26 februari 2014

CHIAPUDDING MED BANAN OCH VANILJ

Chiapudding med banan och vanilj med blåbär och kokosflakes
Chiafröna är en stor favorit hos oss. De sägs ha används av Aztekerna och tack vare sitt rika energiinnehåll orkade de både vandra och kriga i timtal på endast någon tesked frön.
Chiafröna är rika på proteiner och nyttiga fettsyror (omega 3 och alfalinolensyra). När fröna blötläggs avger det en gelé vilket ger chiapuddingen en härlig konsistens. Dessutom fungerar den gelén som ett skydd för känsliga magslemhinnor. Alfalinolinsyran  har också en förmåga att läka och lindra inflammationer i mage och tarm.
Om du dessutom väljer att använda dig av kokosmjölk till din chiapudding får du ännu mer bra och vårdande egenskaper. Även den är bra för orolig mage och tarm, stärker immunförsvaret och ger bra med energi för både hjärna och kropp.
Med andra ord är det här riktig hälsokost - precis så som mat ska vara.
Du kan äta Chiapudding med banan och vanilj till frukost, kanske med lite nötter eller kokosflakes på toppen, som mellanmål för snabb och hållbar energi och som en dessert när du är sugen å något sött och gott.

Du behöver:
3 dl kokosmjölk (går även med annan mjölk, förslagsvis mandel eller havremjölk)
½ dl chiafrön
1 banan
1 msk vaniljpulver
(några droppar Sweet Drops Vanilla Cream - valfritt)

Gör så här:
Häll upp kokosmjölken eller annan mjölk i en skål eller bunke och tillsätt chiafrön, bananen och vaniljpulvret. Mixa till en jämn smet med stavmixer (i matberedaren går också bra). Smaka av och tillsätt eventuellt några droppar flytande stevia i vaniljsmak (Sweet Drops Vanilla Cream). När jag använder mig av kokosolja tycker jag steviadropparna rundar av kokossmaken på ett fint sätt, men det är inget måste. Bananen ger sötma i sig och så gör även vaniljpulvret.
Ställ in i kylskåp och låt stå kallt minst 30 minuter innan den serveras.

2 kommentarer:

  1. Oh va gott det låter!! Det ska definitivt provas!! :D

    SvaraRadera
  2. Så god den blev! Jag använde mandelmjölk.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...