Rotfrukter har bra GB |
Vi har tidigare fått bekanta oss med GI-metoden som lärt oss att äta långsamma kolhydrater för att minimera blodsockersvängningarna. Den nu så populära LCHF-dieten går i samma spår, men då GI förespråkar mer protein och långsamma kolhydrater menar LCHF att vi ska äta oss mätta på fett.
Troligtvis är inte den sista "dieten" uppfunnen. De brukar komma i cykler, och faktiskt har kolhydrater varit bannlysta tidigare. Faktum är att vi i dagsläget inte har alla fakta och all information om hur våra kroppar fungerar när det gäller födoämnen, fettinlagring och allt annat som maten åstadkommer. Och en diet är det inte heller som vi behöver, utan snarare ett helhetsgrepp om vilken mat vi mår bra av och som hjälper oss att hålla en normal viktnivå.
Glykemisk Belastning - GB (GL - Glycemical Load på engelska), är en "metod" som faktiskt har ett bra helhetstänk. Det är återigen kolhydraterna vi ska hålla koll på, men denna metod har ett större helhetsgrepp än vad GI-metoden har. Inom GI tittar man på hur mycket ett visst livsmedel (50 gram) påverkar vårt blodsocker. Det ger inte en rättvis bild då livsmedel innehåller olika mängd kolhydrater.
Ta potatis till exempel, som det närmast är straffbelagt att äta idag. För att få den GI-effekten som tabellerna varnar för bör du äta ett stort antal potatisar, närmare bestämt uppåt 8 - 9 potatisar. Det är det inte många som lägger upp på tallriken.
Likaså har päron ett GI-värde på 54 och bör alltså enligt GI-metoden inte ätas av en person som önskar gå ner i vikt. Men om vi mäter hur mycket kolhydrater päronet innehåller och hur mycket det utifrån det kommer att påverka vårt blodsocker så är GB-värdet endast 6, vilket räknas som lågt och helt ok att äta för den som önskar gå ner i vikt.
När det gäller GB, så mäter man det totala värdet under en hel dag. Om du äter något som har lite högre GB till en måltid kan du sänka värdet och därmed hur mycket måltiden påverkar ditt blodsocker genom att äta något med lägre GB-värde samtidigt.
GB-värdet räknas ut genom att antalet kolhydrater multipliceras med GI-värdet för aktuellt livsmedel och därefter delas med 100.
- Du som vill gå ner i vikt och få en kick-start bör inte äta mer än 10 GB per dag.
Detta är en nivå som är väldigt strikt med kolhydratintaget och bara för dig som känner att du vill få en rivstart. Detta är inte en hälosam nivå att ligga på i längden, men några veckor kan vara ok. Dock kommer du inte att kunna njuta av frukter i någon större utsträckning (någon med lågt GB om dagen går bra). Du bör istället fokusera på att få i dig MYCKET GRÖNSAKER och kanske också komplettera med ett bra vitamintillskott under dessa dagar/veckor. - Du som önskar gå ner i vikt men i ett lite lugnare tempo bör inte äta mer än 40 GB per dag. Här finns det utrymme för något mer kolhydrater. Du som tränar kan behöva ligga på denna nivå från början för att få i dig bra med energi. Även här är det bra att se till att äta mycket grönsaker samt att gärna låta de kolhydrater du får i dig under dagen komma från frukter.
- Du som vill behålla den vikt du har och inte gå upp i vikt bör hålla dig under 100 GB per dag. Här finns utrymme för en del kolhydrater, men se till att välja de som stärker din hälsa och får dig att må bra. Att fylla på med godis och andra sötsaker kommer bara att trigga ditt sötsug och begär efter ännu fler snabba kolhydrater. Se till att unna dig en massa goda frukter i stället för att få i dig mycket vitaminer och mineraler.
Här kan du läsa mer om GB:
Det positiva med GB är att det snarare är ett förhållningssätt till maten än en metod. Du kan följa dessa riktlinjer för all framtid för att ha en vikt du är nöjd med. Nackdelen är att det inte är lätt att veta vilket GB-värde olika livsmedel har. Det finns en del tabeller på nätet och här är några exempel:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar