16 juni 2014

CITRONSYRA (E 330) KAN LIGGA BAKOM ALLERGIER

Citronsyra kan ju låta som en helt naturlig och ofarlig ingrediens. Du hittar den i många olika typer av livsmedel, allt från yoghurt, krossade tomater, godis till läsk. Citronsyran används dels som antioxidationsmedel som håller maten färsk längre och hindrar fetter från att härskna, dels för att ge en surhetsreglerande effekt.

Citronsyra finns naturligt i många frukter och bär och produceras även naturligt i våra kroppar. Men den citronsyra som vi hittar som tillsatsämne i maten under betäckningen E 330 eller antioxidationsmedel/konserveringsmedel citronsyra tillverkas inte alltid genom naturlig extrahering från frukter och bär. Oftast i dagsläget är det majs som är billigt som man använder sig av. Man  får då fram citronsyra genom att jäsa kolhydrater och tar hjälp av av mögelsvampen Aspergillus niger. Enligt Livsmedelsverket är det inte tillåtet att i EU använda sig av den senare metoden som kan producera toxiner. De menar också att det inte är möjligt att någon kan vara allergisk mot citronsyra då allergier enbart kan uppkomma gentemot proteiner vilket citronsyran inte är.

Dock är det många som vittnar om att de funnit ett tydligt samband mellan citronsyran och allergier och överkänslighet mot andra livsmedel, pollen osv. Om du "googlar" citronsyra + överkänslighet/allergi får du fram många olika berättelser där citronsyran visat sig kunna trigga allergier och överkänslighet som ofta visat sig som pollenallergi.
Precis som med allt annat har vi olika känslighet och tolerans. Om du eller dina barn har problem med allergier kan det vara idé att se över om kosten innehåller citronsyra och i sådana fall utesluta de livsmedlen under en period för att se om det blir någon förbättring.

Irene berättar i en artikel i Hemmets Veckotidning att hennes som visade kraftiga allergiska besvär blev helt besvärsfri när de uteslöt citronsyran ur kosten. Av en slump kom de på att det var frukostyoghurten som var boven i dramat. När väl citronsyran är borta ur kosten så är även de allergiska symptomen det.

Citronsyran kan också gömma sig i många av våra hud- och skönhetsprodukter. Då under beteckningen Citric acid.

// Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...