28 februari 2014

KOKOSBOLLAR MED KAFFE OCH CAROB (utan vetemjöl, socker eller mjölk)

Kokosbollar med smak av kaffe och carob

Här har grundreceptet på våra HÄLSOSMARTA bollar smaksatts  med två av mina smakfavoriter för tillfället - kaffe och carob. Kaffe vet ju de flesta vad det är, men carob kanske inte är lika vanligt. Carob är ett pulver som utvinns från Johannesbrödträdet. Det används som och påminner om kakao, men smaken är mera söt och kolaaktig.
Förutom den goda smaken innehåller carob även en hel del nyttigheter såsom vitamin A, B1 och B2, koppar kalium, kalcium och magnesium.
Smakkombinationen kaffe och carob blir lite mer vuxen i smaken, så kanske är inte det här barnens favoriter. Men ibland kan det ju vara bra att ha lite "vuxenfika" att erbjuda också ;-).

Du behöver: 
2 dl kokosflingor
1 dl torkade dadlar
2 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
2 tsk carobpulver
1 tsk kaffepulver (2 om du gillar kaffesmaken)
3 msk varmt vatten
ev mer vatten till lämplig konsistens

Gör så här:
Blanda kokosflingor med dadlar och kokosolja med stavmixer eller matberedare. Häll i vaniljpulver och carobpulver och mixa ihop. Värm vattnet och lös upp kaffepulvret i det. Mixa ner i smeten. Om du konsistensen behöver bli mjukar/lösare, så tillsätt lite mer vatten.  Forma bollar av smeten som är ganska kladdig. De stelnar dock till när de förvarats i kylskåp ett tag.
Ät och njut!

// Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...