Däremot är jag personligen tveksam till att kalla just detta för livsmedel:
Det är visserligen något som många äter på regelbunden basis, men knappast något som ger oss "liv" - snarare tvärt om.
Begreppet LIVSMEDEL innehåller två ord - liv och medel. Alltså något som ska vara livgivande för oss när vi äter. Det tycker jag inte att vi kan kalla den skräpmat som finns som är full av socker, vetemjöl, färgämnen och andra icke hälsosamma ämnen.
RIKTIGA LIVSMEDEL däremot är födoämnen som är nyttiga för dig, som stärker din kropp och din hälsa, som ger bra energi och som till och med kan bota eller förhindra vissa sjukdomstillstånd.
Nedan följer några exempel på sådant som du ska fokusera på och låta vara grunden i din kosthållning:
Ruccola, broccoli, färgglada grönsaker och frukt |
2. Kål: i alla former, blomkål. broccoli, vitkål, rödkål, brysselkål osv. är alla mycket bra för oss. De innehåller massor med vitaminer och mineraler och har visat sig bland annat kunna hämma tillväxten av vissa typer av cancerceller. Innehåller det svavelhaltiga ämnet isothiocyanater som är allmänt hälsostärkande. Kålen är som allra nyttigast när den äts rå. "Kungen av kål" är broccoli som faktiskt är en riktig delikatess när den äts rå. Blanda den i dina sallader eller mixa den i en green smoothie.
3. Övriga grönsaker: är självklart fullproppade med vitaminer och mineraler och bör ingå som en självklarhet i den dagliga kosten. Ju mer färg, desto mer vitaminer är en bra tumregel.
4. Frukt och bär: även detta en självklarhet när det gäller hälsosam mat. Frukt innehåller dock mer kolhydrater (fruktsocker) än vad exempelvis grönsakerna gör, så du som är extra kolhydratskänslig kan behöva begränsa ditt intag. Bären är inte lika fulla av kolhydrater men däremot proppfulla med nyttigheter, så där är det bara att frossa.
Lax, nötter och kokosolja |
5. Fisk och skaldjur: framför allt den fetare kallvattensfisken innehåller mycket omega-3 som är en essentiell fettsyra som är stärkande allmänt och inte minst minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Ät gärna 2 - 3 gånger i veckan. Helst viltfångad.
6. Nötter och frön: är en bra fettkälla då de främst innehåller enkelomättade fetter som är bra för vårt blodfett och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. De motverkar också åderförkalkning. Innehåller vitamin E som är en mycket bra antioxidant. Dessutom är de rika på både protein och fibrer. Dock behöver vi inte frossa i nötter då de innehåller mycket energi. En handfull om dagen kan vara tillräckligt både ur energi- och näringssynpunkt.
7. Oljor och fetter: kokosolja, som trots att den tillhör de mättade fetterna (som vi under lång tid fått lära oss är en hälsofara) har under senare tid visat sig fått ett oförtjänt dåligt rykte. Fettkedjorna i kokosolja är uppbyggda på ett sådant sätt att vi lättare kan bryta ned dem och tillgodogöra oss kokosen positiva effekter. Inte minst har kokosolja visat ha mycket positiva effekter på Alzheimers sjukdom. Min favorit är en tesked kokosolja i kaffet ett par gånger om dagen. Jag använder med fördel även oljan till att steka i då den inte förstörs av upphettning.
Andra hälsosamma oljor, som då räknas som enkelomättade fetter, är olivolja och rapsolja. Bland annat olivoljan som är en självklarhet i Medelhavskosten anses vara en av anledningarna till att den kosthållningen är så hälsosam för oss.
Kött och yoghurt |
Kött är en bra källa till protein och livsviktiga aminosyror och flera av de viktiga B-vitaminerna, inte minst B 12. Även järn finns det rikligt av i kött, och vi har lättast att ta till oss av järn som finns i just kött till skillnad från det som finns i vegetabilier. Välj gärna kött från gräsätande djur och undvik charkuteriprodukter som processats.
9. Mejeriprodukter: framför allt de mejeriprodukter som är syrade såsom; yoghurt, fil, crème fraiche men även smör, ost och grädde är i måttlig mängd bra för oss. Syrade mjölkprodukter innehåller en stärkande bakterieflora som hjälper vår mage och våra tarmar att må bra = stärker vårt immunförsvar. Undvik dock ren mjölk eller osyrade produkter då de istället skapar inflammationer hos oss. Den som är känslig för mjölkprodukter från ko kan istället prova produkter från får, get eller buffel. Vi tenderar att bättre tåla mjölkproteinerna i dessa produkter. Annars finns mjölkprodukter gjorda på bland annat havre, ris, mandel och soja att välja på.
Ja, där har du en bra lista på riktiga LIVS-medel. Födoämnen som kommer ge dig bra energi och bra med näringsämnen i form av vitaminer och näringsämnen.
Se det som din egen hälsosamma kostpyramid där botten är grönsakerna och frukten. Självklart finns det utrymme för att äta annat också - alla hälsosamma livsmedel finns inte uppräknade här. Kanske har du annat som du också vill lämna utrymme till? Har du en bra grund med bra livsmedel som du äter regelbundet står det inte och faller om du då och då äter något som inte är lika nyttigt.
Ulrika
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar