25 juni 2014

SOMMARTÅRTA MED DADELTRYFFEL OCH BÄR - utan vetemjöl och socker

Sommartårta - som kan ätas med gott samvete
Den här tårtan blev mitt midsommarexperiment. Jag tänkte att om jag blandar en massa goda ingredienser, så kan det ju inte bli fel. Och det blev det inte! Den blev fantastiskt god och kommer garanterat att bakas igen.
Botten bakas på mandelmjöl och kokosmjöl och sötas med endast lite kokossocker. Ovanpå ett lager av kolasmakande dadeltryffel och på det ett berg av solmogna jordgubbar och körsbär.

Du behöver:

Till tårtbotten:
3 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
1 dl riven kokos ( + lite till att bröa formen)
½ dl kokossocker
1 msk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
3 ägg
1 dl grädde (eller kokosmjölk)
kokosolja till att smörja formen

Till dadeltryffeln:
2,5 dl torkade dadlar klippta i små bitar
3 dl kokande vatten
½ dl kokosmjölk
½ dl kokosolja
½ tsk vaniljpulver
½ - 1 tsk salt, gärna Himalaya salt


Till toppen:
jordgubbar
körsbär
rivet skal av citron (ekologisk)
kokosflakes
flytande honung
vispad grädde eller kokosgrädde

Gör så här:
Börja med tårtbotten. Blanda mandelmjöl. kokosmjöl, riven kokos, kokossocker, vaniljpulver och bakpulver ordentligt. Knäck ner äggen och häll i grädden och blanda till en jämn smet. Smörj en springform med kokosolja och häll i riven kokos så att det fastnar jämnt över kanterna. Häll ner smeten och grädda i ugn i 200 grader under 20 minuter. Låt sedan bottnen svalna i formen.

Sedan är det dags för dadeltryffeln. Häll kokhett vatten över de klippta dadlarna och låt dem ligga kvar i vattnet 10 - 20 minuter. Värm kokosmjöken och kokosoljan i en kastrull eller i mikron så att oljan smälter. Blanda väl och häll ner vaniljpulvret. Rör om ordentligt. Häll av vattnet av dadlarna och låt dem rinna av ordentligt.
Lägg ner de avrunna dadlarna i en matberedare och häll över kokosmjölken/oljan. Mixa allt ordentligt så att
det blir en slät smet. Häll ner ½ tsk av saltet och mixa ner det. Smaka av om du tycker att det räcker med salt. Häll i lite mer om du vill ha mer sälta.

När tårbottnen svalnat brer du på dadeltryffeln i ett jämnt lager. Dekorera sedan med sköljda och delade jordgubbar och körsbär. Riv över skalet av citronen. Strössla över lite kokosflakes och ringla sedan över lite honung. Avsluta med att spritsa ut vispad grädde eller kokosgrädde runt kanten.
Låt gärna tårtan stå minst 30 minuter innan servering så blir den extra saftig.

// Ulrika

1 kommentar:

  1. Det här låter som en spännande god tårta i min smak. Jag undrar hur di gör med kokosgrädden. Är det den feta delen du vispar? Ska den då vara rumsvarm eller stått i kyl?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...