3 januari 2013

ÄPPELEXPERIMENTET - väljer du besprutade äpplen?


Granny Smith (ej eko) och Royal Gala (ekologiskt) inköpta 27/10 -12
Den 27 oktober 2012 bestämde jag mig för att göra ett litet äppelexperiment - du kan läsa om mitt första blogginlägg om det HÄR. Jag köpte två äpplen, ett ekologisk och ett som inte var ekologiskt. Tanken var att över tid jämför vad som hände med de två äpplena som köptes vid samma tillfälle. De båda äpplena har fått ligga bredvid varandra på ett fat under hela tiden.

Nu har drygt två månader gått. Bilden nedan är tagen 1 januari 2013, och som du ser har det röda ekologiska äpplet skrumpnat i hop en hel del och rejält minskat i storlek (minskad vätska). Det gröna besprutade äpplet skulle jag utan några som helst problem servera mig eller någon annan i tron om att det är ett färskt och fräscht äpple - för så ser det ut...

Drygt två månader senare...
Visst är det skrämmande att ett äpple kan se som nytt ut efter dryga två månader? Säkerligen har det några veckor fler på nacken då det legat i butiken/varit på väg till butiken också.
Vad besprutas våra frukter och grönsaker med? Och på vilket sätt påverkar det vår hälsa? Troligtvis har vi inte full vetskap om detta idag, men jag känner att jag inte är villig att chansa. I så stor utsträckning som möjligt väljer jag ekologiska frukter och grönsaker.

Ulrika

4 kommentarer:

 1. Det är en jättegod anledning att välja ekologiskt så långt det är möjligt.

  SvaraRadera
 2. Intressant test. Jag gjorde ett liknande test för många år sedan med en plastad paprika som jag lät ligga kvar i kylen. Om jag inte minns fel så såg den fräsch ut i över fyra månader (kan ha varit sex men jag vill inte överdriva :)) Efter det började den se ankommen ut och den skickades till Alnarp där den testades för att se om den var strålad eller något annat. De hittade dock inget konstigt med den. Märkligt dock att "färska" frukter o grönsaker kan hålla så länge...

  Jag köper också helst ekologiskt men måste erkänna att jag är rätt trött på Royal Gala. Det hade varit trevligt med några fler sorter att välja på och gärna närproducerade sådana. Det är inte meningen att låta negativ, men utbudet är inte speciellt stort med tanke på hur många fantastiskt goda äpplen som odlas i Sverige och som, tyvärr, inte köps in av grossisterna.

  Dagens dos av gnäll =D

  SvaraRadera
 3. Intressant MEN du har ingen aning om hur gamla äpplena var när du köpte dem i butiken. För att det ska stämma fullt ut måste du veta det!

  SvaraRadera
 4. Nej, precis det skrev jag i inlägget. Anmärkningsvärt är dock att Granny Smith-äpplet inte visar minsta tecken på att ha skrumpnat, trots att det har gått mer än två månader!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...