25 oktober 2013

MANDELMJÖL - NYTTA MED MÅTTA

Det har "stormat" lite kring mandelmjölets förträfflighet eller icke-förträfflighet i de sociala medierna. Det började med att Kostdoktorn Andreas Eenfeldt bestämde sig för att testa om det utlovade låga kolhydratinnehållet verkligen överensstämmer med verkligheten.

Mandelmjöl fungerar i LCHF-sammanhang och självklart även i andra "hälsosammanhang" som en ersättare för vetemjöl. Vetemjöl består som bekant av supersnabba kolhydrater - till och med snabbare än socker. För de som vill undvika socker och snabba kolhydrater har då vetemjölet bland annat ersatts med mandelmjöl som anges ha ett kolhydratinnehåll på ungefär 4 - 5 g per 100 g. Vetemjöl för att jämföra kolhydratinnehåll innehåller då ungefär 70 g kolhydrater per 100 g. En väsentlig skillnad alltså.

Det denna debatt handlar om är huruvida det är möjligt att mandelmjöl innehåller så pass lite kolhydrater. Tester gjordes på några utvalda produkter, och det visade sig att dessa innehöll nära på dubbelt så mycket kolhydrater som utlovats. Dock, ska tilläggas är kolhydratinnehållet ändå betydligt lägre än de som finns i vetemjöl, vilket gör mandelmjölet till ett bättre alternativ både för den som vill vara försiktig med sitt kolhydratintag och för den som väljer bort vetemjöl av andra hälsoskäl (allergier, intolerans etc.).

Problemet som uppstår är att vi i alldeles för stor utsträckning tror och hoppas att vi ska hitta livsmedel som gör det möjligt för oss att frossa utan "komplikationer" - framför allt när det handlar om godsaker och onyttigheter. Självklart ska vi få äta godsaker ibland - speciellt när det finns så många bra alternativ som ändå är bättre än de socker- och vetestinna godsaker vi tidigare kanske unnat oss. Men det är inte meningen att vi ska kunna unna oss varje dag - flera gånger om dagen.
Godsaker är "sällanmat" som vi med gott samvete ska njuta av lite nu och då - inte som en del av vår vardagliga kost.

Ett annat problem med just mandelmjölet är att det innehåller en hel del omega-6 fettsyror som vid värme (upphettning) oxiderar vilket gör att det inte längre är helt hälsosamt för oss.
Mandelmjöl är alltså nyttigare om du använder det i produkter som inte ska gräddas i ugn eller stekpanna - då slipper du oxideringen.
Eller så tänker du som så att det trots allt är "sällanman", vilket innebär att det troligtvis inte är så stor fara för din hälsa ändå.

Här kan du läs mer om "mandelmjöl-debatten:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...