12 mars 2013

VARDAGSMOTION


Vi är gjorda för att rör på oss. Tidigare i människans historia har vi fått leta och jaga vår mat, vandra mellan boställen när maten "sinade" och fly från fienden. Rörelse var helt naturligt för oss.
I dag tar vi bilen till jobbet, hissen upp till tredje våningen och sedan sitter vi still största delen av dagen - åtminstone kan det se ut så för många.
Maten behöver vi inte längre jaga, vi kör istället en vagn fram och tillbaka genom gångarna i mataffären och leta nytt boende flera gånger om året hör heller inte till vanligheterna. Kort sagt har vi det ganska bekvämt idag.

Priset vi får betala är en försämrad fysisk hälsa.
Vi blir överviktiga, drabbas av benskörhet, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och andra välfärdssjukdomar på grund av för lite fysisk aktivitet. Dessutom får vi lätt ont i axlar, nacke och rygg på grund av för stillasittande och orörliga arbetsuppgifter.

För att kompensera den bristande fysiska aktiviteten i vardagen går många som är måna om sin hälsa på gym eller hittar andra sätt att motionera. Det är jättebra! Men, det finns forskning som visar att ett stillasittande jobb inte kan kompenseras med träning ett par gånger i veckan på gym eller liknande. Vi behöver helt enkelt se till att röra oss mer i vardagen för att vi ska må bra, kunna skydda oss mot livsstilsrelaterade sjukdomar och för att hålla vikten.

Faktum är att vardagsmotion många gånger är underskattad. Det var den typen av fysisk aktivitet som höll oss i form från början. Den som tänker aktivt på att röra på sig i vardagen kan till och med skippa träningskortet, men då gäller det att se till att både hjärta och muskler får sig en omgång varje dag.

Du som vill vara HÄLSOSMART ser självklart till att få så mycket vardagsmotion som du kan. Fundera på vid vilka tillfällen och på vilka sätt du kan göra för att röra på dig mer under veckans alla dagar. Här kommer några exempel:

 • Välj bort bilen och ta cykel eller gå istället. Om det är lång till jobbet kan du parkera bilen en bit från jobbet, eller hoppa av bussen ett par hållplatser innan du är framme så att du får gå den sista biten.
 • Ta ALLTID trapporna.
 • Ha inte en tillbringare med vatten vid din arbetsplats, utan gå och fyll på vatten när du druckit upp.
 • Ring eller SMS:a inte till dina kollegor, gå dit istället.
 • Ta en förmiddags- lunch- och/eller eftermiddagspromenad.
 • Packa matkassarna så att du får ett lagom styrkepass.
 • Gör några upphopp eller höga knälyft lite nu och då.
 • Byt din kontorsstol mot en balansboll. På bilden nedan ser ni Josefi som sitter på vår supersköna Loumet Stediball. Att bara sitta på den stärker mage och rygg och ger dessutom lår och vader en skön omgång. Den går också utmärkt att göra andra stärkande övningar på, vilket vi kommer att visa längre fram.
Fundera på hur din vardag ser ut och var du kan få in mer vardagsmotion. 
Ett av de bästa sätten att få mer motion är att använda sig av stegräknare för att mäta hur mycket du går och hur mycket du ökar din motion. Vi kommer här under våren att ha HÄLSOSMARTA - stegräkningsutmaning där vi hoppas att DU vill vara med.


3 kommentarer:

 1. Ja det enkla är ofta det bästa, eller hur Kikki :-)!

  SvaraRadera
 2. Ett utomordentligt bra sätt (om man har möjlighet) skaffa hund! Dels får man springa runt med dammsugaren och golvmoppen stup i ett för att få bort allt hår och tassavtryck. Å så måste de ut och röra på sig åtminstone 3ggr/dag. Ja Jädrar vad de håller igång matte ;-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...