1 oktober 2012

INFLAMMATORISKA SJUKDOMAR - RÄTT KOST HJÄLPER DIG • Allergier
 • Astma
 • Eksem
 • Reumatoid artrit
 • Psoriasis
 • Psoriasis artrit
 • Artros
 • Gikt
 • Ulcerös kolit
 • Chrons sjukdom
 • Cancer
 • Celaki/glutenintollerans
 • Diabetes
 • Fibromyalgi
 • Demens
 • Hepatit
 • Lupus
 • MS
 • Magsår
 • Mm. Mm.
Ja listan kan tyvärr göras mycket längre än så. Av de sjukdomstillstånd du ser uppräknade här och ett stort antal till är det förmodligen några som du på ett eller annat sätt har hört talas om eller kanske har kommit i kontakt med genom att du själv eller någon du känner har varit eller är drabbad.
De dessa sjukdomar har gemensamt är att de alla är så kallade inflammatoriska sjukdomar. De uppstår i samband med olika typer av inflammationer i kroppen. Många gånger är själva inflammationen inte det du känner av, utan sjukdomen som blir ett av symptomen efter att inflammationen ofta har pågått i din kropp under en längre period - helt obemärkt för dig.

Dessa sjukdomar ses av många som våra välfärdssjukdomar. Många av dem har ökat i antal och omfattning ju bättre vi har fått det i vår tillvaro. Vad beror det på då? Ja, det finns säkert inte bara ett svar på den frågan, men en minsta gemensam nämnare finns som sagt. Det är  som sagt alla inflammatoriska sjukdomar. Inflammationer kan vi få om vi råkar ut för någon skada, men också om kroppen reagerar på något ämne som den tolkar som ett "angrepp". Kroppens eget försvarssystem tar fel och angriper istället de egna kroppscellerna och resultatet blir exempelvis några av sjukdomarna du kan se i listan ovan.

En av de första böckerna jag läste som handlar om hur kosten påverkar vår hälsa är "The inflammation syndrome" av Jack Challem. Det var en riktig ögonöppnare för min del. Visst hade jag misstänkt och förstått en del själv i samband med att jag blev diagnostiserad med veteallergi och lade om min kost. Här fick jag både nya bevis för att mina tankar var rätt och även nya intressanta "trådar" att spinna (läsa) vidare på. Det som framkom klart och tydligt, stärkt av många vetenskapliga studier, i boken var att:

Maten vi äter gör oss sjuka!

Eller rättare sagt, viss mat som vi äter är inte alls bra för oss. Det finns framför allt tre "födoämnen" som våra kroppar tenderar att reagera negativt/inflammatoriskt på och det är:

Socker
Vete och  övriga spannmålsprodukter
Mjölkprodukter

Framför allt är det de två första grupperna, socker och vete/spannmål som är de stora bovarna. När det gäller mjölkprodukter beror det på lite grann vilka produkter det handlar om och hur känslig man själv är. Ren mjölk är det många som rekommenderar att vi helt bör undvika, däremot kan de lite fetare produkterna som smör och grädde i lagom mängd vara helt ok. Ost och färskost anses också vara mer hälsosamt. Ost från får och get har vår kroppar generellt lättare för att bearbeta, så att välja fetaost, chevré eller liknande kan vara klokt.

Som alltid ska du lyssna på din kropp. Den är jätteklok och försöker verkligen att tala om för dig vad du bör och behöver äta.
Jag uteslöt vetemjöl och övriga spannmål för ett par år sedan och har även kraftigt minskat min sockerkonsumtion. Mjölkprodukter äter jag främst i form av smör och grädde och ibland ost, men ingetdera i något större utsträckning. I dag som 44- åring känner jag mig både piggare och friskare än vad jag gjorde när jag var 30. Mina allergier har i princip försvunnit. Jag har varit pollenallergisk i 40-år, men under årets pollensäsong (den värsta hittills) kände jag INGENTING. Min astma är borta och jag bli mycket mer sällan sjuk (bättre immunförsvar). Framför allt har jag betydligt mer kraft och energi och det är en härlig känsla. Jag är övertygad om att det beror på mina förändrade matvanor.

Har du någon av sjukdomarna i listan ovan?
Känner du dig trött, hängig och energilös?

Då är mitt bestämda råd till dig att ge dig själv några veckor då du lägger om din kost för att se om det kommer att ge några resultat. Det bästa är att de positiva effekterna brukar visa sig ganska så snart. Ta ett par veckor där du:

 1. Tar bort vetemjöl och andra spannmål ur din kost. Gör det successivt om det känns svårt. Här på bloggen hittar du massor med tips på recept du kan använda dig av. Leta också bland LCHF-recept som alla är utan vetemjöl/spannmål. Det går definitivt att överleva utan att äta smörgås! Faktiskt!
 2. Minska ner på din sockerkonsumtion. Ta till att börja med bort allt synligt socker: godis, läsk, kakor, glass etc. Vi är olika känsliga för det söta. En del bör till och med vara försiktiga med frukt då det innehåller fruktsocker. Börja stegvis och känn efter vad som känns bra för dig. Det är framför allt det vita raffinerade sockret som du helt ska undvika. 
 3. Minska även ner på din mjölkkonsumtion. Ät inte mer än en portion per dag.
Gör sedan en utvärdering efter ett par veckor och känn efter hur du mår. Troligtvis kommer du att liksom många andra som har uteslutit/kraftigt minskat ner på dessa produkter att märka många positiva förändringar. När du väl har tagit det steget kommer du inte att vilja gå tillbaka.


Ulrika4 kommentarer:

 1. Stora APPLÅDER Ulrika! Jag har delat detta på Facebook. Själv har jag mycket goda erfarenheter av noll socker i kosten och en ganska strikt LCHF-diet. // Kikki

  SvaraRadera
 2. TACK Kikki! Jag vet att många med mej har positiva erfarenheter av kostomläggningar och fler och fler träder fram och berättar om dem. Det är den bästa inspirationen för alla. Tack för att du delar med dig. Kram

  SvaraRadera
 3. vilken jättebra blogg! Känns som om ni tänker väldigt likt mig. Tack för att ni delar med er! Här är min blogg för den som är intresserad http://malinkjell.blogspot.se/ Er blog kommer from nu att vara en favorit!

  SvaraRadera
 4. TACK för de orden Malin!Och jättekul att du delar våra tankar. Vi tittar in till dig, för nu blir vi ju jättenyfikna. Ha det gott!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...