Själv är jag väldigt förtjust i att rosta kikärtorna och smaksätta dem på olika sätt. De blir ett både ett hälsosammare och godare snack än chips, om du frågar mig.
Jag har provat att rosta kikärter på burk/tetra, men de blir inte lika knaprigt goda som torkade kikärter som man blötlägger själv.
Gör så här:
- Blötlägg torkade kikärter över natten.
- Häll av vattnet morgonen därpå och sätt ugnen på 175 grader.
- Ta fram en plåt och lägg ett bakplåtspapper på innan du brer ut kikärterna.
- Ringla över olivolja och krydda med din favoritkrydda;
salt, örtsalt, paprikapulver, chilipulver, vitlökspulver, tacokrydda eller annan favorit.
Du kan också göra en sötare variant, ringla då över kokosolja och smaksätt förslagsvis med;
kanel, ingefära, kardemumma, kokossocker eller något annat du tycker om. - Låt stå i ugnen ca 60 minuter. Rör om lite då och då så att kikärterna rostas jämnt. Ha kolla så att de inte bränner vid på slutet, då behöver du ta ut dem tidigare ur ugnen.
- Tag ur ugnen och låt dem svalna innan du häller upp dem i en skål.
Om du vill passa på att göra några olika smaksättningar på kikärterna, så kan du rosta en plåt utan att ha olja och krydda på. När kikärterna sedan är färdigrostade blandar du dem med önskad smaksättning.
Ett bra tips för att få barnen att äta mer nyttiga baljväxter är att rosta kikärter och krydda med tacokrydda. Det brukar bli succé.
Ska man koka kikärtorna också, eller räcker det att blötlägga dem?
SvaraRaderaDet räcker med att blötlägga dem Jakob :-).
RaderaHej Ulrika,
SvaraRaderaHur förvarar jag dom bäst sen och hur länge håller de?
Med vänlig hälsning Susann