30 september 2013

ÄR DU DIN EGEN KOSTEXPERT?


Jag tycker att det är intressant med olika EXPERTER på olika områden inom just kost och dess metoder. Dessa experter inom exempelvis GI, LCHF och 5:2 metoden får enorm trovärdighet, styrka och på ett sätt makt. Då många lyssnar och litar på deras kunskap och expertområde. Många inspirerar av dessa metoder och lånar ider och tankar och gör sin egen "metod" efter det som passar dem. En del följer metoderna till punkt och pirka vecka efter vecka.

Själv inspireras jag av dessa metoder på olika sätt.  Experterna inom dessa områden vet vad det pratar om, har själva erfarenheter och är mycket pålästa så det kan verkligen sin sak. MEN den den bästa experten är du själv.
 Vad menar jag då när jag säger så? Du vet vad din kropp behöver. Vad som fungerar för just dig, vad just du mår bra av att äta. Är det så att du inte känner din kropp utan bara lyssnar på experterna och vad det tycker är bäst för viktnedgång och hälsa så behöver du tänka till vem det är som ska ha bäst koll på din kropp, ditt liv och dina val. Rätt DU ska vara din bästa expert på vad just du behöver.  Anser du att din inte känner din kropp och är din främsta expert på vad du och behöver och mår gott utav. Så är min rekommendation att du nu börjar att lära känna din kropp och dess behov bättre.Det tar tid att lära sig att känna sin kropp. Det gäller att ha tålamod, vara nyfiken och lyhörd på olika signaler. 

TIPS 


 • Ställ frågan till dig själv - Vad behöver jag just nu? När du skriver matlistan, när du går och lunchar osv 
 • Ställ dig vid frukt och gröntavdelningen på ICA och fråga vad behöver jag just nu? 


 • Var ärlig mot dig själv.
 • Är du trött är det bättre att du vilar eller går och lägger dig om möjlighet finns i stället för att äta godis, glass, kakor osv för att håll dig pigg. 
 • Ställ frågan behöver jag energi för att orka? Då kanske det handlar om att ge kroppen fett i from av oliver, grädde, kokosolja osv i stället för sötsaker. 
 • Känner du dig tung och trög? Då kanske det är så att du behöver dricka mer vatten, se till att få frisk luft eller passa på att gå på en lunchpromenad. 
 • Är du stressad och orolig i magen? Kanske det passar med skonsam kost, lättare kost som är lättsmält för magen och mindre kaffe.


 • Är du verkligen sugen på något för att stoppa i dig och småäta flera gånger om dagen eller är det så att du äter för att du är stressad, ledsen eller trött? 
 • Äter du för att göra andra glad eller för att du själv vill?  kollegans nybakat kaka, vännens paj eller mannens hemma gjorda glass.
 •  Ställ alltid frågan vill jag och mår jag bra av att äta detta? lyssna på ditt svar och var ärlig mot dig själv. 
Lycka till med att bli din bästa expert på dig själv och vad du behöver för kost och livsstil  för att må bra. 


JosefiBli inspirerad och läs om två av landets experter här:
Ola lauritzson
Andreas Eenfeldt kostdoktorn

1 kommentar:

 1. Mycket bra skrivet, jag håller med helt. Det är alltid bärt att lära känna sin kropp, förstå sig på reaktioner som sker i kroppen. Jag hoppas verkligen att alla lyssnar på sin egen kropp istället för att följa metoder/diet som andra har uppfunnit. Visst, en typ av diet kan funka perfekt, och då är det kanon, då kan man ju tro att den personen känner sig kropp. Ha det gott. Hälsningar Sabine

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...