12 augusti 2013

ÄGG - riktig powerfood


Det har varit en tid då vi knappt vågat äta ägg mer än någon gång i veckan då "larmrapporter" talat om att ägg höjer vårt kolesterol och därmed orsakar hjärt- och kärlsjukdomar. I dag vet vi att det inte riktigt ligger till så. Höga kolesterolvärden behöver inte vara farliga för oss. Faktiskt kan det till och med vara tvärt om. I dag är de allra flesta forskare överens om att ägg är bra för vår hälsa.

Ägg är perfekt mat ur många perspektiv. Det är naturligt (välj med fördel ekologiska), lätt att laga och innehåller bra med protein och massor med nyttiga vitaminer och mineraler.
Att äta ägg till frukost har i en studie visat sig kunna sänka suget efter fet och söt mat under resten av dagen.

Äggulan innehåller Kolin som anses förbättra våra neurologiska funktioner, som kan förbättra hjärnans minneskapacitet samt är inflammationshämmande. Kolin är också ett ämne som faktiskt kan göra dig lyckligare.

Ägg innehåller den bästa sortens protein då våra kroppar på bästa sätt kan hantera den sorts protein som finns i just ägg.

Själv äter jag så gott som dagligen mitt "frukostägg". Kokat i perfekt antal minuter (sex) och fortfarande ljummet med en klick smör på smakar det inget annat än gudomligt gott. Att svänga ihop en omelett eller äggröra till lunch eller mellanmål göra jag också gärna med jämna mellanrum.

Ulrika

2 kommentarer:

 1. FEfter jag läste boken Fyra vägar föra ut... En kungsväg till hälsan
  av Birger Ledin
  Lindhska. 1949.(innehåll: AVD. 1 - Fyra vägar ut... lungorna, huden,njurarna, tarmarna, AVD II - Fyra "Kulturfarsoter" förskylning, eksem, reumatism, kräfta. AVD III - Fyra hälsofaktorer luften, fastan, födan, löken som hälsomedel, Vegetariska lunch - eller middagsrätter.)
  Så har jag ätit minimalt med ägg, fast jag gillar ägg, men hur klarar vår kropp att bryta ner det, jag är skeptisk till dem , men de är gott!!så ditt inlägg var ju lite uppmuntrande tack för en bra blogg! med v hälsning Monica

  SvaraRadera
 2. Spännande Monica med en så gammal bok om hälsa. Intressant att se vilka likheter och olikheter det finns mot nu.
  En del klokskaper som vi har haft med oss sedan tidigare vekrar vi ha glömt bort, och det är ju synd.
  Vad i boken var det som stod om äggen som gjort att du väljer att undvika dem nu?
  Jag vet att mycket forskning har gjort på föda i allmänhet och inte minst på ägg sedan mitten av 1900-talet och det finns väldigt mycket som tyder på att just ägg är bra för oss.
  Vore intressant att få höra hur man tänkte då när boken skrevs.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...