9 juli 2014

HASSELNÖTSRUTOR MED CHOKLADKROSS (vete-, och sockerfritt)


Dessa godbitar är fantastiskt smakfulla och riktigt mäktiga. Du behöver inte en stor bit för att bli nöjd. Basen är hasselnötsmjöl och hasselnötssmör och de sötas med lite honung (eller agave- eller dadelsirap). Så visst innehåller den sött, men inte det vita sockret. Det behövs dessutom inga stora mängder då hasselnötterna i sig och sedan chokladen ger lite sötma.
Du blandar lätt ihop smeten och gräddar sedan 20 minuter i ugn. Goda att äta direkt när de svalnat något, men också dagen efter då de fått stå och "mogna".

Du behöver:
1 dl kokosolja (smält/rinnande)
1 burk hasselnötssmör, 180 g osaltad (jag hade Kung Markatta)
2 ägg
3 msk honung ( eller motsvarande mängd annat sötningsmedel - agave-/dadelsirap exempelvis)
4 dl hasselnötsmjöl
1 tsk bakpulver
50 g hackad mörk choklad (minst 70%)
½ dl hela hasselnötter

Gör så här:
Blanda den rinnande kokosoljan med hasselnötssmöret väl. Knäck i äggen och rör om så att smeten tjocknar och äggen är väl ihopblandade.
Häll upp mandelmjöl i en annan bunke och blanda väl med bakpulvret innan du häller i blandningen i smeten. Häll till sist ner honungen och  rör om.

Lägg bakplåtspapper i en ugnsform. Min form mätte ca 20 x 25 cm. Häll ned smeten i formen. Tryck ner den krossade chokladen i smeten. Jag valde att ha mina bitar ganska stora). Gör sedan likadant med hasselnötterna.
Grädda i 200 grader ca 20 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten.
Ta ut och låt svalna 10 - 15 minuter innan du skär upp lagom stora bitar.

// Ulrika





2 kommentarer:

  1. SLURP OCH SMASK!!! Det låter för gott för att vara sant!! MÅSTE ABSOLUT provbakas hemma i det Sjögrenska köket!! :D

    SvaraRadera
  2. Ja jag skulle vilja påstå att de är för goda för att vara sant ;-). Berätta vad du tycker när du provat :-).

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...