16 maj 2014

HALLON- OCH BLÅBÄRSREMMAR - naturligt godis utan socker

Hemmagjorda godisremmar med hallon och blåbär.

Naturligt och gott godis som du kan göra hemma, gärna tillsammans med barnen. Det är lätt att göra och behövs inte så många ingredienser, men tar lite tid i ugnen då det ska torka. Men där sköter det å andra sidan sig själv. Jag tycker att dessa färgglada remmar smakar gudomligt gott och tuggar gärna i mig en eller ett par om jag är lite sötsugen. De är också goda att hacka i bitar och ha i exempelvis müslin.

Du behöver:
1 paket (225g) frysta hallon, tinade går också bra.
½ paket (drygt 100g) frysta blåbär, tinade går också bra.
3 msk kokosolja
1 dl chiafrön
4 msk psylliumfröskal
1 dl varmt vatten
för mer sötma, 10 - 15 droppar Stevia SweetDrops berry

Gör så här:
Koka upp vattnet. Häll hallon och blåbär i en bunke oavsett om de är tinade eller frysta.
Lägg ner kokosoljan, chiafröna och psylliumfröskal. Häll på det varma vattnet och rör om ordentligt. Låt stå ca 10 minuter så att chiafrön och psylliumförskalet sväller ordentligt. Om smeten känns för tjock kan du behöva spä ut med lite mer vatten. Smaka av och känn om du vill att de ska vara sötare. Då kan du tillsätta lite flytande stevia.
Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar och bred ut bärsmeten på dem med hjälp av degskrapa. Du får ganska precis två hela plåtar.

Ställ in i ugnen. Jag har varmluftsugn så jag kunde ställa in båda plåtarna samtidigt. Först  60 minuter i 100 grader, sedan ytterligare en timme i 75 grader och då med en trägaffel i ugnsluckan så att fukten kan komma ut från ugnen.
Tag sedan ut plåtarna och vänd på "plattorna" så att nedansidan kommer uppåt. Ställ in ytterligare 30 minuter i 75 grader med ugnsluckan på glänt.
Det hela är klart när "plattorna" är lite lagom fuktiga. De ska inte vara helt torra och inte heller för blöta.
Tag ut från ugnen och klipp dem i lagom tjocka remmar. Förvara i kylskåp det som inte ätes upp bums.
4 kommentarer:

 1. Hej!
  Vad gott detta ser ut! Detta måste jag testa. Vad är det för psylliumfröskal som du använder, är inte det samma sak som fiberhusk?
  /Sara

  SvaraRadera
 2. Hej Sara!
  Roligt att du blir sugen att prova. Det stämmer att psylliumfröskal är precis samma sak som fiberhusk, så du kan använda vilket som. Berätta gärna hur det gick.

  SvaraRadera
 3. Stort tack för receptet!
  Jag har varierat det efter eget huvud, med enbart svarta vinbär och citron för lite syrligare remmar men också med 1 brk kokosmjölk (inget vatten) och kokosflingor och rivet citronskal.
  Mycket uppskattat "godis" här hemma!

  SvaraRadera
 4. Hur länge kan man förvara i kylskåp?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...