10 april 2013

MJÖLK OCH INFLAMMATIONER

Bevisligen mår vi inte alltid så bra av maten vi äter. Med tanke på alla möjligheter vi har i dag och att tillgången på mat oftast inte är ett problem för oss borde vi vara både välnärda och friska. Istället är det många, för att inte säga de flesta, som lider av en eller flera av våra så kallade välfärdssjukdomar; allergier, astma, reumatism, cancer, MS, mag-/tarmproblematik, hjärt- och kärlsjukdomar, psoriasis, metabolasyndromet (fetma) mm. mm.
Samtidigt finns det ett flertal studier som visar att de som vi många gånger anser är basen i vår kost - vetemjöl (spannmål), mjölk och tyvärr även socker i alldeles för stor utsträckning faktiskt också är de stora bovarna när de gäller att skapa inflammationer i våra kroppar.

Jag har tidigare hittat en hel del läsvärt som påvisar sambandet och inte minst förklaringen till att både vetemjöl och socker ger ökad risk för inflammationer, men när det gäller mjölken har det inte varit lika tydligt. Vissa mjölkprodukter anses ju i andra sammanhang som riktigt hälsosamma, som yoghurt exempelvis som innehåller massor med nyttiga bakterier.

Läser i senaste numret av tidningen mat & hälsa om Thor Foseid, norrmannen som byggde upp ett "smörgåsimperium" baserat på hälsosamma smörgåsar i vårt grannland. Egendomligt nog lyckades Thor under 5 år att gå upp 30 kilo i vikt när han levde på sin egen hälsosamma mat. Han sålde sin kedja och ägnade sig istället åt forskning för att ta reda på hur det kunde komma sig att mat som rekommenderas av våra (både norska och svenska) livsmedelsverk fick de konsekvenser de fick. Många års forskning ledde fram till att Thor förstod sambandet mellan kosten och de inflammationer (samt fetma) som skapas av den.

Thors förklaring på varför mjölk inte är bra för handlar om proteinet kasein som finns i mjölk. Komjölk innehåller cirka 80 % kasein som i ett flertal studier har visat sig kunna skapa problem för vår hälsa; cancer, ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, större risk för diabetes samt kunna ge allergier. Dessutom har kaseinet visat sig kunna vara beroendeframkallande.

Våra kroppar har svårt för att bryta ner kaseinet, vilket gör att det går direkt ut i blodet och våra kroppar reagerar på ett för dem främmande ämne. På det sättet uppkommer inflammationer som oftast sätter sig i kärlväggarna runt hjärtat eller i våra leder.
Men, om vi väljer syrade mjölkprodukter, som yoghurt, filmjölk eller crème fraiche till exempel, så har kaseinets brutits ner av syrningskulturen. Den gör det jobbet som inte våra kroppar klarar av att göra, vilket i sin tur gör att vi inte reagerar negativt på dessa livsmedel.

Vi är alla olika känsliga för maten vi äter, så några riktlinjer som gäller alla är svåra att ge. Dock kan vi konstatera att de allra flesta av oss inte bör äta/dricka mjölkprodukter där kaseinet finns kvar. Många tål istället mycket bättre syrade mjölkprodukter. För dig som är riktigt känslig, kanske både mot kasein och laktos kan istället prova på mjölkprodukter (ost etc.) från får, get eller buffel då det är mer tolererbart för våra kroppar.

Du som i nuläget lider av någon form av inflammatoriskt tillstånd eller du som inte vill riskera att drabbas av något framöver bör således göra dessa HÄLSOSMARTA matval:

  1. UTESLUT HELT eller i så stor utsträckning det går VETEMJÖL.
  2. UTESLUT HELT eller i så stor utsträckning det går SOCKER.
  3. UTESLUT HELT eller i så stor utsträckning det går MJÖLK.
    Du kan istället välja syrade mjölkprodukter såsom, filmjölk, yoghurt, crème fraiche samt även grädde och smör.
    Är du riktigt känslig väljer du istället produkter från get, får eller buffel. Prova dig fram vad som fungerar för dig.
    Du kan också välja havremjölk, sojamjölk, rismjölk och andra alternativ. 
Ulrika

4 kommentarer:

  1. Tack för ett bra inlägg och en super blogg! Precis vad jag behövde idag då jag kämpar själv med envisa inflammaioner.Ha en fin dag :-)mvh Camilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv Camilla för att du skriver några rader! Det uppskattar vi. Hoppas att en mjölkfri kost, och även utan vetemjöl och socker kan hjälpa dig till en inflammationsfri tillvaro. Hör gärna av dig och berätta hur det går.

      Radera
  2. Är man överkänslig mot mjölkprotein så ska man INTE äta mjölk från andra djur än ko, eftersom man får samma problem med dem då strukturen i mjölken är likadan. Man ska undvika ALLA sorters mjölkprodukter, eftersom proteinet finns i ALLT. 2001 fick jag tillsagt av en naturmedicinare att jag var överkänslig mot just mjölkprotein, så jag försökte hitta sätt att komma runt det (eftersom jag alltid drack mjölk till mat och oftast hade ost på mackan), bl.a. tänkte jag att det kanske kunde gå att dricka annan mjölk istället, men icke.

    Dock kan man, om man är laktosintolerant, äta saker som hårdost och laktosfria produkter eftersom de har så pass lite laktos i sig att man inte reagerar på det.

    En sak som bidrar till problemet med upptag av mjölkprodukter är att all "vanlig" mjölk är homogeniserad. Det är homogeniseringen, menar en del, som är upphov till problemen det här inlägget pratar om. Genom att man slår sönder fettmolekylerna (för att få en vitare mjölk utan gräddkant) så blir det problem när kroppen ska försöka bryta ner mjölken, eftersom det går ut i blodet och jag vet inte allt vad det var. (Google vet. ;)) Lösningen är att köpa ohomogeniserad mjölk, t.ex. "gammaldags mjölk" eller "lantmjölk" (kolla på paketet), eftersom där låter man mjölken vara mer som den var när den kom ur kon, och den är bättre för oss eftersom våra kroppar kan hantera den.

    Finns folk som säger att en del laktosintoleranta i själva verket inte är det, utan de reagerar på homogeniseringen, och när de byter till ohomogeniserad så blir de plötsligt problemfria.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Traxy för din kommentar! När det gäller allergi mot mjölkprotein har jag hör om personer som både kan och absolut inte kan äta/dricka mjölprodukter från andra djur. Om man är osäker bör man defintivt ta det försiktigt. Vad olikheten kan bero på vet jag faktiskt inte.

      Jag känner också till att det är just uppvärmningsprocessen - homogeniseringen som ofta sägs vara det som gör att vi inte tål mjölken lika bra. Precis som du säger blir det problem när mjölken bryts ner i kroppen, går ut i blodomloppet och kroppen reagerar med att det är ett främmande och skadligt ämne vilket skapar inflammationer.

      När det gäller hur det står till med kaseinhalten i råmjölken så vet jag faktiskt inte hur det ser ut. Men jag bli nyfiken och kommer att leta fakta. Kanske är det så att råmjölken även innehåller ett bättre kasein för oss? Eller så är råmjölk ur hälsosynpunkt och kaseinpåverkan lika illa för oss som den vanliga mjölken vi dricker.

      Det är så spännande det här med kost och hälsa, och det är bara att inse att vi faktiskt inte har all kunskap och all fakta ännu. Många olika teorier finns det dessutom som i bland går stick i stäv. Vem ska man tro på? Vad ska man tro på? Det viktigaste av allt är att lyssna på sin egen kropp. Den talar om vad du mår bra av.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...