8 december 2015

ATT VÅGA SÄGA JA TILL ENERGI = MIN HÄLSOSMARTALIVSSTILVem är viktigast i ditt liv? Kan vara en provocerande fråga för många och en precis lika viktig fråga.
Enligt mitt tänk och livsstil så är det DU som är viktigast i ditt liv. För om du inte är stark, har massa energi och är trött och grinig, negativ, ledsen osv så påverkar det till 100 procent din omgivning. Dina barn, din partner, dina kollegor, resultatet på jobbet, din hälsa och din energi och framför allt påverkar det dig själv. Frågan är -Hur skulle du vilja att den du älskar beskriver dig? Eller hur skulle du vilja att dina barn beskriver dig? Hur skulle du vilja att dina kollegor beskriver dig?

Här tänker jag på - Energi, glädje, fokus, självkänsla, hälsa listan kan göras lång.
För mig är detta viktigt och jag jobbar med detta varje dag, detta är inte lätt och det är mycket lätt att tappa bort sig och eller glömma bort sig själv. Därför vill jag påminna om något så enkelt och svårt på samma gång - Att våga säga jag till energi och ditt bästa jag.

Jag har valt min hälsosamma livsstil av många olika anledningar och den innefattar många delar och jag tänkte här dela med mig till er av vad som är viktig för mig och varför. Det finns dom som inspirerar mycket av min hälsosmartalivsstil och tar steget och vårar säga ja till dem själva för deras hälsas och energis skull. Sen finns det fortfarande de som blir irriterad på min livsstil, mina val. Just det sistnämnda var anledningen att det tog lång tid för mig att ta steget att våga säga nej till socker och vetemjöl för att det är så socialt förknippat och en del tar illa upp och vad händer, olika konflikter uppstår, inom de som  inte själva säger nej till socker och vetemjöl och skapar konflikt med de som väljer att säga NEJ tack till de man inte mår bra av.

1. Jag valde bort SOCKER för att jag är känslig mot de, för att jag både mentalt och fysiskt inte mår bra av det. Jag väljer 90/10 alltså jag äter mörk choklad och där får jag socker. Annars äter jag inte godis och knappt några produkter med socker i heller, för mig är det viktigt att utesluta detta socker för det gör mig inte gott.

2. Jag väljer att mina barn även får växa upp med att äta minimalt med socker då jag själv mår dåligt av det och att de kommer mer och mer forsknings att det är inte bra för kroppen. De kommer få ta ställning längre fram hur det vill göra. Jag har bestämt att de får äta glass i bland och choklad i bland. Vi gör eget gott när vi går på kalas. Det är vår livsstil mina barn vet inget annat. Samma sak här en del tar illa upp och tycker att det är synd om mina barn, medan en del har full respekt och bakar sockerfritt och köper extra till godispåsen.

3. Jag har även valt bort VETEMJÖL för att det gör inget gott i kroppen alls, tvärtom de blir till socker i kroppen och lägger sig som en degklump i tarmen, skapar inflammationer och mycket mer där till. Sedan jag slutade med vetemjöl och all annan gluten förutom havregryn eko ibland så är min svullna och gasig mage ett minne blott.

4. Mina barn eller rättare sagt mitt första barn äter gluten men då lite, mitt barn nummer två ska jag så långt det går låta äta som jag, alltså havre eko.

5. Alkohol, för fyra år sedan slutade jag helt att dricka alkohol. De senare åren hade jag druckit minimalt med rödvin. Men för mig var det då viktigt att sluta helt och inte ta in något i kroppen som påverkade mig som vin gör, jag får inte energi av vin, jag har alltid blivit trött av det. Sen är det så att alkohol förstör så mycket för många människor och då var det ännu viktigare för mig att sluta. Nu när jag har ammant klart har jag bestämt mig att gå tillbaka till att ta ett glas rött ibland om jag vill och det kommer då att vara helt okej om jag mår bra av de. Får se hur det blir, men har i alla fall tänkt så.

6. Jag har så länge jag kan minnas inte mått bra av att äta KÖTT , rött kött. Slutade med att äta kött och även kyckling ett par år tillbaka. Under graviditeten började jag äta kyckling igen för att min kropp behövde ha mycket protein. Nu när jag har ammat i 6 månader så märker jag att det är mindre och mindre kyckling och mer och mer grönskare, linser, böner och fisk som gäller. Varför, för jag mår bäst av den kosten. Alltså jag mår bra av mycket gröna blad, mycket avokado, mycket bär, frukt, linser,bönor, kokos osv.

7. Varje dag så KÄNNER JAG IN Vad behöver min kropp för att må bra? Det kan vara allt från kost till, motion, återhämtning. Men framförallt kosten. Jag har jobbat med detta nu i många går och det är riktigt bra. Jag glömmer i bland och det visar sig direkt på min energi. Spännande tycker jag och rekommenderar alla som vill att jobba på att lära sig att känna in vad kroppen behöver.

8. KAFFE, under några år drack jag koffeinfritt kaffe för att jag inte ville ge min kropp koffein, för att jag helt enkelt påverkas av koffinet. Nu när jag har två barn och sover mindre bra pga anmaning så unnar jag mig att dricka ungefär två koppar varje dag. Kopparna är fyllda med mandelmjölk nästa ända upp till kanten och så en skvätt kaffe och en sked kokosolja. Gott är det och jag blir pigg och orkar bättre. Vi får se om jag slutar igen.

9. MJÖLKPRODUKTER , jag är laktosintolerant och har i hela mitt liv använt laktosfriaprodukter. De senare åren har jag uteslutit större delen av även laktosfritt. Då har jag mått bra och magen har inte bråkat med mig. Under graviditetn och även nu efteråt att jag använt mig en del av laktosfritt med yoghurt bland annat, och de har märkts markant på min mage. Så jag har nu gått tillbaka till 90/10 även här, alltså jag äter inte yoghurt och cremfräsch så mycket utan använder andra produkter som bland annat kokosmjölk och chiagröt till frukosten. 


10. Att våga säga ja till mig själv, de jag mår bra av INTE vad grannen mår bra av eller bästa vännen, utan det jag själv mår bra av. Du är viktigt och du har själv ansvaret över hur du påverkar din hälsa genom olika val. Fundera vilka val är viktiga för dig. Vad behöver du ta bort ur kosten för att må bra? Vad behöver du lägga till i kosten för att må bra? Känn efter och lyssna på dina svar. Jag har sagt det flera gånger du är nämligen väldigt viktig. Säg ja till din bästa energi och du kommer att må mycket gott i kropp och själ.


11. Fyll på listan med de som du tycker är viktig för dig. Jag har landat i att leva 90/10 alltså att det är okej att dricka vin i bland, att dricka kaffe, att njuta av choklad osv och jag själv känner att jag får njuta och njuter fullt ut så blir det bra. De andra 90 så äter och dricker jag det min kropp mår riktigt bra av. En del tror att det tar energi av mig att leva min livsstil, jag har sagt det förr och säger det igen. Nej det tar ingen energi det är en del av mig och naturligt. Det tar mer energi att inte få leva min hälsosmarta livsstil då jag mår så gott av mina val.


DU ÄR VIKTIG 
SÄG JA TILL DIG SJÄLV OCH DIN DYRBARA ENERGI 

Josefi

1 kommentar:

  1. Supersmart och vettigt, jag tänker ungefär som du, eller kanske mer 80/20. Men försöker också få bort så mycket socker/salt som jag kan. Vi har också inom familjen pratat om att försöka dra ner på kött och ta andra alternativ och se på kött som något vi lyxar till det med.
    /Lisa

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...