4 juli 2014

SESAMPANERAD ZUCCHINI


Att panera grönsaker är jättegott och går faktiskt att göra riktigt nyttigt också. Här har jag valt att panera zucchini i en blandning av sesammjöl, ägg och kryddor. Sesammjölet som är fettreducerat innehåller hela 46 % protein och 15 % fibrer. Kolhydraterna är endast 6 %. Dessutom innehåller det de viktiga mineralerna järn, zink och magnesium. Men det är inte framför allt för att det är så nyttigt som jag väljer att använda sesammjöl, utan för att det smakar så fantastiskt gott. En lätt nötaktig smak som gör sig perfekt till varma grönsaker. Det går att baka på sesammjöl också, både bröd och kakor, men det har jag inte hunnit med ännu. Återkommer med fler recept framöver.
Det här är en rätt som fungerar bra som förrätt eller ensamrätt om man vill äta något lättare. De fungerar dessutom perfekt som ett gott tillbehör till en bit kött, kyckling eller fisk.
Kryddningen går också att variera för att få annan smak.
Jag serverade mina Sesampanerade zucchiniskivor med en klick grekisk yoghurt och lite balsamvinäger.

Du behöver:
1 zucchini
2 ägg
1 dl sesammjöl (ev. lite mer om du vill ha tjockare smet)
lite salt och peppar
1  - 2 tsk paprikapulver
smör eller kokosolja att steka i

Gör så här:
Skiva zucchinin i lagom tjocka skivor (ca 0,5 cm).
Vispa ihop äggen med kryddorna och häll sedan ner sesammjölet. Vispa till en jämn och lagom tjockflytande smet. Häll eventuellt i mer sesammjöl om du tycker smeten blir för rinnig. Prova att doppa en zucchiniskiva i smeten. Smeten ska "stanna kvar" hyfsat bra på skivan.
Värm upp smöret eller kokosoljan och doppa sedan snabbt skiva för skiva av zucchinin i paneringssmeten och lägg dem sedan direkt i pannan. Stek tills de blir gyllenbruna på varje sida.
Godast att äta direkt när de är varma, tycker jag. /Ulrika



2 kommentarer:

  1. mmm låter jättegott!!
    fick inte ihop bilden och rubriken först då det ser ut som vaniljglass och chokladsås ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, ja det skulle kunna vara vaniljglass med chokladsås. Det är grekisk yoghurt och balsamico di modena ;-).

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...