpulver och bakpulver i matberedaren och blanda om så att de torra ingredienserna blandar sig väl. Häll sedan ner sötmandeln, dadlarna, knäck ner äggen och häll i smöret och grädden i mjölblandningen. Mixa ihop till en jämn smet. Mandlarna får gärna vara i lite större bitar, det blir bara gott.
Smöra en springform och häll riven kokos på kanterna. Häll ner smeten i formen och grädda i 175 grader ca 35 minuter. Prova med sticka. Kakan ska vara aningen kladdig i mitten, men inte för lös.
Tag ur, själp upp på tallrik och låt svalna.

// Ulrika

22 april 2014

FRÖBRÖD vete fritt

Jag har valt bort vetemjöl och alla andra sädslag förutom ekologiskt havre. Något jag verkligen längtar efter i bland är bröd gjort på havre med en vällagrad ostskiva på och en god kopp te. Här om morgonen så gjorde jag ett bröd utan några mjölkprodukter och själv tycker jag att det blev riktigt gott. Det bästa är att receptet är enkelt, nyttigt och går snabbt att göra. På mindre än 25 minuter  kan du njuta av gott bröd till ditt te eller kaffe. Själv brukar jag baka mäst på helgenrna men i bland händer det att jag även gräddar gott bröd till kvälls thet.

Jag har valt ägg för att det binder fint och för att dem är rika på protein, olivoljan valde jag som vätska för att det är ett mycket bra fett som ger god smak.


Recept till ca 7 bullar

Recept:
4 dl havregryn
4 ägg
1 dl olivolja
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön


Gör så här:
Häll ner havregryn, solrosfrön, olivolja i en bunke. Skölj linfrönen i vatten och häll sedan ned dem med i bunken. Sist kläcker du äggen och rör nu om ordentligt tills det blir en fin smet.

Lägg ut ett bakpapper på plåten och sätt ugnen på 175 grader. Forma degen till en boll i handen och plasera sedan på formen. Grädda i ugenen på 175 grade i 12 minuter.

Ta ut plåten och låt bullarna svala något innan du skär bullarna i tur.

Njut av ditt hemma gjorda bröd

Josefi



19 april 2014

HÄLSOSMARTA GÖR PÅSKGODIS OCH MINGLAR MED RISENTA OCH ANDRA HÄLSOBLOGGARE




HÄLSOSMARTA - Josefi & Ulrika har under våren haft ett samarbete med en av våra absoluta favoriter när det gäller alternativa mjöler, nötter frön och annat gott och nyttigt - Risenta. Bland annat har vi tillsammans med andra hälsobloggare varit med och tagit fram recept till filmer som reklambyrån Food & Friends har producerat. Vi kan titta på alla filmer HÄR.
Därför var det extra roligt att förra veckan få åka till Stockholm och i Food & Friends fina lokaler på Nybrogatan och träffa Risenta och de andra hälsobloggarna som varit med i detta projekt.
Vi blev bjudna på god mat och fick tillfälle att lära känna varandra lite bättre.

Härligt sprudlande och inspirerande Mia Öhrn


Vi fick också en rolig utmaning av Mia Öhrn, Sveriges mesta bakboks-författare som var med under kvällen. I stil med Hela Sverige bakar, Sverige Mästerkock eller allt vad nu dessa matlagningstävlingar på Tv heter fick vi utmaningen att på 40 minuter av de ingredienser som fanns på plats göra ett eget påskgodis.
Alla antog utmaningen med liv och lust. Tänk er själva att i härliga lokaler ha fri tillgång till hur mycket bakgrejer och ingredienser som helst. En dröm!
Och tävlingsinriktade som alla verkade vara blev det full fart i godisfabriken på en gång.
Vårt bidrag ser ni här nedan. Vi fick priset som Mest Hälsosamma och Mest Galna/Kreativa. Det var vi så klart glada för.


Vi planerar....

Josefi rullar påskgodisägg

Ulrika gör chokladkorgar

Som ni ser hade vi en riktigt trevlig helg

HÄLSOSMARTAS bidrag som vann priserna: Hälsosammast och Galnast/Mest Kreativa






18 april 2014

MANDELSKORPOR - videorecept med Risenta och HÄLOSMARTA



Här kan ni se den andra videofilmen där vi har tagit fram ett recept i samarbete med Risenta. Det är våra populära Mandelskorpor som fått sig en uppdatering. Kolla in videon och se hur enkelt det är att baka dessa smakrika bakverk.

Tidigare har Risenta på sin filmkanal på  Youtube redan publicerat vårt recept på goda Ingefärskex. Också väldigt goda och smakrika och lättbakade. När jag bakar dessa Ingefärskex brukar jag forma tre långa rullar av degen. Dessa plattar jag sedan ut på plåten med bakpåtspapper och gräddar. Direkt när de kommer ut från ugnen skär jag dem sedan i sneda snittar. Det går lite fortare än att kavla ut degen som i videon - men det blir så klart ett snyggare resultat om du kavlar och gör jämna fina rutor ;-).

För mer inspiration och fler bakfilmer, gå in och titta på Risentas Youtube-kanal.

/Ulrika


PÅSKGODIS ÄGG DOPPADE I MÖRK CHOKLAD vetefritt och mjölkfritt

Just detta recept, hälsosmarta påskägg vann kategorin hälsosmartas på risentas kvällsmingel. Receptet är enkelt att göra, det går fort och är gott. En smak som passar mig bra, när surt möter sött.

Äggen kan användas till följande


  • Att dekorera en tårta med 
  • Att lägga i påskäggen 
  • Att njuta av till kaffet
  • Att bjuda de söta påskkärrningarn när det ringer på. 
  • Att äta som godis 





Extra goda tycker jag att äggen  är precis när de är framtagna från frysen. Chokladen blir så kriskpigt god. 


Recept:
6 torkade ekologiska fikon
1,2 dl mandelmjöl
2 msk ekologisk citron
4-5 rutor mörk choklad 71% och uppåt.
1,2 dl kokoschips


Gör så här:
Klipp fionen i småbitar. Häll ner mandelmjölet
och ha på den pressade citronen. Mixa nu noga med en
handmixer, så att det blir en fin och jämn smet.
Rulla nu lagom stora ägg i din hand. Lägg på en tallrik. Smält chokladen i ett vattenbad på spisen. Doppa ena änden av ägget i chokladen och lägg ner ägget på en papperstallrik eller linknande. När alla äggen är doppade i chokladen så lägger du in tallriken i frysen. Ta fram äggen precis när du ska servera och njuta av de hälsosmarta påskäggen. Lägg du äggen på en bädd av kokoschips



PÅSKÄGG PÅ EN BÄDD AV KOKOSCHIPS 




Josefi 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...