Vi har under många års tid ätit oss till ohälsa. Den kosthållning vi har i västvärlden har (tyvärr) spridit sig även till andra delar och följden blir att fler drabbas av "Västerländska sjukan" - sjukdomar och symptom som: allergier, cancer, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, reumatism, MS mm. mm.
De kostråden vi fick på 70-talet och framåt var att minska på fettet i kosten för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Resultatet blev att fettet drogs ner på i kosten vilket gjorde att maten inte smakade lika gott längre. Fett är ju en väldigt "god" smakbärare. För att göra maten välsmakande tillsattes istället socker i olika former och även andra smakförstärkare och konstgjorda tillsatsämnen. Resultatet blev inte att problematiken med hjärt- och kärlsjudomar minskade. Tvärtom! Dessutom fick vi brottas med en rad andra välfärdssjukdomar dessutom.
Vad ska vi äta då för att må bra och hålla oss friska?
Vi vet inte fullt ut hur maten påverkar våra kroppar och vår hälsa på sikt. En människokropp är en oerhört komplicerat "fabrik" med många "kemiska processer" och vi har inte kunskap om alla delar ännu.
Intresset för kost och hälsa är dock ständigt ökande och det är jättebra. Vi måste bli mer medvetna om vad vi stoppar i oss och hur det får oss att må - både på kort och lång sikt.
Problematiken är att det är så SVÅRT att veta vad som är bra, mindre bra och alldeles galet.
Inte ens experterna är överens om vad som är bra för oss att äta alla gånger.
Hur ska vi då kunna veta?
Är det besprutat?
Genmaipulerat?
Blir jag tjock?
Är det för mycket socker?
Höjer det mitt kolesterol?
För en del personer skapar oron över sin hälsa och viljan att göra rätt i alla lägen en hets som i sig inte är bra. Att ständigt lyssna på "experternas" senaste rön och varningar och aldrig känna ett lugn och en tillfredsställelse över kosten och matvanorna skapar i sig en ohälsa.
Tyvärr är det så att alldeles för mycket av det som kallas "livsmedel" innehåller sådant som inte borde få finnas i det vi äter. Livsmedelstillverkarna tjänar pengar på att göra billig mat med lång hållbarhet som dessutom skapar beroenden hos oss. Men vi kan inte ha full koll på precis allt vi stoppar i oss.
Den som drabbas av hälso-hets har behov av att ha koll på minsta lilla molekyl som kommer in i munnen och vill vara säker på att den inte innehåller något som på minsta sätt kan vara olämpligt. Blotta tanken på att äta något som inte rakt igenom är 100-procentigt rent och nyttigt skapar ångest.
Och det är bara att inse - det är i princip ett omöjligt uppdrag att ha full koll.
I de bästa av världar vore allt vi åt perfekt anpassade för oss och nyttigt fullt ut.
Nu är det inte så, tyvärr.
Men istället för att ha ångest för att du inte har full koll och vet att du riskerar att äta något "mindre bra", kan du fokusera på att i grund och botten ha en bra kosthållning som ger dig bra med näring och energi. Då ger du kroppen de bästa förutsättningar för att själv ta hand om de eventuellt mindre bra ämnen som den kan få i sig. Våra kroppar är fantastiska och har en självrenande och självläkande förmåga som de upprätthåller när de mår bra och är i balans.
Egentligen behöver du inte göra det krångligare än vad det är.
Du är experten på dig själv och din hälsa. Du kan lära dig att känna hur maten du äter får dig att må. Kanske är du inte riktigt där ännu - men övning ger färdighet. Du kan ändå göra så kloka val som du förmår.
Några bra hållpunkter för hälsosam mat:
- Laga så mycket mat du kan från grunden själv så undviker du en massa onödiga tillsatsämnen.
- Välj ekologiskt så ofta det bara går.
- Ät mycket grönsaker, frukt och bönor.
- Undvik socker.
- Undvik vetemjöl.
- Undvik mjölk.
- Undvik livsmedel med långa innehållsförteckningar - den bästa maten har ingen innehållsförteckning alls.
Ulrika
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar