26 maj 2014

LÅGT BLODSOCKER GÖR OSS MER AGGRESSIVA

Att lågt blodsocker kan få oss på dåligt humör vet säkert de flesta av oss. Vi är visserligen olika känsliga och får olika grader av reaktioner när blodsockret sjunker. Allra mest reagerar vi när blodsockret faller hastigt vilket det kan göra om vi har ätit något som innehåller socker och andra snabba kolhydrater. En hel del forskning pågår på hur detta påverkar vår hälsa och nu senast även vårt humör.
Dr. Earl Mindell hänvisar till en studie som publicerats i  Proceedings of the National Academy of Sciences . Där lät man försökspersoner i form av gifta par få attackera woododockor (föreställande partnern) med hjälp av nålar under kvällarna. Det man tydligt såg i denna undersökning var att de personer som hade lågt blodsocker också satte betydligt fler nålar i sin docka. Ett tydligt tecken på att lågt blodsocker får oss mer aggressiva.

Kan tyckas som en egendomlig och kanske till och med onödig undersökning. För visst vet vi att vi kan reagera mer lättretligt om vi inte fått i oss tillräckligt med mat/energi? Men kanske är det så att det inte finns "bevisat" av forskningen ännu - och då är det på tiden ;-).

Hur känslig är du för lågt blodsocker?
Blir det speciellt tydligt om du äter något som innehåller socker/snabba kolhydrater eller även om det går för lång tid mellan måltiderna?

Nu när forskningen verkligen påvisat hur aggressiva vi kan bli av lågt blodsocker och inte minst gentemot våra partners eller andra vi har nära så finns det några saker vi kan tänka på:

  1. Ge dig aldrig in i viktiga samtal/diskussioner på tom mage eller med ett lågt blodsocker. Om du ska diskutera något viktigt kanske det kan vara idé att göra det över en bit mat eller i varje fall se till att du själv inte riskerar att få blodsockerfall under diskussionen som då riskerar att bli ett regelrätt gräl. Om du diskuterar med någon som verkar särskilt grinig kanske du kan erbjuda dem en banan, en smoothie eller något annat som kan få deras blodsocker i balans och deras humör lite bättre = bättre förutsättningar för dig.
  2. Om du vet med dig att du lätt få lågt blodsocker om du inte äter tillräckligt regelbundet, se till att ha med dig bra mellanmål/snacks i handväskan som du kan äta när behovet uppstår: kokta ägg, nötter eller mandlar, en bar med bra innehåll, en burk tonfisk eller makrill, en frukt, lite keso eller kesella med bär, en burk med chiapudding, några ostbitar exempelvis.
Du som lätt får blodtryckssvängningar bör se till att du inte äter enbart kolhydrater när du tar ett mellanmål utan att du även får i dig proteiner samtidigt. På så sätt håller sig insulinnivåerna på lägre nivå och blodsockret. Ta inte bara en frukt utan ta några nötter samtidigt.

// Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...