26 juni 2013

SOCKER - DEN STORA HÄLSOBOVEN ENLIGT ROBERT H. LUSTIG

Robert H. Lustig
Läkaren Robert. H Lustig är banbrytande med sin forskning och kunskap han delar med sig av när det gäller hur vi påverkas av socker. Just nu läser jag hans bok Fat Chanse: Beating the Odds Against Sugar, Processed Food, Obesity and Disease. Det är verkligen mycket att ta in och vi kommer att behöva tänka till när det gäller vår kosthållning. Lustig bor och verkar i USA och där är också problematiken med det Metabola syndromet och övervikt som störst. Som en skenande pandemi som dessvärre sprider sig över världen. Enligt Lustigt är det utan minsta tvekan vår ökade konsumtion av socker - både i form av vanligt socker (sackaros, som innehåller både glukos och fruktos) och inte minst av fruktsocker (fruktos) som är billigare än sackaros och som tillsätts en stor mängd mat för att förbättra smak, konsistens och hållbarhet.

Boken är verkligen både intressant och innehållsrik. Den finns inte utgiven på svenska ännu, men språket är hyfsat lättbegripligt ändå, trots en den facktermer.
Lustig har i många år arbetat med barn och unga som har problem med övervikt och andra sjukdomar som hör till det Metabola syndromet. Han har med andra ord mycket stor erfarenhet inom området.
Hans föreläsning Sugar: The Bitter Truth, som du har länk till nedan, har i nuläget setts av snart 3,6 miljoner tittare där det ligger ute på YouTube. Det är en föreläsning på 90 minuter där Lustig berättar om sina erfarenheter och slutsatser. Denna föreläsning (från 2009) har legat till grund för boken som kom ut i år.

Ta dig gärna tiden att titta på detta videoklipp. Det kommer att ge dig nya insikter som med stor sannolikhet kommer att ge dig nya insikter när det gäller socker och hur det påverkar oss. Han förklarar också att vår "gamla kunskap" om att en kalori är en kalori inte är relevant. Det är inte så enkelt, utan det handlar om vilken typ av kalorier vi äter.


Du som i nuläget inte tycker att du har tid att titta på hela föreläsningen, kan titta på några kortare klipp som tar upp de viktiga frågorna Lustig lyfter:

Ulrika

2 kommentarer:

 1. Tack Ulrika för att du också arbetar för att öka sockermedvetandet i världen! När jag lyssnade på boken (köpte den på audible.com med tanke på långresor och att ha något som kan hålla mig vaken..) så blev jag RUSKIGT arg. Arg på det där viset som är bra - att nu JÄKLAR måste vi alla TILLSAMMANS arbeta för en förändring. Det är ju inte klokt vad vi utsätter oss för - eller låter oss utsättas för. Nu VET vi bättre!!!
  Jag ska också blogga om detta.. det är en sak som är säker :)

  SvaraRadera
 2. Tack själv Hanna för din kommentar och för att jag nu hittat till er härliga blogg :-). Vi delar många intressen ser jag.
  Vi behöver hjälpas åt med att förändra synen på vad vi ska äta och insikten att vi faktiskt var och en av oss har ett ansvar att bestämma hur vi vill må tack vare eller på grund av maten.
  Det är inte lätt, kommer att ta tid och kommer möta mycket motstånd.Men jag kan ändå märka att ett tanke- och ett kunskapsskifte är på gång.
  Kommer följe er på bloggen. /Ulrika

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...