12 juli 2013

SKA JAG ÄTA FETT ELLER KOLHYDRATER?

Det mest naturliga av allt för människan borde vara att äta. Ändå råder det ofta total förvirring över vad vi ska och vad vi inte ska äta. Larmrapporter blandas med succédieter om vartannat.

Hur ska vi veta vad som är sant?
Hur ska vi veta vad som fungerar?
Fungerar allt verkligen för alla?

Inte minst kan det "stormas" om huruvida vi ska äta kolhydrater eller om vi ska äta fett. Anhängare av LCHF menar att fett är det enda rätta och att kolhydrater är den snabba vägen till fetma, hjärt- och kärlsjukdomar och annan problematik. Motståndare till den fettrika LCHF-dieten menar att framför allt det mättade fettet som ger oss hjärt- och kärlsjukdomar och att vi istället bör äta mer kolhydrater.

Vad ska vi äta då? Fett eller kolhydrater?
Svaret på den frågan är JA!
Vi ska troligtvis äta fett ELLER kolhydrater.
Problematiken startar när vi äter fett och kolhydrater tillsammans.
Enligt Robert H. Lustig som skrivit boken "Fat Chance", är vi genetiskt "designade" för att kunna leva på framför allt kolhydratrik föda eller framför allt fet föda - och det fungerar alldeles utmärkt för oss.
Från början levde och åt människan som en "Jägare" - en diet som innehöll mycket fett och protein som vi förbrände då vi rörde oss långa sträckor. Det som inte förbrändes lagrades som triglycerider i blodet så att det var lättillgänglig för oss när vi var utan mat.
Sedan kom "Samlarna" vars kost istället var rik på kolhydrater och protein. Kosten bestod till stor del av frukt och grönsaker - inte  smågodis och kladdkaka med andra ord ;-).  Om kosten och energin inte räckte till kunde kroppen tillgodogöra sig glukos som lagrats i levern.
Både dessa kosthållningarna fungerar utmärkt för respektive folkslag och inget Metabolt syndrom så långt ögat nådde. Problemen uppkom när vi "utvecklades" och började laga och äta mat som innehöll både fett och kolhydrater samtidigt - när vi blev "gourmeter".

Naturligt finns det i princip ingen mat som innehåller både kolhydrater och fett - det är antingen eller. Naturen har skapat den så. Undantaget är nötter som innehåller mycket fett, men inte så mycket kolhydrater. Mjölk är även det ett undantag - men mjölken är för växande spädbarn och då från deras biologiska mamma.

Så frågan är kanske snarare: Vilken typ är du?
Är du en "Jägare" eller "Samlare" -  passar det bäst med fett och protein eller med kolhydrater och protein för dig?

Ulrika

3 kommentarer:

  1. Jessica Lindgren12 juli 2013 kl. 13:14

    Fast problemet, om det är fetma som är det aktuella problemet i det här fallet, är ju inte om vi äter kolhydrater, fett eller båda samtidigt. Problemet är ju att vi äter för mycket kalorier. Det är ett faktum. Sen innehåller fett mer kalorier (9 kcal/gram) än kolhydrater (4 kcal/gram) och protein (4 kcal/gram) så det är av den anledningen lättare att få i sig för mycket kalorier av fett och samtidigt är det många som triggas att äta betydligt mer av kolhydratrika livsmedel och av den anledningen äter för mycket. Men i grund och botten är problemet detsamma: överviktiga äter fler kalorier än de gör av med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt intressant! Kopplingen mellan kalorier och fett/kolhydrater, har faktiskt inte läst det någonstans förut.

      Och väldigt intressant inlägg om jägare/samlare!
      Tack!

      Radera
    2. Jessica, det råder faktiskt delade meningar även om detta, det vill säga om kalorimängden. Det verkar inte vara så enkelt som att det går att räkna kalorier "rakt av", utan det handlar också om varifrån kalorierna kommer. Flera "experiment" har på senaste tiden kunna påvisa att personer som äter extremt mycket kalorier - långt över sitt naturliga behov, i form av mer fett, inte alls gick upp så mycket i vikt som de borde räknat i kalorier. Vilket visar på att teorin inte riktigt håller.
      Ett exempel hittar du här: http://www.kostdoktorn.se/vad-hander-om-du-ater-5-800-kalorier-lchf-kost-varje-dag.

      Och egentligen tycker inte jag att det är fetman som är problemet, utan snarare ett av symptomen på det stora problemet som Metabola syndromet för med sig.

      Men jag tror också, precis som du att vi många gånger äter både för mycket och av fel sorts kalorier.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...