24 september 2012

GETOST - GOTT OCH HÄLSOSAMT

Jag hittade en riktigt läckerbit i ostdisken när jag var och handlade här om sisten -  en getost av märket Sütdiyari. Jag är normalt väldigt förtjust i både get- och fårost, men det här var något utöver det vanliga. Krämig och med lagom sälta.

Ost (eller mjölk) av får och get är inte lika svårsmält för magen som produkter från ko.
Intresset för framför allt getmjölk och getost har ökat i Sverige den sista tiden. Det berättar getbonden Carina Johansson för tidningen Hälsa

Många gånger tål laktosintolleranta getmjölk bättre än komjölk, men det är inte säkert. För dem med "oroliga magar" är ofta getmjölk ett bättre alternativ då den är mer lättsmält tack vare att den innehåller större andel korta fettsyror och mindre fettkulor. Det gör det lättare för tarmen att bryta ner mjölken. Getmjölken har också visat sig vara mer skonsam för hjärta och kärl, samt kunna sänka blodtrycket. Det finns även studier som har påvisat att de kolhydrater av en sort som heter oligosackarider som finns i getmjölken har antiinflammatoriska egenskaper som är gynnsamma för tarmen. Många personer som har mag- och tarmproblem rekommenderas därför att prova just getmjölk som alternativ till vår "vanliga" komjölk.

Denna goda getost som jag provade nu påminner om chevré ost i smaken, men är krämigare och inte lika grynig i konsistensen. Den har också mer sälta i smaken. Ur energisynpunkt ser det också bra ut, särskilt för dig som håller igen på kolhydraterna och inte är rädd för fett.
Protein 12 g
Kolhydrater 0 g
Fett 12,3 g

Ulrika

2 kommentarer:

  1. Var hittade du denna ost?
    Har kikat men inte hittat den.
    Höstiga hälsningar från Gotland :)

    SvaraRadera
  2. Hej Pernilla! Jag hittade osten på min ICA Maxi butik. Finns den inte hos dig kan man alltid fråga sin lokala handlare. De är alltid intresserade av att höra vad kunderna vill ha ;-).

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...