25 mars 2013

ATT BÖRJA TRÄNA

Det allra vanligaste felet som begås när det gäller träning är att ribban läggs alldeles för högt från början. Troligtvis har du gått och tänkt under en längre tid att du ska komma igång och träna. Du har förberett dig mentalt och känner dig rejält peppad. Det är jättebra med dessa mentala förberedelse. Motivation är en oerhört stark drivkraft och den är mycket viktig i alla förändringsarbeten. Problemet är bara att motivation är en färskvara och du kan inte förlita dig på att den kommer att finnas där alltid - tvärt om.

När du känner dig superpeppad inför att börja din träning och motivationen är på topp är sannolikheten att du går ut för hårt stor. Full av adrenalin och endorfiner av din träning och stolthet över att du faktiskt har påbörjat träningen är risken stor att du tränar både för ofta och för hårt.
Vad blir resultatet av det?
I värsta fall skadar du dig, eller kanske ännu mer sannolikt åker du på en förkylning eller två.
Kroppen säger ifrån. Lyssna på den!

Exakt hur mycket du kan träna från början och hur hårt är givetvis individuellt. Var realistisk och känn noga efter hur kroppen svarar på träningen och hur du mår.
Att börja med ett par pass på gymmet per vecka kan vara lämpligt. Eller att börja löpningen genom att varva rask promenad med jogging.
Låt kroppen få vila ordentligt mellan träningspassen.

Genom att sakta bygga upp dina muskler och din kondition kommer du att orka träna både mer och hårdare i sinom tid. Dessutom bygger du upp en vana och rutin som du lätt kan hålla fast vid och behöver inte därför förlita dig på att du ska känna dig motiverad att träna. Det går så att säga av bara farten eftersom du har skaffat dig bra och fungerande vanor.

Ulrika

5 kommentarer:

 1. Tack för detta.. precis vad jag behövde höra! Jag var på hårdträning härom veckan för första gången, blev super sjuk några dagar senare och insåg att sån hård träning inte riktigt är min grej. ag behöver börja lite lugnare och ska gå tillbaka till min yoga. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många tänker vi ju "allt eller inget" och då blir det ganska snart inget alls av träningen. Bättre att bygga upp det sakta men säker. Njut av din yoga :-).

   Radera
 2. Det är ett dilemma det här med träning. Varje vår har kommunen en Ta steget tävling, att i lag gå så många steg som möjligt....
  Det brukar få i gång mig, man kan ju inte vara "en lag kamrat som inte gör sitt bästa" För min del en positiv grej att komma igång, men vet också att en del kan bli stressade.
  Anmält mig även iår, nu gäller det att komma igång :)

  Känner mig än mer taggad i år, kanske för att min dotter sa förra veckan när jag berättade att det var dags för årets tävling: " Bra jobbat mamma det brukar ju få igång dig" Bara att visa att det gäller även iår :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi behöver olika saker för att känna oss motiverade. En del av oss tycker att det är sporrande att tävla mot andra eller mot sig själv. Det gäller bara att se till att det hamnar på en lämplig nivå.
   Vi kommer att räkna steg här på bloggen snart också ;-).

   Radera
 3. Om inte annat får man en djurisk träningsvärk ifall man tar i för hårt från början. Det gäller att vänja musklerna vid belastning annars kanske man inte går till gymmet efter första gången :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...