14 april 2014

VÄLJ EN PÅSK UTAN EN MASSA GODIS

HÄLSOSMARTA-bollar är perfekta i påskägget

Påskhelgen lär vara den helg på hela året då vi äter som mest godis. Upp till 6000 ton (!!!) godis äter vi tillsammans i Sverige under påsken. Det är alldeles galet.
Under högtider som påsken blir det legitimt att frossa i godis och många tar alla tillfället i akt. Det delas ut påskägg hemma, står kanske en stor skål (eller flera) på jobbet, du blir bjuden av vänner och får kanske något eller några godisfyllda ägg i present om du har (o)tur.
Det är inte livsfarligt att äta lite godis ibland (även om din kropp inte jublar över sockret, färgämnena och alla andra konstigheter). Speciellt inte för dig som  kan hantera det så till vida att det inte leder till problem med blodsocker/insulin eller drar igång ett sockersug som du inte kan hantera. Då kan följden bli att det du tänkte "unna dig" till påsken håller i sig ända fram till midsommar eller längre.

Bara för att det finns en massa godis behöver du inte äta.
Bara för att du blir bjuden på godis behöver du inte äta.
Bara för att du alltid tidigare har ätit godis till påsk behöver du inte äta.
Bara för att du får tillfälle behöver du inte äta.

Du väljer själv!
Det bästa är att bestämma sig redan innan du står där med näsan hängande över påskägget. Då är det svårare att göra ett klokt beslut.
Om du bestämmer dig för att det är ok att äta lite godis under påskhelgen, definiera då vad "lite" innebär för dig. Sätt en gräns och håll dig till den. Är det en viss dag du får äta? En viss mängd? Annat?
Om du känner att det är helt onödigt att fylla dig med massa socker, färgämnen, konsistensgivare och andra konstigheter, så fundera på om du kan hitta andra alternativ som du kan unna dig med gott samvete.

Varför inte fylla ditt, barnens eller vännens påskägg med lite hemlagat godis? Det kan du göra mycket nyttigare och snabbt går det också. Kolla till exempel in alla våra HÄLSOSMARTA-bollar. 

Annars finns det ju så mycket annat gott som hör påsken till och som är nyttigare än själva påskgodiset:

  • Ägg: superfood, enkelt och gott. Innehåller massor med nyttigheter och håller dig mätt och nöjd länge.
  • Lax: är något vi i min familj alltid äter till påsk. Lax i alla former. Gott och nyttigt.
  • Sill: också en fet, god och nyttig fisk. Håll lite koll på vilken inläggning du väljer om du inte gör din sill själv. En del innehåller onödigt mycket socker.
Vill du bjuda på en god och nyttig påskdessert kan du göra denna delikata Chiapudding med citron och lakrits. Servera dem i äggskal och voila så har du både en god och snygg dessert perfekt för påskbordet.

 Du behöver:
2 dl kokosmjölk
2 msk chiafrön
1 ekologisk citron, skal och saft
30 droppar flytande Stevia Sweet Drops vanilla
lakritspulver

Gör så här:
Häll upp kokosmjölken i en skål och blanda ner chiafröna väl. Finriv skalet av citronen och pressa ur saften. Blanda ner skal och saft i kokosmjölken. Droppa ner stevian och blanda. Häll upp i äggskalen (räcker till ca 5 ägg) eller de glas/skålar du vill servera i. Ställ kallt ca 30 minuter så att puddingen stelnar. Strö över lakritspulvret innan servering och ev också några strimlor citronskal.


// Ulrika


Chiapudding med citron och lakrits

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...