Jag läser på tidningen MåBra's sida på nätet (som jag varmt rekommenderar) en artikel och lightläsk och vad den har för negativa konsekvenser för oss.
Läsk sötade med konstgjorda sötningsämnen fortsätter att öka sina försäljningssiffror. Flera faktorer ligger säkert bakom, bland annat rädslan för kalorier och socker. Något annat som kan spela in är att det är lätt att bli beroende av lightläsk. Light-cola innehåller både sötningemedel och koffein och just den kombinationen menar Charlotte Erlansson- Albertsson som är professor i medicinsk och fysiologisk kemi, ökar risken markant för att ett beroende ska uppstå. Hon har själv sett att beroendet har ökat över tid.
När vi äter något sött som innehåller socker, frigörs ämnet dopamin. Det är ett hormon som får oss att känna oss nöjda och må bra. Om du exempelvis äter en bulle som kommer du att känna dig både glad och även mätt om du äter tillräcklig mängd.
Även när du äter något som är sötat med sötningsmedel sätts denna belöningsprocess i gång då kroppen producerar dopamin. Kroppen förväntar sig sedan att känna sig mätt, men där blir det en avgörande skillnad. När du äter sötningsmedel kommer inte känslan av mättnad och tillfredsställelese - tvärt om. Istället känner kroppen av mer sug och du vill äta/dricka mer istället för att känna dig mätt och nöjd.
Det finns även andra negativa sidor med just lightprodukter i allmänhet och lightläks i synnerhet.
De surhetsreglerande ämnena som finns i läsken kan ge frätskador på tänderna. Sötningsmedlet Aspartam har visat sig kunna ge cellförändringar och det kan också bidra till olika inflammatoriska tillstånd i kroppen.
Att hålla sig till lightprodukter som ett led i att försöka gå ner i vikt eller undvika att gå upp kan således få precis motsatt effekt. Du riskerar att äta och dricka mer än om du äter produkter med socker vilket då givetvis kan innebära att du kan öka i vikt.
Socker är inte hälsosamt för dig, men det är inte heller lightprodukter. Ur hälsosynpunkt kan det definitivt vara bättre att hålla sig till måttliga mängder socker, eller ännu hellre hålla sig till de naturliga sötningsämnena som stevia, kokossocker,agavesirap, sukrin eller honung.
Allra bäst är att jobba på att vänja kroppen av med ett stort sötsug. Vi har vant oss vid att mycket ska smaka sött, och rejält sött dessutom. Genom att så sakteliga minska på de söta smakerna, vänjer du dig vid att inte behöva så mycket. Du kommer dessutom att uppskatta det naturligt söta på ett helt annat sätt - exempelvis kunna njuta av en frukt och känna att ditt sötsug i och med det är stillat.
Läs om Sarah som var beroende av lightläsk och hur hon tog sig ur sitt beroende - Expressen Hälsa.
Ulrika
Jag håller med om det du skriver om socker. Men inte om det du skriver om sötningsmedel. Det kan inte gälla alla människor.
SvaraRadera// Kikki
Tack för din kommentar Kicki!
SvaraRaderaSom alltid finns det skillnader eftersom vi alla är individer och reagerar olika. Det finns dock en hel del forskning som stöder att sötningsmedel kan innebära både överätning och dessutom i många fall kan orsaka andra problem för vår hälsa, cancer exempelvis.
Själv äter jag aldrig konstgjorda sötningsmedel utan tar i sådana fall hellre vanligt vitt socker.