7 maj 2014

MÅSTE MAN SKIPPA SOCKRET HELT?!?!?Väldigt många får något oroligt i blicken när man talar om socker.
Väldigt många vet också att de äter för mycket socker och tror att de inte skulle kunna klara av ett liv utan.
I bland får jag frågan: - Måste man utesluta sockret helt? Kan det inte räcka med att äta mindre?

På de frågorna finns det inte bara ett svar, utan det är helt enkelt individuellt.
Sött är en smak som tilltalar alla och vår hjärna är också designad så att den ska hjälpa oss att hitta det söta och talar om för oss att vi behöver det. Socker/sötma, som i sin ursprungliga form kom från bär och frukter fram för allt ger oss snabb energi och är det bränsle som hjärnan uppskattar mest. Det smakar gott. Det ger snabb energi och vi blir tillfreds.
Men våra hjärnor är inte designade efter en värld där socker finns i överflöd. Våra hjärnor är designade efter en värld där socker och söta saker var något ovanligt och sällsynt och dessutom inte alls lika intensiv i sin söta smak.

Vi hanterar sockret olika. Jag själv utesluter inte socker helt ur min kost, men väljer om möjligt andra alternativ. Jag har alltid uppskattat sötsaker, men när jag har ätit lite bär, en kaka eller några godisbitar så har jag också känt mig tillfreds och suget har försvunnit.
För en del sätter en kaka igång ett okontrollerbart sug efter mera sött. Det söta skapar ett beroende.

Det första du bör fråga dig själv när du funderar på om du bör ta bort sockret helt eller kan äta lite ibland är hur du hanterar det söta. Klarar du av att äta lite godis, en glass eller något annat som innehåller socker ibland utan att det skapar en kedjereaktion och ett okontrollerbart sötsug? Om så är fallet, så kan du naturligtvis unna dig (och se till att njuta) av något sockersött ibland. Det är fortfarande inte det mest hälsosamma du kan välja att stoppa i dig, men låter du det mer tillhöra fest än vardag och i övrigt har en bra och balanserad kost så kommer det inte att innebära några stora påfrestningar för din kropp och hälsa.
Klarar du inte av att äta livsmedel med socker bör du definitivt fundera på att införa 0-tolerans. Du kan ha en beroendepersonlighet och sötsuget kan helt enkelt bli för mycket för dig.
Det är en tuff och onödig kamp att behöva utkämpa.
I dag finns så många bra och goda alternativ som inte innehåller socker. Du måste känna av var din gräns går. En del klarar inte av att ta en frukt utan att det påverkar sockersuget. Då måste du vara försiktig även med det. För en del triggas hjärnan direkt av den söta smaken - även om det söta är "konstgjort" och inte består av (frukt)socker.
Var går din gräns?
Vad klarar du?

Vad mår du bra av?

// Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...